Az MSZP szerint közmunka helyett szociális szövetkezetek létrehozásával kellene segíteni a munkanélkülieket. 

Harangozó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, a szövetkezeti világnap alkalmából sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a szociális szövetkezeti rendszer meghonosítása érdekében pártja országgyűlési határozati javaslatot is benyújt a parlamentnek.

Véleménye szerint ennek a foglalkoztatási formának a keretében valódi értékteremtő munkát lehetne végezni, ezzel szemben a közmunka konzerválja a munkanélküliek kiszolgáltatottságát, nem vezeti őket vissza a munkaerőpiacra.

Közölte, a szociális szövetkezetek nonprofit gazdasági társaságok, amelyek végezhetnek mezőgazdasági tevékenységet, élelmiszer-feldolgozást, illetve bármilyen olyan munkát, amire helyben igény van. Nincs tőkés és tőkeérdek, az eladott termékből befolyó bevétel egy szociális alapba kerül – részletezte.

Az ellenzéki képviselő szerint a szociális szövetkezeteket létrehozáskor száz százalékban kell támogatni, mert nincs beruházó.

Az MSZP-s politikus rámutatott, hogy az EU támogatja az ilyen szövetkezetek létrehozását, működtetését, a bérköltségeket akár száz százalékban is fizeti. Hozzátette: minden járásban egy ügynökség segítené a szociális szövetkezetek létrejöttét, segítené a termékek értékesítését, vagy biztosítaná a logisztikai hátteret.

Harangozó Gábor példaként hozta fel a Baszkföldön működő Mondragon szövetkezetet, amely 72 ezer embert foglalkoztat és Spanyolország harmadik legnagyobb gazdasági ereje.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Remek ötlet,de csak egyféle képpen lehet elképzelni a működtetését ennek,hogy politikus ne lophassa szét magát évről évre benn!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vitriol
nagyon sokan szeretnének valami hasznosat tenni a hazájukért, miközben a kormány kizárólag ellene dolgozik. Minél előbb el kell zavarni őket, és elkezdeni az ország ujjá építését. Amit 5 év alatt tönkretettek, azt 10 évig sem lehet helyrehozni!
kamazuka
Remek ötlet,de csak egyféle képpen lehet elképzelni a működtetését ennek,hogy politikus ne lophassa szét magát évről évre benn!
Anna Mária
Sajnos ezt most már csak úgy lehetne megvalósítani, hogy fideszkdnpsek semmiképpen se kerülhessenek pénz közelébe.
Anna Mária
@vitriol: A tönkretett dolgok rendbehozása sajnos több évtizedig fog tartani. Óriási károk keletkeztek, nemcsak anyagiak.
Levendula
A hetenként kétszeri fűnyírásból már tényleg elég kéne hogy legyen! Szegény közmunkások jönnek füvet vágni, de fű már nincs, kiszáradt a nagy melegben... Mégis vágják. Mert muszáj nekik.
Anna Mária
@Mirabilis: Az ötlet nagyon jó, itt lehet utánaolvasni, miről van szó:

en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation
kkalman
Azért ezek az MSZP-s fiúk nagyon megokosodtak. Míg regnáltak, ilyesmi nem jutott az eszükbe. Erre az sem mentség, hogy akkor még nem Tóbiásnak hívták a pártvezért.
Nil
Anno az MSZP indította el a képzést és volt eu-s forrás a szövetkezetek létrehozására is- valami oknál fogva azonban a vége előtt lefújták az egészet- sok munka tanulás és ötlet ment akkor pocsékba kedves mszp-sek
Tehát volt lehetőségetek mindezt megcsinálni de nem tettétek ... ahogy a szegénység ellenes hálózat gyermekprogramját is kivégeztétek
Logogrif
@Gyula Gulyás: - Óriási tévedés: a szociális szövetkezet mint a szociális gazdaság egy sajátos "társasági formája" - fogalmilag - már 2006 óta ismer idehaza is t!!! - Csak be kell ütni www.szocialis szovetkezet és meg lehet ismerni ennek a szervezeti forma lényegét - és a foglalkoztatás területeit,- tehát nem új ötlet , azaz nem egy új szoci találmány! Amúgy ez spanyolországban már több éve ténylegesen működő szervezeti forma.Ha mindent "átpolitizálunk" , akkor előbb utóbb a családi élet minden területét eluralja napi olcsó politika !!! Qui scribit, bis legit...aki ír - KÉTSZER olvas-son!!!
mate03
@Anna Mária:! Nem tudom már hol olvastam,de van egy falu,javarészt romák lakják.A polgármester is roma!A Falu parlagon heverő földjeit, közösen művelik! Annyit termelnek,hogy még eladásra is marad! Segély nélkül,szegényesen de jobban élnek!
Anna Mária
@mate03: Az a falu Cserdi - Baranyában. A polgármestert Bogdán Lászlónak hívják.

Itt egy cikk, de nagyon sok híradást találsz a faluról!

mno.hu/belfold/cserdi-polgarmestere-megszuntetne-a-cigany-onkormanyzatokat-1274390
Anna Mária
@Mirabilis: A spanyolok gondolom, nem hamisítják a statisztikájukat.
A Mondragon a válság alatt is remekül működött.
verőce21
Persze, a falvak polgármesterei majd TSZ-elnökként fognak funkcionálni! Az MSZP-sek csak szocialista megoldásokban tudnak gondolkodni.
Anna Mária
@Mirabilis: Sok helyen lehet olvasni róla, hogy működik a Mondragon.
Itt most nem arról van szó, hogy Spanyolország példa lenne, hanem arról, hogy vannak a világban jó, követendő, adaptálható példák is, amelyek sok-sok ember megélhetését biztosíthatják.
Anna Mária
@Mirabilis: Lehet, szerintem is jó ötlet lenne a tsz, csak hát a mai fideszes tulajdon- és bérleti viszonyok ugye...
Egy Mondragon-szerű szövetkezet is érdekes lenne, ha jónéhány embernek munkát adna. Sokféle megoldás kellene, sok-sok ötlet a munkahelyteremtésre. A fideszt kifejezetten nem érdekli, miből élnek az emberek, tehát amíg ezek el nem takarodnak, addig azért érdemes ötletelni, mi legyen, hogy legyen.
világlátó
@verőce21: Működjön Tsz elnökként, semmint az ároktakarítást felügyelő munkavezetőként. Az én anyám Tsz tag volt hosszú évtizedekig. Láttam, tapasztaltam azt az értékteremtő munkát, sokszor segítettem is neki, amikor a fóliakertészetben rohammunkában szedték a primőrárut a nagyvásárcsarnokba Budapestre.Akkor a Tsz munkáslétszáma 1100 fő volt, most ha 30 -an vannak, igaz vetésforgóban kukoricát, búzát, napraforgót és szóját termesztenek, külső piacra.
A városkörnyék gyümölcsöseit inkább kivágják, mert nincs senki aki leszedné, begyűjtené, feldolgozná azt ami megtermett.Import paradicsom, dinnye, zöldség és gyümölcs kapható a piacokon.
A magyar társadalom akkor jutott el a korabeli " megelégedettség " állapotába, amikor a Tsz.-ek működtek. Sem annak előtte, sem azóta nem volt és ma sincs attól sikeresebb időszaka az országnak.A rendszerváltás egyik legnagyobb hibája volt szétverni a korabeli termelőszövetkezeteket. Ma az EU.-s támogatásokat az agrárágazatban érintett nagygazdák 1 azaz egy % -a vette fel.Mit nagygazdák, mai eszterházy és grassalkovics hercegeket majmoló oligarchák.Előbbiek legalább hagytak az országra értékeket, míg ez utóbbiak még az Áfát is eltagadják.Kérlek, ne hagyd magad a korabeli rendszerváltó média által súlykolt proganda által eltéríteni. Egyébként úgy sincs ettől jobb, használhatóbb megoldás Magyarország számára.Ha mégis volna jobb ötleted, kérlek, oszd meg velünk.
Hogy én is adjak közre egyet az ugyan nem az én ötletem, de szívesen támogatnám.Ez pedig a Duna - Tisza csatorna, amit akár egy évtizedig is tartó munkával meg kellene valósítani, részben a klimaváltozás káros következményei, részben a homokhátság elsivatagosodása, részben a két folyó okos szabályozhatósága, részben az árumozgatás, a k logisztika, részben a csatorna menti öntözhető kertészetek létesítése, stb. mellett pedig a közmunka oda koncentrálása és annak sokoldalú kiszolgálása érdekében. Várom az ötletedet.Tisztelettel.
verőce21
@világlátó: (13:23) A Duna-Tisza csatornát fizikailag képtelenség megépíteni. Sokaknak beletört már a kiskésük. Felfelé nem folyik a víz. 80 m szintkülönbség van közöttük. (A másik irány pedig logikátlan, de most nem részletezem.)

A TSZ-ek működtetésében - a létrehozásuk körüli hercehurcák után -, sok jó dolog volt. Az emberek többsége azt is elfelejtette mikor van az aratás, ami évszázadokon át fő attrakció volt az országban. Bizonyítéka volt a nagybirtokok létjogosultságának.

A zöldségkertészet, amit Te forszírozol szintén jó gondolat. Hagyományai vannak nálunk is, elég csak a Buda környéki bolgárkertészeteket említeni a két világháború között, vagy a 60-80-as évek Szentesi, Méhkeréki fóliázókra gondolni. Megvalósítási akarat kell hozzá. De egyelőre sem tapasztalat, sem pénz nincs a megvalósításukhoz.
Talán ha majd elapadnak az uniós földtámogatások, más szemlélet fog eluralkodni. Addig a zöldség és primőr a "teszkóban" fog teremni. Megfizetjük bennük a külföldi, sokkal rosszabb vizet.
világlátó
@verőce21: Örülök hogy azért a nézeteink most is többé kevésbbé egybeesnek. Igen, tudom, hogy a homokhátság magasabb, de hát a világon már csináltak ilyet, sőt sokkal bonyolultabb körülmények között.
Most sincs erre pénz, tíz év múlva sem lesz. Sok még ettől is fontosabb dologra sincs pénz.Én nem vagyok nemzetstratégiai képzettséggel /sem / felruházva,de már négy alkalommal végigéltem a Duna olyan magas szintjét, ami minden korábbinál is veszélyesebb volt. Nincs vége ennek a sorozatnak. Sőt. az idő azt mutatja, még magasabb lesz a következő. Valamit tenni kell. Az olimpia szép dolog. / a téli olimpia is mondjuk Garmisch Partenkirchenben / A nemzetépítő, fejlesztő gondolat bizonyára elgurult az asztal alá, senki nem mer lehajolni érte /vajon mitől fél? vége a pride nek /
Magyarország általános állapota, közelebbi és távolabbi jövőképe aggasztó. A footshal pályán vagdalkozók most a parlament épületében, holnap a várban próbálják ki a teremfocit. Miközben már 140.ezer tonna bioetanolt termeltünk szabadegyházán.
Érted Te ezt?
Magyarország nem vetkőzheti le az évszázadok alatt rá szabott ruhát. Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikából hozta létre a C vitamint.De sorolhatnám.
verőce21
@világlátó: (19:07) Nem értem a gondlatcsapongásodat. Tőled egészen szokatlan, zavaros, rossz példálózásokkal.
világlátó
@verőce21: Visszaolvasva, tényleg csapongás az előbbi. A lényege viszont röviden az, hogy Magyarország geopolitikai helyzete, pozíciója Európában, a Kárpát medencében, éghajlata, vízrajza, természeti adottságai, az itt élők évszázados tapasztalata, a vidéki emberek földszeretete, a lakosság megélhetési forrásai, az önellátás szinte minden élelmiszerben ADOTTSÁG.Ez mellett helye van a tudománynak, / főleg ha visszahat a gazdaságra /, a kultúrának, művészeteknek, a társadalom nevelésének, a művelődésnek, az egyházak zavartalan működésének, a civil mozgalmaknak amelyek fontos kiegészítői az állami élet mindennapjainak, a nemzet mentálhigiénés szervezésének, összességében az egészséges nemzeti identitás állandó fejlesztésének, a népjóléti intézkedéseknek.
Én úgy látom innen a székemből, hogy ez ma nem jól működik.Szinte egyetlen fontos területen sem.Csak egy működik kíméletlen következetességgel, a hatalom minden ágának minden idegszálának megkaparintása és kézben tartása. Az államélet minden területét, az igazságszolgáltatást, a közigazgatást, az oktatást, a szociális ágazatot, a legfontosabb termelő ágazatot az agráriumot , a hirközlést, távközlést és a médiákat,az energia szektort, mindent megkaparintott már az uralkodó hatalom.
Talán most kezdődik a nemzeti átképzés , a nemzetnevelés folyamata, miután minden erő és eszköz ehhez már kézben van?
JAJMÁR
Mióta mondogatom én már a szövetkezet szervezését a falvakban! Végre, talán másnak is eszébe jutott :) Bár, én nem pont így csinálnám, - és hozzáteszem, hogy a kezdő pénzügyi segítséget már sokadszorra adja oda az állam a közmunkaprogramban, - de rossz a struktúra, és hibás a cél megjelölése, az eredmény pedig el is marad.
Magasabb szintű piackutatást kellene végezni, és - az unióhoz hasonlóan - meg kellene jelölni a szakembereknek a vidék bevonásával, egyeztetéssel, hogy melyik vidékeken mit lenne érdemes termelni, mert annak van piaca, és azt támogatni kellene. A városokban pedig feldolgozóüzemek jöhetnének létre. A szövetkezet felvásárolhatná a házakban, magánemberek terményeit is. Ebből következik, hogy lenne egy felvásárlóága, szállító- és raktárrendszere és feldolgozóüzemek sora is. Az önálló igazgatású kis szövetkezetek fölé így kell egy országos központi és összefogó nagy is, ahol az egész rendszert átlátják. Ja, és persze, földek kellenek :)
Profitorientálttá tenném viszont, mert nem tartom jó ötletnek, hogy az összes bevétel szoc.alapba megy, akkor nyilván onnan élne mindegyik, az is, amelyik jól teljesít, és az is, amelyik nem és akkor ugyanott lenne, ahol most a közmunka.
A nyereséget osztanám fel, egy részét kötelezően visszaforgattatnám, egy részét a szociális alapba kellene befizetni, a fennmaradót viszont a tagok között kiosztanám.
Az önkormányzatnak mindehhez annyi köze lenne, hogy a képv.testület I.fokú felügyeleti és ellenőrzési jogkört kapna.
verőce21
@világlátó: (09:03) A hatalom megragadása mindig is célja volt minden államforma vezetőinek, nincs ebben semmi csoda. A gyengeség nagyobb bűn lenne.

A mezőgazdasági termeléshez a komparatív előnyeink valóban megvannak. De mindez kevés! - akarat, szorgalom és növénytermesztési ismeretek nélkül. De nem is ez a célja már az embereknek. Ez egy nagyon alacsony tevékenységi szint.
Adok egy tippet. Építs egy hűtőházat! - Te leszel a császár a mezőgazdaságban! (Sőt, még a temetkezési iparban is.)
verőce21
@JAJMÁR: Túlságosan naiv a gondolatmeneted.
világlátó
@verőce21: @JAJMÁR: A véleményetek tükörképe a hazai mezőgazdaságnak.Azt is mondhatnám, a nagybirtokrendszer visszaálmodása néhány száz földbirtokos számra azzal is járt, hogy mindent meg is tettek a fiatalok növénytermesztési, állattenyésztési, növényvédelmi, stb.stb. képzése eltüntetése érdekében. Sikerült . Alantas munka - írod Verőce21. Hát bizony az.Nehéz, fárasztó, unalmas, büdös, kockázatos, mert vagy a jégverés, vagy az árvíz, vagy a belvíz, vagy az aszály teszi semmivé a befektetést, ráfordítást./ egy permetezést hagytam ki, azonnal ott termett a lisztharmat és máris van néhány százalékos veszteségem az addig gyönyörű csemegeszőlő ültetvényemben /
A korszerű , sok kézimunkát igénylő kertészeti ágazatokban, temperált üvegházakban, ügyes kisgépekkel, képzett szakemberekkel képzelhető csak el a vonzó, sokféle tudást igénylő mezőgazdaság, azon belül is az élelmiszer növények és a virágkertészet.
Hollandia ebben nagyot tudott alkotni, talán oda kellene mennie a MAGOSZ nagyhatalmú emberének is, de a fiatalok ilyen irányú képzésében érdekelteknek is.No és a fiataloknak, főleg.Nem lehet mindenki informatikus, de kell sokféle képzettségű fiatal, aki egyben a kapcsolódó informatika magától értetődő kezelője.Ahogy korábban a hazai borászok dolgoztak és gondolkodtak, mára már megmosolyogtató. Villányban Chiléből delegált laborvezető dolgozik, a borászat sokkal inkább vegyészet és a borbiológia keveréke.
A hűtőházakkal nem tudom mi történt, de szinte semmit nem hallok ezekről. Ahogy a hires Móraker Szövetkezeti Rt.-ről sem.Onnan naponta húztak ki a hűtőkamionok szerte Európába, Mórahalom szinte minden lakója érdekelt volt abban.Vajon mi történhetett? A globalizáció , vagy a hazai ellenérdekeltek tették padlóra?
A temetkezési szolgáltatás valóban virágzó üzletté vált. Néhány kőfaragó is belátta ezt és átvedlett temetkezési vállalkozóvá is. Most az elhúnyt hűtésétől a felöltöztetésén át a temetői feladatokat is felvállalva, a zenés búcsúztatón keresztül a harangszóig mindent...
verőce21
@világlátó: (11:55) Azt írod, "...ügyes kisgépekkel, képzett szakemberekkel képzelhető csak el a vonzó, sokféle tudást igénylő mezőgazdaság..." - ezzel leírtad a mondanivalód lényegét. Jelenleg Mo.-on egyik sem áll rendelkezésre!
Hollandia ebben most amúgyis verhetetlen, mert 4 millió kelet-európai dolgozik náluk a kertészetekben. Ráadásul nagyrészük diplomás, tehát írni-olvasni éppen tudnak, sőt képesek megérteni már bizonyos összefüggéseket, eljárásokat is. Ezzel szemben nálunk kik maradtak itthon, illetve kikre lehetne számítani? Még a földtulajdonosokra sem, mert jól eléldegélnek egyelőre a földalapú támogatásokból. És a vásárolt nagyértékű gépekkel, csak gabonát érdemes termeszteni, ahhoz pedig alig néhány emberre van szükség.

Bezárult a kör. Hiába a jó föld, a jó víz, tűrhető éghajlat, nagyon kevés aki kertészetből akar jelenleg ebben az országban megélni. Még azon kevés vállalkozók kedvét is elvették a felvásárlók. De a legfontosabb, a vállalkozók nem tudnak egyenlő/azonos minőségben nagytömegű terméket előállítani. Ezen van a hangsúly!
Magyar zöldség, primőrárunak nagytételben piacot szerezni ilyen feltételek mellett pedig lehetetlen.
JAJMÁR
@világlátó: 11:55 Szerintem nem ennyire rossz a helyzet, vannak képzett fiatalok. Egyik traktoros, a másik gépszerelő és vannak képzett agrárszakemberek is. De ott van még az idősebb generáció is. A "képzetlen" szót a legújabb és valóban képzetlen nagybirtokos földtulajdonosok szeretik használni. A fűthető fóliasátrak sokfelé állnak már, és a közmunkások tanfolyamon is részt vettek, ahol növénytermesztésből vizsgáztak is. Anélkül is tudták hogyan kell zöldséget termeszteni, de tényleg sokat tanultak . Pl. csöpögtető öntözőrendszer kiépítését... komposztálást, a növények gondozásán túl, és nagyon szép palántákat neveltek idén is. Az itt a baj, hogy a termények tárolása és értékesítése sincs megszervezve, és még véletlenül sem azt kell nekik termelni, aminek egyébként piaca lenne, mert nem ez a szempont. Magasabb, önös érdekű szempontok vannak.
A hatékonyság sem igazán fontos, inkább csak az, hogy a napi 8 órát mindenki mindenképpen eltöltse valahogy.
Ez most a közmunka, de ezekből kinőhetnének a szövetkezetek, ha lennének azok a felelős emberek, akik ezt segítenék. Vagy ha nem, akkor még hosszú évekig öntheti a milliárdokat az állam a közmunka feneketlen kútjába.
@verőce21: Ma igen, de talán holnap, vagy holnapután már nem lesz az.
világlátó
@verőce21: @JAJMÁR: Mindketten jól látjátok. A mai állapot csak addig tart, amíg az égbe szöknek az import termékek árai. Az élelmiszer és az ivóvíz iránt érzékelhető kűzdelem tovább , és minden eddigi sebességnél gyorsabban nő.
Tegnap a tacskóm hidegen szeletelt, apróra vágott füstölt, főtt csülökdarabkákat kapott jutalomképpen. Ma teljesen emésztetlenül visszaköszönt.A gyorspácokkal agyoninjekciózott füstöltárú előbb utóbb nem kell .A dán, német, holland félsertés is előbb mint utóbb elveszi a hazai vásárló kedvét. / 50 dkg.tápból 100 dkg tőkehús lesz Dániában /
A hazai takarmányfélékből bioetanolt gyártunk. Ez nem normális. Itt a háttéralkuk működtetik a hazai agráriumot.
Örömmel olvasom azt is, hogy azért látjátok az eredményeket is. Sok kis gazdaság él és megél a munkája gyümölcséből. Ha a földművelő munka " alantas " megítélése megváltozna, újra megnyílnának a korabeli mezőgazdasági technikumok, szakközépiskolák. Horvátországban egy méhész három év alatt kap egy középfokú oklevelet.Amíg a mezőgazdasági gépész tanulók csak a traktor kerekét tudják lecserélni, de a különböző kihajtó szerkezeteket nem merik rájuk bízni, nem is számolhatunk nagyobb érdeklődésre a fiatal fiúk részéről.
Mindkettőtök írásában egybecseng a hazai szakpolitika bírálata. A felvásárlás mindig is kényes pontja volt a termelő és a piac közötti kapcsolatban. A korrupt felvásárló mindig visszaélt a termelő kiszolgáltatottságával.Ha majd a termelők közül kerül ki mindig más kiválasztásával a felvásárló, talán változik a kép. Korábban is a nagybani piacokon garázdálkodó spekulánsok tették tönkre a termelői kedvet. Ezért ezt újra feltalálni talán nem kellene.Hollandiában a virágtőzsde példáját is célszerű lenne megismerni.
Mi magyarok is tudnánk virágot termeszteni, annyi a termálvizünk, hogy a kényes pont a fűtés sem okozhat árnövelő tényezőt.
A lényeg. Az adottságok birtokában, a képzéssel és egyidejüleg a piac rendezésével sokat lehet változtatni az ország javára.
verőce21
@világlátó: (11:15) A magyar mezőgazdaság, sosem volt kiemelkedő, még jó sem! Háborús jóvátételbe - már majd száz éve - mindegy volt milyen minőséget szállítunk élőállatból, húsból, gabonából, gyümölcsből. Előtte pedig gyarmatként száz évekig az osztrákoknak.

Csak jobbak voltak az ország természeti adottságai a környezeténél, de semmi egyéb.
Itt minőséget soha nem termeltek semmiből. Sem állandó minőséget, sem minőségi terméket. Csak sok egészségtelen, viszonylag nagymennyiségű "élelmiszert". Ez fényesen kiderült most, a közelmúlt piacgazdasági környezetből, hogy nem versenyképes áru.. Nem véletlen a magyar emberek gyatra egészségi állapota, amely évszázadok rossz táplálkozási szokásaiból alakult ki.
Nincs itt semmiféle mezőgazdasági kultúra, tapasztalat, csak rossz szokások. Tényleg el kellene utazni a fiataloknak más országokba mezőgazdasági, állattenyésztési, zöldség-gyümölcstermesztési gyakorlatot tanulni, mert itthon csak nagyapáik rossz termelési tapasztalatait vehetik át, amiről látjuk, hogy sehova nem kell és nem piacképes.
peno
@verőce21: Ha ennyire nem jó itt akkor mi az akadálya a tovább állásnak.
verőce21
@peno: (22:11) Én nem mezőgazdaságból élek.
Az élelmiszert pedig úgyis más országokból hozzák ide.
világlátó
@verőce21: A hangulatod pesszimista, a gondolkodásod defetista.- mondták nekem egyszer, amikor kritikus hangot ütöttem meg egy káros jelenség miatt. Én tudom hogy igazam volt. Most nem szeretnék veled ugyanígy járni. De ! A hazai adottságok mégis csak az alapja minden fejlődésnek. Már csak ismétlem, itt a jó föld, a sok víz, a kontinentális éghajlat, az évi 2200 - 2400 óra napsütés, a hazai gabona, hús, zöldség és gyümölcs, no meg százezrek vidéken, akik azért dolgoznának , ha a piac elismerné a munkájukat.
Ha a hazai közönség nem csak hazafias érzülettől vezérelve, hanem mert a jó ízű árut drágábban is hajlandó megvenni.
Apropó miért is drágább a takarmány,az indító és a nevelő , vagy a tojó tápok? Mert import - mondják. De miért import? Miért import a sokféle rostos és 100 % ig gyümölcstartalmú italok sokasága? Mert kiviszik a léalmát fillérekért és visszahozzák az ivóleveket igen drágán. De sok ilyen van még.
Az írod, nincs itt semmiféle mezőgazdasági kultúra, tapasztalat, csak rossz szokások... Lehet hogy ez igaz. De ezért ki más a felelős mint mi magunk.Nemzeti / itt a szó legnemesebb legpraktikusabb értelmében / üggyé kellene tenni a hazai élelmiszer termelést, az újabb élelmiszerek kitalálását, gyártását, elterjesztését a világban.
Amíg naponta milliók halnak éhen, nélkülöznek, addig a szerencsésebb népek élelmiszerhulladék hegyeket hagynak maguk mögött.
Sem a mi országunk gazdaságpolitikája, sem Európa még nem érte fel, ennek a szörnyű problémának a súlyát. Büntetik a dinnye spekulánsokat, a hulladékminőségű import élelmiszerek beszállítóit, büntetnek minket is, akik mindezeket megvesszük, mert olcsó.A 27 % -os Áfa a lényeg, a többi a népegészségügy dolga.
Ez az egész egy óriási silányság.Megváltoztatására most de holnap és jövőre sem látható semmi esély.Mi vagyunk a felelősek mindezért. Nem a pirézek, nem Putyin és nem Obama.Mi itthon élő magyarok.vagyunk felelősek a saját sorsunk alakításáért.
Nem kívánok tovább erőlködni itt .. Ez többet érdemel.
verőce21
@világlátó: (13:33) " A hangulatod pesszimista...", stb. írod. Tudod, a pesszimista ember egy jólértesült optimista! :)
Én nem azt állítom, hogy nálunk ne lehetne bármelyik európai országnál is különb és eredményesebb mezőgazdasági vertikumot fejleszteni. Nagyon is lehetne, sőt! A franciák ettől féltek az Uniós csatlakozásunk előtti tárgyalásokon, ezért minden termőföldünkbe szerettek volna erdőt telepíttetni. Támogatást fizetni minden szarvasmarha kivágásáért, stb.
Én csak azt állítom, hogy az eddigi mezőgazdasági kultúránkkal, termesztési, tenyésztési módszereinkkel nem lehet betörni a világpiacra. Még az európaira sem!
Hiába a kiváló adottságok, víz, levegő, napfényes órák, a magyar módszerek elavultak, nem is voltak évszázadok óta soha korszerűek. El kell menni Franciaországba gabonatermelést tanulni, Svájcba és Ausztriába állattenyésztést, Hollandiába kertészetet, zöldségtermesztést, stb.
Csak a Móricz által ízesen leírt nagygazda és zsírosparaszt marad szép emléke ennek az időszaknak. A jelenlegi földbirtokos rétegnek még most sem érdeke a minőségi termesztés. Most jól elvannak a földtámogatási alapból. Többsége jó lesz komposztba és erőművi zöldtakarmánynak. Itt még mindig az a szemlélet uralkodik, mint a háborús kártérítések időszakában, hogy gyerünk, termeljünk mennyiséget. Hány mázsa hektáronként a terméshozam?
Az osztrák gazda ugyanazon a termőföldön tud minőséget termelni. Megvesznének azért, ha kaphatnának ebből a földből. Amíg ezek a tényezők nem változnak meg, ill. nem tudunk kilépni a rosszul beidegződött hagyományokból, csak a partvonalról figyelhetjük a mezőgazdasági termékkereskedelmet a világban. És csak megmosolyogják Napnyugaton a magyar élelmiszertermékeket az áruházi pultokban.
JAJMÁR
@verőce21: "Én nem mezőgazdaságból élek.
Az élelmiszert pedig úgyis más országokból hozzák ide."

Édes Dinnye, ideje megkóstolnod a hazai gyümölcsöt és zöldséget, mert azoknak ízük is van :)))

De most komolyan, ha adott egyébként az országban minden feltétel (föld, víz, levegő és napfény) és sikeres is lehetne a mezőgazdaság, akkor mondd, ki tehetné érdekeltté a gazdákat a minőségi termény előállításában? Mert akkor ott a gyenge pont, nem a gazdák tudásában, mert az ember tanul, ha kell, és ha érdemes. A gyenge pont maga a kormányzás, és nem mondom, hogy csak a jelenlegi a hibás. De ez nagyon.

Gondolok itt Kishantosra, a földpályázatok elbírálására.. stb. pénzért mindent, még az is tönkre lett téve, ami jól működött. A borokról már nem is szólva.
Így nézve tényleg esélyünk sincs betörni semmilyen piacra.
De majd valamelyik költőnk megírja ezt is, lesz még magyar ugar.
Ja, én sem a mezőgazdaságból élek, de szeretem az állatokat és szeretem a földet és megengedem, hogy mások ne szeressék, de legalább ne ártanának.
Egyébként pedig Világlátónak van igaza :)
verőce21
@JAJMÁR: (16:24) A dinnye sem hazai termés, tudhatnád, tele van vele a sajtó.
Nem a kormányzat abban a hibás, ha nem értenek a magyarok a mezőgazdasághoz. Ez közel száz éve így van.
Rossz beidegződéseik vannak a termeléshez, mint neked a kormányzati munkához. Változtatásra van szükséged a nézeteidben, mert nem fogják venni a termékeidet neked sem, aztán csak leshetsz, mint a meg nem értett megértetlen. :)
JAJMÁR
@verőce21: 18:12 Nem tudom megváltoztatni a nézeteimet, mert amiért ilyenek, azoknak kellene ehhez megváltozni. Vagy valami ilyesmi :)

Nem a műkörmösöknek kellene nyerni a földpályázatokon, azért az használna. Vagy ezt a műkörmös földműves gyakorlatot, te már nézetváltásnak és jó beidegződésnek tartod?

Dinnye: www.youtube.com/watch?v=QEc_4R9RlN4
mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/kivalo-minosegu-az-idei-magyar-dinnye-1294235?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mno_hu+(MNO)
Látod, mennyi mindent nem tudsz te sem, onnan, a messzi nézőpontodból nem látsz el mindenhová.
verőce21
@JAJMÁR: (18:39) Annak a műkörmösnek négy szakmája van! Agrár szakirányú is. Csak ezt szokták kiemelni a hatásvadászok.

Te olyan vagy, mint a Földközéppontú világkép! Elvárnád, hogy hozzád képest igazodjon minden. Az elméletedet már nem lehet feltámasztani. :)
világlátó
@verőce21: Talán még annyit hozzá kell tenni az előzőekhez, hogy vannak emberek, akik velük született tehetségük okán képesek minden élő, élni akaró, előre néző, kiutat kereső, megoldásokat javasló, jóindulattal provokáló, saját példájukat , tapasztalatukat is bevető emberi szándékot a betonba döngölni, mert ők ilyenek és mindenki más csak kérhet és jelenthet nekik.
Nem gondoltam hogy Te is ilyen vagy Kedves Verőce Tisztelettel. Nem kívánok tovább részt venni ebben a véleményalkotásban, mert nincs tehetségem Téged meggyőzni, de a legjobb szándékkal sem tudom elfogadni álláspontodat.
Én most 20,20 -kor jöttem haza a kis birtokomról, ahol nagyon elfáradtam. De amikor visszanéztem a munkámra, az jó érzéssel töltött el. 2000 tőke szőlőm van és több mint száz gyümölcsfám.Rotyog a kajszi cefre a hordóban,sikerült elkerülni a lisztharmat kártételét, jól jött az eső, érdemes volt ma is dolgozni a saját fél hektáros földemen. Ugye érted? Nem vagyok született földműves, de még ma is hallom dédnagyapám intelmét : az aki ad magára errefelé, az tart szép darab földet az állatainak takarmányra, egy szép mezei földet a búzának kenyérre és egy szép darab szőlő , gyümölcsöst a zöldségnek, gyümölcsnek, bornak és a pálinkának.Volt is neki vagy 15 holdja, pedig még dolgozott is egy fatelepen, aminek a jövedelmét mindig újabb földdarab megvásárlására , vagy egy jó ló vagy tehén megvételére fordította. Én a mai értelmiségi réteghez tartozom, de örülök hogy a nagypapa intelmei szerint tudok még egy kicsit élni. 66 évesen ez már nem könnyű.
A régi rossz szokások szerint élni nem is olyan rossz. Próbáld ki .Ne haragudj, nem a kioktató gonoszság , hanem az egyszerű de nem ostoba vidéki ember hangja szólt most Hozzád is. Nem a követendő példa ez, csak egy életforma.
JAJMÁR
@verőce21: 18:52 Bocsi, a vajszlói édes dinnye helyett Deák Bill-t küldtem följebb véletlenül, azt másnak szántam. Gondolom időben javítom, mert még rá sem jöttél a hibára :-)
www.bama.hu/baranya/gazdasag/mar-a-piacon-van-a-mezedes-vajszloi-gorogdinnye-is-619542

Nagy szerencse, hogy annyiféle képzettsége van némely újdonsült földtulajdonosnak, a Lőrinc barát is mekkora tehetség :)
JAJMÁR
@világlátó: 20:51 Gratulálok a szép szőlődhöz és a kertedhez. Verőce is érti, hidd el, csak mást "kell" mondania :)
verőce21
@JAJMÁR: (09:03) A második link ott is a "vajszlói termelő ...gyengén mondván közepes dinnyeterméséről" szólt.
Tényleg csak ezt olvastam már tegnap is. De ezzel még nem bizonyítottál semmit. Elegendő és azonos minőségű nem termett a teljes lakosság ellátásához. Látod, "világlátó" barátunk is cefrét termel csak. :)
világlátó
@verőce21: Alaposan rávilágítottál a helyzet tarthatatlanságára. A " cefrét termel CSAK ..." -ra gondolok.
Az ültetvény kigondolásakor sokoldalú hasznosítás járt a fejemben. A fajtaválasztáskor a koraitól a késői érésű fajtákat választottam, hogy a piacon tartósan ott lehessen a termés.
Arra nem számítottam, hogy nem lesz senki aki segít a szedésben, a piacra szállításban és az értékesítésben.Marad a CEFRE no meg a dunsztos, a dzsemek, az aszalás családi szükségletre.
A pálinkafőzetés mára oda jutott, hogy 1800 - 2000 Ft. -ba kerül egy liter tiszta pálinka a saját gyümölcsömből.
Ha szeretném eladni, az szinte megoldhatatlan , olyan tortúrával jár. De azt hogy ott rohadjon el a fa alatt, nem tudom elfogadni.Odafogadni valakiket, akik a legjobb időben leszedik, rekeszekbe rakják stb. kockázatos , mert szabad prédává válhat, látva a kert tulajdonosok haragját, amikor kimennek a gyümölcsöseikbe de az éppen beért franciabarackost már kora hajnalban letarolták és valamely szomszéd város piacán árulják.
Ez a " hátsó udvari része " a gazdálkodásnak. Sajnálom hogy az előbb nem utaltan ezekre is.Kedves JAJMÁR köszönöm az elismerést. Sok örömöm van ebben az ültetvényben a sok munka mellett is.
verőce21
@világlátó: (09:23) Valamikor húsz évvel ezelőtt volt nekem is nagy gyümölcsösöm, kettő is. Mindkettőt én ültettem, fajtaválogatással, érési idők figyelembevételével, stb. Úgy ahogy kell. A két gyümölcsösben mintegy 180 fa volt. Géppel művelve, permetezve, kétirányban ekekapázva, csak a fák körül kellett kézzel kapálni. Mindegyik be volt kerítve, ennek ellenére az érési időpontokban végighajtottak hajnalban a sorokon zetorral-pótkocsival, és a fákról megszedték a termést, amit elértek a pótkocsiról. Anélkül, hogy egyetlen lábnyomot hagytak volna, megszedték a termés 60-70%-át évről évre. Eladtam mindegyiket, mert más hasznára nem termelek. Ismerem ezt a " hátsó udvari részét" a gazdálkodásnak.
Azért a pénzért amit ráfordítottam, a legszebb gyümölcsök között válogathattam volna a piacon. Abban az időben, amikor ezt csináltam, mindig mondtam, nem győzök eleget keresni ahhoz, hogy kapálhassak a kertemben.

Ma már csak annyi van, amit a ház körül tudok tartani. Az is elegendő. A cseresznye nagyrészét így is a rigók hordják el a fáról, mert olyan magasra nőttek már, nincs aki felmásszon érte. Párat ki is vágtam már belőle, a szomszédok legnagyobb sajnálatára. Mert a gyönyörű nagy fák földig hajoltak át az udvaraikra. (Még az esküvői képeiket is az egyik szomszéd lány az áthajló, gyümölccsel megrakott cseresznyeág mellett csináltatta. Nem én tehetek róla valószínű, amikor kivágtam a fát, el is váltak.)
Szépek az almák, a vajkörték, szilva is. Meggyet csak a jobb porzás miatt tartok, bár nagyon szeretjük. Most újra próbálkozom a kajszi barackkal, bár már megtapasztaltam, minden nyolcadik évben ad jó termést.

Szóval a próbálkozás szintnél többet foglalkozom én ezzel, de szinte csak hobbiból. És tudom, hogy nem ez a korszerű mezőgazdaság. :)
világlátó
@verőce21: Megemeltem a kalapom Tisztelt Verőce21. Akkor már a jövőt illetően is jobban értjük majd egymást.
Akkor most a magángazdák termelő - értékesítő - feldolgozó szövetkezéséről is tudunk véleményeket begyűjteni, kibeszélni, javaslatokat megfogalmazni, hátha eljut a törvényalkotókhoz is abból valami. Ebben számíthatunk talán a hozzászólókra is.
Ha mégsem, akkor témát váltunk, de csak akkor, ha az nem az ostoba pocskondiázás és durva sértegetésről szól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.