Az MSZP szerint közmunka helyett szociális szövetkezetek létrehozásával kellene segíteni a munkanélkülieket. 

Harangozó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, a szövetkezeti világnap alkalmából sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a szociális szövetkezeti rendszer meghonosítása érdekében pártja országgyűlési határozati javaslatot is benyújt a parlamentnek.

Véleménye szerint ennek a foglalkoztatási formának a keretében valódi értékteremtő munkát lehetne végezni, ezzel szemben a közmunka konzerválja a munkanélküliek kiszolgáltatottságát, nem vezeti őket vissza a munkaerőpiacra.

Közölte, a szociális szövetkezetek nonprofit gazdasági társaságok, amelyek végezhetnek mezőgazdasági tevékenységet, élelmiszer-feldolgozást, illetve bármilyen olyan munkát, amire helyben igény van. Nincs tőkés és tőkeérdek, az eladott termékből befolyó bevétel egy szociális alapba kerül – részletezte.

Az ellenzéki képviselő szerint a szociális szövetkezeteket létrehozáskor száz százalékban kell támogatni, mert nincs beruházó.

Az MSZP-s politikus rámutatott, hogy az EU támogatja az ilyen szövetkezetek létrehozását, működtetését, a bérköltségeket akár száz százalékban is fizeti. Hozzátette: minden járásban egy ügynökség segítené a szociális szövetkezetek létrejöttét, segítené a termékek értékesítését, vagy biztosítaná a logisztikai hátteret.

Harangozó Gábor példaként hozta fel a Baszkföldön működő Mondragon szövetkezetet, amely 72 ezer embert foglalkoztat és Spanyolország harmadik legnagyobb gazdasági ereje.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Remek ötlet,de csak egyféle képpen lehet elképzelni a működtetését ennek,hogy politikus ne lophassa szét magát évről évre benn!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@verőce21: 18:52 Bocsi, a vajszlói édes dinnye helyett Deák Bill-t küldtem följebb véletlenül, azt másnak szántam. Gondolom időben javítom, mert még rá sem jöttél a hibára :-)
www.bama.hu/baranya/gazdasag/mar-a-piacon-van-a-mezedes-vajszloi-gorogdinnye-is-619542

Nagy szerencse, hogy annyiféle képzettsége van némely újdonsült földtulajdonosnak, a Lőrinc barát is mekkora tehetség :)
JAJMÁR
@világlátó: 20:51 Gratulálok a szép szőlődhöz és a kertedhez. Verőce is érti, hidd el, csak mást "kell" mondania :)
verőce21
@JAJMÁR: (09:03) A második link ott is a "vajszlói termelő ...gyengén mondván közepes dinnyeterméséről" szólt.
Tényleg csak ezt olvastam már tegnap is. De ezzel még nem bizonyítottál semmit. Elegendő és azonos minőségű nem termett a teljes lakosság ellátásához. Látod, "világlátó" barátunk is cefrét termel csak. :)
világlátó
@verőce21: Alaposan rávilágítottál a helyzet tarthatatlanságára. A " cefrét termel CSAK ..." -ra gondolok.
Az ültetvény kigondolásakor sokoldalú hasznosítás járt a fejemben. A fajtaválasztáskor a koraitól a késői érésű fajtákat választottam, hogy a piacon tartósan ott lehessen a termés.
Arra nem számítottam, hogy nem lesz senki aki segít a szedésben, a piacra szállításban és az értékesítésben.Marad a CEFRE no meg a dunsztos, a dzsemek, az aszalás családi szükségletre.
A pálinkafőzetés mára oda jutott, hogy 1800 - 2000 Ft. -ba kerül egy liter tiszta pálinka a saját gyümölcsömből.
Ha szeretném eladni, az szinte megoldhatatlan , olyan tortúrával jár. De azt hogy ott rohadjon el a fa alatt, nem tudom elfogadni.Odafogadni valakiket, akik a legjobb időben leszedik, rekeszekbe rakják stb. kockázatos , mert szabad prédává válhat, látva a kert tulajdonosok haragját, amikor kimennek a gyümölcsöseikbe de az éppen beért franciabarackost már kora hajnalban letarolták és valamely szomszéd város piacán árulják.
Ez a " hátsó udvari része " a gazdálkodásnak. Sajnálom hogy az előbb nem utaltan ezekre is.Kedves JAJMÁR köszönöm az elismerést. Sok örömöm van ebben az ültetvényben a sok munka mellett is.
verőce21
@világlátó: (09:23) Valamikor húsz évvel ezelőtt volt nekem is nagy gyümölcsösöm, kettő is. Mindkettőt én ültettem, fajtaválogatással, érési idők figyelembevételével, stb. Úgy ahogy kell. A két gyümölcsösben mintegy 180 fa volt. Géppel művelve, permetezve, kétirányban ekekapázva, csak a fák körül kellett kézzel kapálni. Mindegyik be volt kerítve, ennek ellenére az érési időpontokban végighajtottak hajnalban a sorokon zetorral-pótkocsival, és a fákról megszedték a termést, amit elértek a pótkocsiról. Anélkül, hogy egyetlen lábnyomot hagytak volna, megszedték a termés 60-70%-át évről évre. Eladtam mindegyiket, mert más hasznára nem termelek. Ismerem ezt a " hátsó udvari részét" a gazdálkodásnak.
Azért a pénzért amit ráfordítottam, a legszebb gyümölcsök között válogathattam volna a piacon. Abban az időben, amikor ezt csináltam, mindig mondtam, nem győzök eleget keresni ahhoz, hogy kapálhassak a kertemben.

Ma már csak annyi van, amit a ház körül tudok tartani. Az is elegendő. A cseresznye nagyrészét így is a rigók hordják el a fáról, mert olyan magasra nőttek már, nincs aki felmásszon érte. Párat ki is vágtam már belőle, a szomszédok legnagyobb sajnálatára. Mert a gyönyörű nagy fák földig hajoltak át az udvaraikra. (Még az esküvői képeiket is az egyik szomszéd lány az áthajló, gyümölccsel megrakott cseresznyeág mellett csináltatta. Nem én tehetek róla valószínű, amikor kivágtam a fát, el is váltak.)
Szépek az almák, a vajkörték, szilva is. Meggyet csak a jobb porzás miatt tartok, bár nagyon szeretjük. Most újra próbálkozom a kajszi barackkal, bár már megtapasztaltam, minden nyolcadik évben ad jó termést.

Szóval a próbálkozás szintnél többet foglalkozom én ezzel, de szinte csak hobbiból. És tudom, hogy nem ez a korszerű mezőgazdaság. :)
világlátó
@verőce21: Megemeltem a kalapom Tisztelt Verőce21. Akkor már a jövőt illetően is jobban értjük majd egymást.
Akkor most a magángazdák termelő - értékesítő - feldolgozó szövetkezéséről is tudunk véleményeket begyűjteni, kibeszélni, javaslatokat megfogalmazni, hátha eljut a törvényalkotókhoz is abból valami. Ebben számíthatunk talán a hozzászólókra is.
Ha mégsem, akkor témát váltunk, de csak akkor, ha az nem az ostoba pocskondiázás és durva sértegetésről szól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.