A Szinapszis kft. kutatása szerint akár 40 milliárdnyi is belecsúszik a borítékba. Pedig a kutatások alapján az orvosok 89%-a elutasítja a paraszolvenciát – írja a Blikk.

Csakhogy 70 százalékuk úgy gondolja, hogy mindennek ellenére kénytelen elfogadni, hiszen másképp nem tudnának megélni.

Elfogadhatatlan, és mind az orvosnak, mind pedig a betegnek roppant kínos és megalázó dolog a borítékozás. A múlt rendszer szülötte, amikor szándékosan alacsonyan tartották a béreket, mert a beteg úgyis kiegészíti. Ki kell irtani az egészségügyből a paraszolven­ciát!

Elindultak pozitív dolgok, mint amilyen az ösztöndíjrendszer: ebben körülbelül plusz havi nettó százezer forintért a fiatal orvosok vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Nemcsak az ösztöndíj alatt, hanem azt követően ugyanannyi ideig. Ám ezzel együtt is egy fiatal orvos pótlékok nélkül nagyjából 250 ezer forintot visz haza havonta.

Egyre többen vannak, akiknél sajnos elszakad a cérna – vélekedett Cseh doktor, aki szerint bármilyen tisztességes is az orvos, ha nem tudja eltartani a családját, akkor kénytelen lesz elfogadni a borítékot.

Egy magyar orvos ügyeleti óradíja 350–500 forint. Feleannyi, mint egy gyorséttermi dolgozó bére. Ez nem nevezhető anyagi megbecsülésnek

– mondta a lapnak Dr Cseh Áron.

A paraszolvencia intézményét az illetékesek szerint csakis bérrendezéssel lehetne kiirtani.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint két út van.

Vagy egy huszárvágással jelentősen megemelni két-, de inkább háromszorosára az orvosok bérét: ha konkrét összegre gondolunk, 600-700 ezer forintra, azaz az értelmiségi átlagbér háromszorosára. Akkor pedig totális szakmai összefogással azt mondani, hogy innentől nincs hálapénz! Ez százmilliárdos tételt jelentene a költségvetésben.

Vagy folyamatosan, lassabb ütemben, de a végcélt kijelölve végigvinni a bérrendezést. Egyébként vallom, hogy mindezek mellett a magyar betegeket is le kell szoktatni a „baksisozásról”: ehhez jó színvonalú ellátás kell, ahol a páciens nem hiszi azt, hogy meg kell vásárolnia a gyógyítást.

A magyar embert erről nemigen lehet leszoktatni – mondta Szilágyi Gyula szo­ciológus.

A páciens azt hiszi, pénzzel figyelmet, plusztörődést és odafigyelést vásárolhat. Azt gondolja, minél több pénzt ad, annál nagyobb eséllyel gyógyul. Sokan vannak, akik mindenhatónak gondolják az orvost, és azt hiszik, csak rajta múlik, hogy jobban lesznek-e vagy sem. Az orvosok között pedig van, aki él, és akad, aki visszaél a hálapénz lehetőségével.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Akinek nem lesz elég a 700 ezer forint annak 1 millió is kevés lesz, mindig többet akar. Maradjanak csak itthon azok az orvosok, akik valóban gyógyítani akarnak. A hálapénz legyen bűncselekmény az orvos és a beteg részéről is. Erre akár táblákkal is fel kell hívni a figyelmet.
A kormány magyarázata arra, hogy miért nem akarják ezt rendezni elég nyakatekert. Azt mondják, hogy azért nem rendezik a fizetéseket, mert nyugati fizetést úgysem tudnának adni, így megmarad az elvándorlás. Tehát minek erőlködni. Pedig bizony egy 700 ezres fizetés nagy visszatartó erő lenne. Szerintem nem is akar lépni semmit a kormány a bérrendezés irányába. Ők majd a magánklinikákat akarják támogatni, amiben a haverok jelentős szerephez jutnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
almosd
@Desischado: szia,a 19:31-as üzenetet neked írtam ,csak mellé ment a kattintás :-)
bakegya
A személyes érintettség többeket is elgondolkodtathatna-mert amikor testközelbe kerül az ember a bajával a jelenlegi segítség bizony nincs közel a garantált gyógyítani képesség lehetőségéhez sem-nem hogy a gyógyuláshoz.A honorárium az egy külön ügy-amivel ez az orbán nem fog foglalkozni,mert humanitárius-szoc érzékenysége 000000
emerencia
Szegény népnek szegény az orvosa. Amíg Magyarországon létezik a dolgozói szegénység, nem akarhatnak az őket gyógyító orvosok sem magas bért. Nagyon sajnálom, de a tanult és életet ledolgozott, pl. garantált bérminimumért, keményen dolgozó embernek nincs módja azért harcolni, hogy az életében mindig tisztességesen befizetett adóiból és járulékaiból fizetett orvosok, tanárok, közszolgák tisztes, európai emberhez méltó életet éljenek. Ideje lenne már a versenyszférában dolgozó, közszolgáltatásokat erején felül fenntartó tömegekre is gondolni. Nem véletlenül sikeresebbek azok az országok, ahol a munkabér elég egy tisztes megélhetéshez. Nem véletlen, hogy aki teheti, a segédmunkástól a professzorig, oda menekül.
Rockxy
Milyen pénzekből kutatnak a statisztikai hivatalok?
Nem lenne elég egy kutató intézet az egész országban?
Mi lenne, ha a sok felesleges kutatásra kidobott pénzből az egészségügyet fejlesztenék?
Ugye, milyen hülye vagyok? :)
Feraj49
Tisztelt Doktor Urak !
Próbáltak megélni munkanélküli segélyből,esetleg közmunkából,vagy havi 48 000Ft.-ból ?Nekik is el kell tartani a családjukat,ők sem tudnak megélni,csak "vegetálnak".
Mert ezek az emberek adják Önöknek a borítékot a pénzzel, ami a családokra nagy terhet ró. A 10-20 ezer forint "hálapénzt" néhány doki még kevésnek is tart. Lehet,hogy külföldön sokkal többet keresne,de MI Magyarországon élünk,dolgozunk,adózunk,és fizettük az Önök tanitatását,sőt ösztöndíjjal még támogattuk is azt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.