emerencia

A bérek alapján mintha nem is ugyanabban az országban élnénk
@Equus1: "mi számít szellemi munkának?" A kilencvenes évek végén az újdonsült német multinknál akinek nem volt a munkához megfelelő tudása, szakképzettsége, irodára került "szellemi" munkára. Ott ugyanis azt kell csinálni amit mondanak, nem megy tönkre az illető egészsége, és nem kell attól félnie nap mint nap, hogy vajon épségben megússza-e a veszélyes munkát. Természetesen a bére is magasabb, mint a lenézett, un. "fizikaiaknak"-nak.

Nem volt ez másképp a kádári átkosban sem. Emlékszem, anno a nyolcvanas években a nyolcosztályos, éppen állampénzen munkaidőben tanfolyamos érettségit végző hölgyek azon voltak felháborodva, hogy mi, akik a nappali gimi után még nagy elméletigényű szakmát és technikusi végzettséget is szereztünk, miért keresünk pár forinttal többet kb. 10 éves szakmai gyakorlattal a hátunk mögött mint ők a "szellemiek". Közülük az én korosztályom már a nők negyvennel fiatalosan élvezik a nyugdíjat, (sokan +a dupla jövedelmet) míg mi még utolsó erőnkkel megpróbálunk kitartani a napi fárasztó, gyakorta szükségtelenül gyötrő munkakörülmények között, ha kell betegen is. A Kádár rendszer óta csak annyit változott a helyzet, hogy mi nem is álmodhatunk annyi fizetésről mint manapság egy betanított, iskolázatlan irodista.

Néha eszembe jut, hogy mi volna, ha csak pár napra "elfelejtenénk" mindent tudást ami a munkánkhoz szükséges. Ezzel csak olyanná válnánk, mint amilyennek képzelnek bennünket a mai magyar rögvalóságban. Vajon mennyi bevételkiesést jelentene ez a vállalatainknak és az országnak?
A bérek alapján mintha nem is ugyanabban az országban élnénk
@CsipkeRózsa: Ez egy mélyen gyökerező történelmi hagyomány még az első átkosból. Errefelé keleten kevesebbet érünk, akárhogyis dolgozunk pedig a megélhetési költségek ugyanazok. (Vidéki nagyváros.) Max. a buszbérlet kerül nettó kevesebbe mint Budapesten de a fizunkhoz képest még az is drágább. (A lakhatás költsége itt is, ott is a környéktől függ.)
A bérek alapján mintha nem is ugyanabban az országban élnénk
@Eladott Ország: Béremelés és a munkafeltételek javítása helyett mostanában több cégnél ajánlási rendszerrel próbálkoznak. Ha egy dolgozó beajánl valaki ismerőst, rokont, havert és az illető pár hónapig megmarad, akkor az ajánló egyszeri jutalmat kap. Teszik ezt ott is, ahol akkor is munkaerőhiány volt amikor még százasával landoltak a jobbnál jobb jelentkezők pályázatai. Egy-egy jutalom kiosztása mégiscsak olcsóbb mint megfelelő béreket adni és optimális munkafeltételeket teremteni.
Kis Miklós: A teljes foglalkoztatottság szirénhangjai
Az orbáni illib egyik legnagyobb hazugsága a teljes foglalkoztatás. Ez az írás bizonyítja, hogy a munkaállami "munkaerőpiacnak" csúfolt foglalkoztatási helyzet nemhogy javítaná, hanem kifejezetten egyre lejjebb süllyeszti a belmagyarok tömegeinek életviszonyait és nagyon sok embert kiszorít a magyar társadalomból.
2017 első felében egy kisvárosnyival lettünk kevesebben
@human: tegnap 20:26 Azokról az időskorú nyugdíjasokról akiket visszakényszerítenek a munkába mert hiába hosszabbították meg a nyugdíjkorhatárukat, nehezítették a munkakörülményeiket, mégis megérték a nyugdíjkorhatárt.
Szabó Tímea: "elküldött a "k*rva anyámba" a fideszes képviselő
@Foxley: Jó ötlet de ezzel Szabó Tímea lesüllyedt volna tapló Boldog István szintjére.
A kormány eltörölné a kötelező kéményellenőrzést
@quadrocopter: folyt: tegnap 22:38 Ja és lakástípustól függetlenül minden 60 éven felülinek ajánlott 65 felett pedig kötelező. Megspórolandó a nyugdíjaikat.
A kormány eltörölné a kötelező kéményellenőrzést
@quadrocopter: tegnap 22:38 Csak a családi házak lakóinak kötelező lesz a piroson átmenni.
Élet a Cassini után: 5 misszió indulna a Szaturnuszhoz
@durbincs: Fizetnek neked érte, hogy bemásoltad a cikkbe a reklámot?
"Az Orbán-kormánynak sem lehet érdeke egy ilyen konfliktus"
Az Orbán-kormánynak nem érdeke, hanem életeleme a konfliktus. (Nemcsak a CEU-val, hanem mindenkivel.)
Demcsák nem jelent meg a megbeszélt időpontokban az ATV-ben
@Ludmilla: Én néztem többször is, nem tetszett. A riportalany mondanivalója viszont érdekelt. Gondoltam biztos azért nem jön be nekem mert előítéletes vagyok. (Eszembe jutottak a 2007-es dolgai, az alkoholproblémái stb..) Aztán egyszer le kellett vennem a hangot és akkor jöttem rá, hogy mi a baj vele. A gesztusai fensőségesnek, rettenetesen mesterkéltnek tűntek. Régi munkahelyemen (közszolgálati jellegű helyi kisrádió technikusa) is ezt tapasztaltam: aki a mikrofon előtt teljesen másként viselkedik mint előtte vagy utána a technikai helyiségben, kimerül és képtelen lesz a megfelelő színvonalat nyújtani. Végül arra a meggyőződésre jutottam, hogy feltételezhetően az ATV csak azért alkalmazza amiért nagyon sok munkahelyen szoktak beépíteni a jól működő munkahelyi közösségekbe inkompetens, protekciós, "sikeres" munkatársat. Divide et impera. Hagy érezzék a jól felkészült, hiteles munkatársak, hogy a munkájukat akár egy a komoly újságíráshoz kevésbé tehetséges dekoratív hölgy is el tudja végezni. Szerintem őket alázta az ATV vezetősége nem Demcsák Zsuzsát, hiszen a bulvárvilágot a botrányok éltetik. DZS-nek pedig az a terepe.
3 millió forintot követelnek egy bordányi nyugdíjason, aki csak egy masszázsszékre vágyott
@picike1: 13:08 Dehogy nincsen gondja. Próbálj csak meg állandó fájdalmakkal élni. A magyar egészségügy képtelen megoldást találni nagyon sok ember mozgásszervi (és sok egyéb) problémájára. Pl. idős kollégámnak fáj nagyon a lába. Megpróbálja még a nyugdíjig hátralévő szűk egy évet kibírni a fiatalokra szabott munkakörülmények között. Kivárta a sorát, elment az ortopédiára. Nyolcezer forintja bánja a kapott használhatatlan lábbetétet melyet felírtak neki és a tb. nem támogatja. Nincs kinek reklamáljon. Más orvosi segítségre nem számíthat több mint négy évtized járulékfizetése után. Visszatérve az idős hölgyhöz. Még egy szenvedő nyugdíjastól is elvárás, hogy megértse: ha reklamáció helyett spontán nem fizeti a vállalt törlesztőrészletet, arra rámehet az élete. Másrészt viszont egy társadalomban illene valami megoldást találni arra, hogy ne tudjanak az egészség szélhámos vámszedői működni ill. elnyerjék büntetésüket ha rászoruló, idős vagy bármely okból kiszolgáltatott, védtelen embereket rabolnak ki.
Orbán kész kilépni az EU-ból, a “nyugati liberalizmus szellemi öngyilkosságot jelent”
@durbincs: Ide születtem, itt élek, a rendszerváltáskor 1 azaz egy (fél)napot töltöttem el Bécsben. Rólam aztán igazán nem gondolhatod, hogy kívülről szólok bele a hazám dolgaiba. Az elmúlt 28 év és az előző rendszerben tapasztaltak birtokában mondhatom, hogy mielőtt Karmát megismertem a Porpin az életünkről már akkor is hasonló volt a véleményem. Sajnos a tények makacs dolgok. Reklamálj a "tényeknél" mert sajnos ők "uszítanak" minket nem Karma1 úgyhogy hagyd békén őt lécccci! Ami az itthoni életben neked és haszonélvező társaidnak öröm, siker, boldogság, a magyar lakosság milliói számára napi kínlódást és kilátástalanságot jelent. Ezen kellene már változtatni a másik ember szekálása helyett.
Lefújták egy társasház építését Budapesten, mert nincs elég munkás
@karma1: Számtalan példa van arra is, hogy az itthon finoman szólva nem éppen a szaktudás és a munka hőse egyén elmegy valamely jóléti demokráciába és láss csodát: a kezdeti nehézségeket követően tisztes életviszonyokat tud magának teremteni. (Pedig köztudomású, hogy ott sincs kolbászból a kerítés.) Nemcsak a jó szakemberek mennek el, hanem boldog, boldogtalan. Az emberek a lábukkal szavaznak arra a társadalmi berendezkedésre amely minden hibája ellenére a többségből a jót hozza ki. Ugyanakkor elegük van az orbáni illiberalizmusból, ahol a tisztességes hozzáállással, szakértelemmel végzett munka eredménye a lakosság jelentős tömegei számára csak a napi kínlódáshoz elég.
Lefújták egy társasház építését Budapesten, mert nincs elég munkás
@vadsanca: Létezik olyan nagyvállalat ahol a napi és távolabbi bevételi terveket mindenki (a legaljának tekintett melós is) ismeri. A terveket komoly, hozzáértő szakembergárda határozza meg és teljesülésük esetén biztosított (lenne) a cég kiegyensúlyozott, nyereséges működése tisztességes bérek mellett. Az alkalmazottak hajtanak a nem éppen rózsás béreikért de a tapasztaltabbak már jól tudják, hogy ha túl sok pénz fog beömleni a cégbe a terven felül abból nekik legfeljebb csak morzsák jutnak, a nyereség többi része pedig nem tudni hová lesz... Sőt, akár még a figyelemelterelő bossing (vezetői terror) is esélyes mert már megtették ezt anno amikor szintén jól ment a szekér. A kezdőlépés az, hogy közlik a dolgozókkal: a többletbevétel nem egyenlő a nyereséggel aztán mikor fokozódik a helyzet vagyis még jobbak a bevételek, jönnek a figyelemelterelő balhék (pl.ártatlan emberek meghurcolása) miközben a külvilág felé ezerrel megy a sikerpropaganda. Nehogy már egy pillanatra is azt higgye a dolgozó, hogy érdemes hajtani...
Kétmilliárdot bukhatott a Tesco a múlt hétvégi sztrájkok miatt
@Eladott Ország: A kereskedelemben akkor is volt munkaerőhiány amikor még nem indultak el sokan külföldre dolgozni és egy áruházi hirdetésre sok száz alkalmas munkavállaló jelentkezett. (Tipikus vásárlói élmény volt akkoriban is pl. a kompetens eladó megkeresése.)

A magyar gazdaság egészére jellemző, hogy függetlenül a szabad munkavállalók létszámától még a gazdaságilag sikeres cégeknél is kézenfekvőnek találják a vezetők a létszámmal való spórolást. Az így nyert többletpénz pedig valahogy kifolyik a cégből...
Kétmilliárdot bukhatott a Tesco a múlt hétvégi sztrájkok miatt
@Equus1: Az a tapasztalat, hogy a silány alapbéren tartott alkalmazottak mellett is emelkednek az árak sajnos. Az áremelkedésből következő nagyobb bevételek legfeljebb csak kisebb mozgóbért jelentenek a dolgozónak melyek feltételei úgy vannak kialakítva, hogy akár önhibáján kívül is eleshet tőle a munkavállaló. (pl. szabadság, betegség idejére nem jár.)
Kétmilliárdot bukhatott a Tesco a múlt hétvégi sztrájkok miatt
@Yoda69: Nem mind multi ami annak látszik. Vannak többségi magyar tulajdonú, csak Magyarországon működő láncok is. Őket a népnyelv helytelenül "magyarmultiknak" nevezi. Az ő alkalmazottaik általában kevesebbet keresnek mint a Tescósok és hasonló működési problémákkal kínlódnak. (Létszámhiány, elavult, tönkrement eszközök stb.,) Ők is megérdemelnének normális fizetést.
Éjjel vitték a trombózisos beteget, és még megálltak hamburgerezni
Nincs ebben a történetben semmi különös. Az egészségügyben gyakorta előfordul, hogy beteg emberekkel kíméletlenül bánnak az alkalmazottak.
Lefújták egy társasház építését Budapesten, mert nincs elég munkás
Nem munkás nincs elég, hanem tisztességes elbánás és jövedelem valamint jogi ill. egészségre és testi épségre vonatkozó biztonság. Nemcsak az építőiparban.
Folyamatosan nő a magyar nyugdíjasok száma
Magyarországon manapság már sajnos bűn sokáig élni! A szabályt erősítő kivételeket leszámítva az idősb munkavállalók többségével való méltatlan elbánás valamint a minden korosztályt érintő siralmas egészségügy azért tudott elhatalmasodni mert olcsó lett az emberélet hazánkban. Nagyon sokan meghalnak még mielőtt elérnék a még idősebb korukban is meghosszabbított nyugdíjkorhatárt. A szerencsés túlélők pedig visszaadják megérdemelt nyugdíjuk jelentős részét az államnak a világ legmagasabb áfája révén. De ez sem elég. Az a "jó" állampolgár, aki a belét húzva dolgozik a még idősebb éveiben is meghosszabbított nyugdíjkorhatáráig majd eltávozik az élők sorából, nehogy nyugdíjat kelljen neki fizetni. A cikk sugalmazásával ellentétben egyre többen vannak akik alig vagy egyáltalán nem élvezhetik az életük munkájával kivívott emberhez méltó idős kort. Ez országunk egyik legnagyobb szégyene.
Kormány: Elkezdődött a Soros-terv végrehajtása
@RonaGyuri: A gazdaállat paranoiája pedig töretlenül folytatódik...
Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
@human: Az utolsó 15 évben volt már felnőttként tapasztalatom és azt láttam, hogy már nem intézett el mindenkinek mindent az állam a pártállamban. Nagyon sokan önállóan dolgoztak a boldogulásukért. A környezetemben volt az embereknek stabil de nem túl jól fizetett állása, mégis mindenki még ezen felül is hajtott a boldogabb létért mert ezt a jelentős többségnek nem teremtette meg az állam de nem is akadályozta számottevően az átlagemberek esetén.

Utólag derült ki, hogy egész jól megtanították nekünk a kapitalizmus természetét az általános iskolában és a gimiben, felnőttként pedig a középfokú foxi-maxin. A rendszerváltás után sokunknak az lett a meglepi, hogy a bőrünkön tapasztaljuk évtizedeken át mindazt amiről még a nyolcvanas években felnőtt dolgozóként úgy gondoltuk, hogy majdan a rendszerváltás utáni szabad világban, pláne a fejlett huszonegyedik századi EU-ban már elképzelhetetlen. Pl., hogy az ifjúságnak néhány kivételtől eltekintve halvány lila gőze sincs manapság arról, hogy mit jelent a hétköznapokban a szolidaritás és mire számíthatnak kívülről jött sztrájktörőként. Nagyon sajnálatos, hogy mindezt a gyakorlatban kellett megtapasztalniuk. Nemcsak egyedül az ő hibájuk, hogy szorult helyzetükben a síráson kívül semmi más nem jutott eszükbe.
Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
@karma1: Nálunk viszont az az élet rendje, hogy a fizetős diákok fajlagosan többet keresnek mint mi. Fel is hívják a figyelmünket minden évben, hogy ne engedjük csellengeni őket, fogjuk munkára. Az én munkaköri leírásomban viszont nincs benne a diákmunkások hajszolása ezért inkább egyenrangú, olykor segítségre szoruló munkatársnak tekintem őket.
Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
Sajnos a fiatalok, főleg a diákok jelentős többsége bármire rávehető a munkahelyen. Rettenetesen kiszolgáltatottak mert fogalmuk sincs a munka világáról. Mivel ők semmivel nem butábbak mint mi voltunk anno, felmerül bennem az iskola, a tanárok felelőssége. Minket a hetvenes évek első felében még keményen megtanítottak arra, hogy mi is az a sztrájk és mire számíthatnak a sztrájktörők. A mostani diákok frusztráltak és sírnak mert képtelenek átlátni, hogy mi folyik körülöttük. Nagyon elhagyatottak! Nem tudom elhinni, hogy a tanárokat bármi megakadályozná abban, hogy öntudatos, jogaikkal és kötelességeikkel tisztában lévő polgárokat neveljenek. Gondoljanak erre, mikor újra és újra a saját fizetésükért harcolnak az adófizetők pénzéből. (Tisztelet a kivételeknek.)
Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
@human: Az pl. igencsak érdekes lesz majd amikor egy áruházban meg fogják tanítani a más területről jött idős embereket arra az áruforgalmi rendszerre amibe a frissen iskolából kikerült digitális nemzedék több tagjának is beletörik a bicskája. (Van ilyen.) De mindettől még érdekesebb lesz majd látni tisztességben megőszült nagypapákat és nagymamákat a magas polcokra felmászni, nehéz tárgyakat emelgetni és a lehető legsilányabb védőcipőben sok sok órát talpon lenni az ifjakkal tartva a tempót. Nem hiszem, hogy a magyarországi áruházi körülmények között eszénél volt, aki kitalálta, hogy majd az idősek elvégzik azt a munkát ami sok fiatalt is lefáraszt, menekülésre, sztrájkra késztet.
Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
@Horizont: Szegénykéim. Még békeidőben is előfordul egy áruházban, hogy a vezetőség úgy elbánik az ötven feletti, kb. másfél évtizede ott dolgozó sok mindent megért munkatárssal aki SEMMI hibát vagy vétséget nem követett el, hogy a szerencsétlen kénytelen sírva eladni az egyébként a vevőorientációra különösen kényes kereskedelmi cégnél. (Nem Tesco, multi, megtörtént.) Egy jó eladó ugyanis még zokogva is helytáll és nem hajlandó az őt kikészíteni akaró potentátoknak meghozni azt az örömet, hogy egy hatalmas áruházban egyes egymaga letegye a munkát és ezzel valóságos okot szolgáltasson a további zaklatásra, megfélemlítésre, kirúgásra. (Ugyanis a fizetése egy százalékát birtokló szakszervezeti védelemre egyénileg egy ilyen helyzetben nem számíthat.)
Ez is egy kapitális aljasság de amit ezekkel az ifjakkal művelnek, már minden határon túlmegy!!! Történetesen tök mindegy, hogy a sztrájkoló munkatársak vagy a vezetőség hozta őket ilyen helyzetbe. Aztán majd lehet csodálkozni, hogy menekülnek a hazájukból...
Nem tetszett a kirakat egy muszlim nőnek: rátámadt az eladóra
Hétköznapi történet. Az eladó a vevő kérésére kivette a dobozból az árut, megnézték, hogy megvan-e minden tartozék, nincs-e eltörve valami. Az eladó visszacsomagolta és odanyújtotta a vevőnek a dobozt. Ekkor a "kedves" vevő elkezdett kiabálni, hogy ő egy másik, origináltat kér amit szintén bontson ki mert neki joga van akár a teljes raktárkészletet szétbontatni! A vevő kívánsága nem teljesült. Be kellett érnie a számára kibontott hibátlan, összecsomagolt áruval.
Mindketten magyarok voltak. Kiabálós idegbetegek minden nációban előfordulnak.