Több mint 10 éven át dolgozott kolléganőjével együtt Kádár János szobalányaként Gránicz Zoltánné Ilona. Az asszony most először a BorsOnline-nak mesélt erről az időszakról.

Jöhetnek, aranyoskáim!

- így szólt nekik Kádár jelezve, hogy mehetnek a szobába bevetni az ágyat, amíg ő feleségével együtt megreggelizett.

Bár a kommunista vezér hűtője mindig telve volt olyan ételekkel, amelyekről az egyszerű emberek nem is álmodhattak, Kádár alig nyúlt hozzájuk, a puritán menüket kedvelte. A kedvence pedig nem más, mint a paprikás krumpli volt ecetes uborkával.

A Kádár-villát fegyveresek őrizték, belépni csak engedéllyel lehetett, fényképezni pedig egyenesen tilos volt.

Mindig a feleségével nyaralt kettesben. Klottgatyában járt fürdeni vagy csónakázni. Ilyenkor a testőreit is elküldte. Szeretett viccelődni, és mindig tisztelettel szólt hozzánk. A felesége már más volt, ő gyakran és szigorúan ellenőrizte, hogy rendesen kitakarítottunk-e

- zárta az emlékezést az egykori szobalány.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
Ezek csak afféle általános információk, bárkire ráillenék a Kádár korszakban. Akkoriban mindenki klottgatyában járt pecázni, fürödni.
Villon
Kádár rendszernek sosem voltam a híve. De mi más lehetett volna akkor? Ha nem Ő, hát más. Különben tényleg puritán volt a magánéletében, ebéd után az italraktárban itta meg kisfröccsét, szívta el "munkás" cigarettáját, hogy ne tudja meg Mariska. Az, hogy nem engedte, hogy vigyázzanak rá? Nem is kérdezték meg. Míg Visegrádon élte puritán nyaralását, a környék tele volt ballonkabátos turistával.
Feraj49
Most akkor Kádárra nem vonatkozik a közmondás "halottról jót,vagy semmit " ? ! !Még mindig itt tartanak néhányan ? Orbán szobalánya,szakácsnője,kertésze,fenéknyalogatója és sofőrje vajon milyen "sztorikat" mesél majd jó pénzért ?
36
A szobalány is megöregedett már annyira, hogy megengedje magának az őszinteséget.(Így van ez a politikusokkal is)
világlátó
@Feraj49: Én is így gondolom. A szomszédban laktam serdülő fiúként. Már akkor is érdekelt hol és hogy élnek az állam vezetői. Sokszor sétáltam el a " villa " előtt.Soha nem láttam ballonkabátos embereket véletlenül ott őgyelegni. Sokszor láttam a fekete 220 -as merciben
leutazni Pestre Kádár Jánost. Később Aligán a Kádár által használt nyaraló mellettiben töltöttem néhány napot szakmai továbbképzés keretében. A személyzetből még többen voltak olyanok, akik kiszolgálták, látták a mindennapjait. Igaz az általános állítás, puritán ember volt, az étkezésében is, öltözékében is. Nem igénytelen, de szerény és semmije nem volt, sem házai, lakásai, földjei, nyaralói, yachtjai, autói, gyűjteménye festményekből, műtárgyakból. Az akkori kor akkori hazai és nemzetközi viszonyai között tette amit tudott, jól - rosszul. Óriási bűntudattal, de tette.Tegnap láttam egy kis visszatekintő tv.műsort.
Szembesültem azzal a ma már beigazolódni tetsző helyzettel, ami a 60 -as évek során terjedt el, a könnyűzene térhódítása, a nyugati országokban gombamód elterjedt rock, pop.rock, havy metal, stb. zenekarok mintája, ami igen bizarr hazai változatokat is életre hívott. Az iskolából kimaradt fiatalok " önálló életre " születése, ami ismeretlen volt addig, kezelhetetlenné vált akkortól . Emlékszem még arra is, hogy a coca cola micsoda nevetséges státust kapott nálunk. A lényeg, változott a kor, az emberek is, a médiák hozta új életstílus, gondolkodásmód is, amit nem tudott a Kádár vezette politika úgy kezelni, ahogy más, nyugati országokban sem tudtak kezelni. A szocialista tipusú életfelfogást fellazította, majd széttörte a szabadelvű, liberális életvitel vonzereje, ami elsősorban az ifjúság körében terjedt el. Kádár nem értette ezt, ez nyilvánvalóvá lett. Aczél , mint Kádár talán egyetlen jóbarátja és bizalmasa számtalan vitát folytatott erről vele.Az egyetlen reménye a munkásosztályban volt, ez tartotta őt aktivitásban, ezt látta egyetlen kivezető útnak a nem kedvére formálódó országban.
kukac50
A klottgatyát Magyarországon gyártották,és voltak munkahelyek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.