Alapvető változásokat nem tartalmaz a Magyar Helyesírás Szabályainak napokban megjelent, tizenkettedik kiadása, amelynek összeállítói igyekeztek könnyebben használható, rugalmasabb szabályzatot a felhasználók kezébe adni. 

Az Akadémiai Kiadó által megjelentetett kötet előszavában a szerkesztők rögzítik, hogy a nyelv és a nyelvről alkotott felfogás változását a helyesírási szabályzatnak is követnie kell, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága ezért látta szükségesnek, hogy áttekintse és megújítva közzétegye a magyar helyesírás szabályait tartalmazó kötetet.

A bizottság nem tartotta észszerűnek az írásrendszer nagyobb mérvű átalakítását, és megítélése szerint a beszélőközösség sem igényelt nagyobb mérvű változásokat.

A nagyobb rugalmasságra való törekvés célját szolgálja a szabálypontokban szereplő kivételek számának csökkentése, a példaszavak esetében listák közlése, valamint egyes szabályok alkalmazásának választhatóvá tétele.

Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni, nem kötelező az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni, ahogy megengedőbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötőjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.

Nem változott az a szabály, mely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos magánhangzó kettőzött betűre egyszerűsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthető (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel).

Bizonyos közszavak (például Alperes, Eladó, Szerző) ezután nagybetűvel kezdhetők hivatalos iratokban.

Bizonyos tárgynevek – nemzeti ereklyék, járművek, hangszerek, fegyverek, drágakövek – jellemzője ezentúl a nagy kezdőbetűs írás.

A legfőbb változások egyike, hogy a tulajdonnevek toldalékolásában a képzőszerű utótagokat (-fajta, -féle, -szerű) nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerűt felváltja például az észszerű.

Megújult a szabályzathoz csatolt szótár is, amelynek anyaga a legutóbbi kiadáshoz képest 8000 új szóval bővült, míg az időszerűtlenné vált elemek kimaradtak.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Mára már megváltoztak a hasonulási szabályok! Régen úgy tanultuk hogy LEGÉNNYEL, LÁNNYAL... Ma pedig úgy tanulják hogy legény-nyal, lány-nyel! :D.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
Megfejtések valaki ?

„+” , „1ik” , „1M” , „5let” „7en” , grat! „H” „hv?” ,„jo8” „furka” „asszem” „sztm” , „vok”
KERKA
@dömdödöm: telefonos sms-ek rövidítései tini módra:))

" Mamsi! ste jvök, sti legyen sok, oksa?"
zöldszem
Mára már megváltoztak a hasonulási szabályok! Régen úgy tanultuk hogy LEGÉNNYEL, LÁNNYAL... Ma pedig úgy tanulják hogy legény-nyal, lány-nyel! :D.
papa.49
Azt azért remélem nem a ,,siccpaca,, határozza meg az új szabályokat)))))))
zöldszem
@papa.49: Na és mi van, ha ő végette hozták az új szabályokat, ki derül, hogy még is csak tud "smitypalibácsi" helyesen írni?:)))))
Zsoel
Egész életemben úgy akartam leírni ezt a szót: észszerű. Persze hibásan.
Gimnázium végére a magyartanáromnak sikerült belém vernie, hogy ésszerű. Alig 15 évig élvezhettem a "tudást", erre most térhetek vissza az eredeti változatra.
Zsoel
@zöldszem: Jó is lenne, de nekem az a meglátásom, hogy változás (hajlandóság) inkább csak a legények részéről van.
Dr. Felipe
Hiszen plagipali "álamfő" már megreformálta a "hejjesírást"
verum
A rovásírás is meg lesz reformálva nemzetileg...?
lópicigáspár
Általában adok a helyesírásra. Érdemes elolvasni a változásokat az eredeti leiratában! Szerintem borzalom és ráadásul semmi szükség sem volt a belebarmolásra!
patkószeg
Az észszerű rendkívül zavaró még olvasatban is. Azon túl, hogy a kedves MTA tagok halálra unják magukat és kell nekik egy jó ürügy arra, hogy mi a búbánatot is csinálnak a fizetésükért, és ezért újra és újra gyártanak egy halom idióta és életszerűtlen szabályt, más értelme nincsen semminek.
Ha a neten olvasom a kölykök hozzászólásait, már annak is örülök, hogy ha a - ba, -be, -ban, ben-t jól használják.
Szóval, részemről köszönöm az új szabályozást, de nem kérek belőle. Valamint nem is használom a "módosításokat" továbbiakban sem. Szamárságnak tartom, és ezért ignorálom.
nezelodo
Az ezt megelőző változáskor behívatott az üzemi párttitkár, ("villanyoltás előtt", kb 1988), hogy hogyan merészeltem kis kezdőbetűvel írni a nagy októberi szoc. forr-at?! Mondtam neki, mostantól csupa kisbetűvel kell írni mint a nemecsek ernő nevét a regény szerint. Biztos évekig gondolkozhatott, ki a fene az a N:E:! Jó hogy már nem találkozok vele, mert megint bajba kerülnék, (hiszen biztos fideszes már odaát), amiért kis betűvel írnám a "Nemzeti"jelzőt!
zöldszem
@nezelodo: "Tessenszíves" odafigyelni! Fidesz, nem pedig fidesz...dehogyis nem fidesz az bíz!!!
jolibaba
Én már biztosan nem fogom használni az "új" nyelvtant, maradok a régi, u.n. "idejétmúltnál".
Nekem megfelel,akinek nem tetszik, ne olvassa! nekem meg a változások nem nyerték meg a tetszésemet, de erőt fogok venni magamon és elolvasom az új helyesírással írottakat./
Szeparepa
Teljesen felesleges értelmetlen hülyeség az egész...
Mézike
Monnyuk én eztán is így fogok írni...
simmering73
Annál rugalmasabb, mint amilyet manapság a publikum használ (tisztelet a kivételnek) már nem lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.