Péntek este hozták nyilvánosságra támogatási szerződéseiket a Magyar Nemzeti Bank Alapítványai. 

A jegybank 260 milliárd forintból létrehozott alapítványai sokáig nem voltak hajlandóak közzétenni, hogy milyen projekteket támogattak az adófizetők pénzéből. A parlament pedig még törvényt is módosított, nehogy kinyíljanak a jegybank hatalmas ingatlanvásárlásainak dossziéi. Ezért egy unortodox paragrafussal rögzítették a jegybanktörvényben, hogy az alapítványok pénzei "elvesztették közpénz jellegüket".

Végül a Kúria és az Alkotmánybíróság vágott rendet, alkotmányellenesnek minősítve a közpénzek titkosítását, illetve kötelezve az MNB-alapítványokat támogatási szerződéseik nyilvánosságra hozatalára. 

Nyilvánosságra hozták, kikkel szerződtek Matolcsy alapítványai

A listákban egyetemek, alapítványok és médiumok is szerepelnek:

- A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Domus Mentis Alapítvány (PADMA) szerződései

- A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) szerződései 

Néhány érdekesebb tétel:

A vs.hu-t (és most már az Origót is) kiadó New Wave Kft. a „Magyarország 2015” projekthez dokumentumfilmes és korszerű multimédiás tartalmak: 72 250 000 forint. Emellett az egyes alapítványoktól különböző támogatások címén 429 166 000 forintot kapott, így a New Wave összesen 501 416 000 forintban részesült. Ez a cég Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

A New Wave-es Száraz István Péter érdekelt egy Frank Digital Kft. nevű cégben is, ők több MNB-s alapítványtól több tételben tízmilliókat kaptak. A szintén ehhez a körhöz kötődő We Love Budapest 51 883 760 forintban részesült. Így a New Wave-hez kötődő üzleti kör mindösszesen mintegy 630 millió forintnyi közpénzt kapott, közvetve az MNB-től.

A Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát adott a Kairosz kiadónak. 

A botrányos előzmények ellenére a könyv világhódító útra indulhat. Az ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre fordítására nyelvenként 9,7 millió+áfát költöttek, a pénzt szintén a többek között egy 6 millió forinttal támogatott Boros Imre-kötetet is kiadó Kairosz kapta.

Az Echo TV Elemző című műsorának adtak 7 millió forintot.

1,2 milliót forintból kiadták Fritz Tamás 2013-14-es cikkeinek gyűjteményes kötetét, amely az Orbán-kormány politikájának legfontosabb jellemzőit mutatja be.

Több, összesen milliárdos nagyságrendű építőipari szerződésük van Magyar Építővel és a Market Építő Zrt.-vel.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonába tartozó Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával több szerződést is kötöttek.

Rendszeresen kötöttek szerződéseket az Akció Reklámügynökséggel, amely Borókai Flóra tulajdonában van. Ő Borókai Gábornak, az első Fidesz-kormány szóvivőjének lánya.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez boven kimeriti a hutlen kezeles fogalmat sokszorosan. Ha egy normal halando muvelne ezt egy ceg penzevel, a minimum hogy kirugjak, de valoszinubb hogy bortont kap. eltolcsiek siman garazdalkodnak a MI PENZUNKBOL.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Ez boven kimeriti a hutlen kezeles fogalmat sokszorosan. Ha egy normal halando muvelne ezt egy ceg penzevel, a minimum hogy kirugjak, de valoszinubb hogy bortont kap. eltolcsiek siman garazdalkodnak a MI PENZUNKBOL.
RonaGyuri
Én ezt írtam erről:

S még a műfordítók panaszkodnak

10milla per nyelv a Matolcsy a hősért

Ennek a Bégumnak (azon kívül, hogy még él, bár pöttyös a segge) nem ötszáz milliója, hanem sok milliárdja száll el a levegőbe. Azaz dehogy száll el landol a barátok, ismerősök, rokonok és üzletfelek számláin.
Okkal és joggal hüledezik a média azokon, hogy „Matolcsy György hat Pallasz Athéné alapítványa” mire költi a közpénzt.
Én – szokás szerint – csak egy oldalhajtást említem fel. A listák egyik kiemelt tétele „Sakk és póker, ez volt a címe Wiederman Helga könyvének, amit Matolcsy György gazdasági miniszteri tevékenységéről írt.”. Nos ennek főbb részletei is igencsak elgondolkodtatóak. például, hogy
az 5000-es utánnyomás (gondoltad volna, hogy kevés volt az első 5000) ugyanannyiba, 9,2millióba fáj az adófizetőknek,
a hirdetési kampány 2milliával többe,
s, ami még meglepőbb (már az sem semmi, hogy szükség volt rá), egy ½millával többe kóstáltak a fordítások!
Na ja + ÁFA!
lampa laz
...uhhhh, erre most olyat és csak olyat tudnák írni amire egyből a radírpók vetődne...
volvós
Szórjad csak kuszaszem elvtárs !!! Majd a cellában a társad
beakaszt a lompossal, elgondolkodhatsz !!
human
A főügyész Polt Péter feleségét 5 millió forintért alkalmazza az MNB. Van még kérdés?
444.hu/2015/06/05/rtl-polt-peter-felesege-havi-negymilliot-keres-az-mnb-nel/
human
@volvós: Ahogy fentebb írtam Polt Péter felesége is az MNB-ben dolgozik. Nem lesz itt semmilyen elszámoltatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.