Péntek este hozták nyilvánosságra támogatási szerződéseiket a Magyar Nemzeti Bank Alapítványai. 

A jegybank 260 milliárd forintból létrehozott alapítványai sokáig nem voltak hajlandóak közzétenni, hogy milyen projekteket támogattak az adófizetők pénzéből. A parlament pedig még törvényt is módosított, nehogy kinyíljanak a jegybank hatalmas ingatlanvásárlásainak dossziéi. Ezért egy unortodox paragrafussal rögzítették a jegybanktörvényben, hogy az alapítványok pénzei "elvesztették közpénz jellegüket".

Végül a Kúria és az Alkotmánybíróság vágott rendet, alkotmányellenesnek minősítve a közpénzek titkosítását, illetve kötelezve az MNB-alapítványokat támogatási szerződéseik nyilvánosságra hozatalára. 

Nyilvánosságra hozták, kikkel szerződtek Matolcsy alapítványai

A listákban egyetemek, alapítványok és médiumok is szerepelnek:

- A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) szerződései 

- A Pallas Athéné Domus Domus Mentis Alapítvány (PADMA) szerződései

- A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) szerződései 

Néhány érdekesebb tétel:

A vs.hu-t (és most már az Origót is) kiadó New Wave Kft. a „Magyarország 2015” projekthez dokumentumfilmes és korszerű multimédiás tartalmak: 72 250 000 forint. Emellett az egyes alapítványoktól különböző támogatások címén 429 166 000 forintot kapott, így a New Wave összesen 501 416 000 forintban részesült. Ez a cég Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

A New Wave-es Száraz István Péter érdekelt egy Frank Digital Kft. nevű cégben is, ők több MNB-s alapítványtól több tételben tízmilliókat kaptak. A szintén ehhez a körhöz kötődő We Love Budapest 51 883 760 forintban részesült. Így a New Wave-hez kötődő üzleti kör mindösszesen mintegy 630 millió forintnyi közpénzt kapott, közvetve az MNB-től.

A Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát adott a Kairosz kiadónak. 

A botrányos előzmények ellenére a könyv világhódító útra indulhat. Az ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre fordítására nyelvenként 9,7 millió+áfát költöttek, a pénzt szintén a többek között egy 6 millió forinttal támogatott Boros Imre-kötetet is kiadó Kairosz kapta.

Az Echo TV Elemző című műsorának adtak 7 millió forintot.

1,2 milliót forintból kiadták Fritz Tamás 2013-14-es cikkeinek gyűjteményes kötetét, amely az Orbán-kormány politikájának legfontosabb jellemzőit mutatja be.

Több, összesen milliárdos nagyságrendű építőipari szerződésük van Magyar Építővel és a Market Építő Zrt.-vel.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonába tartozó Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával több szerződést is kötöttek.

Rendszeresen kötöttek szerződéseket az Akció Reklámügynökséggel, amely Borókai Flóra tulajdonában van. Ő Borókai Gábornak, az első Fidesz-kormány szóvivőjének lánya.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez boven kimeriti a hutlen kezeles fogalmat sokszorosan. Ha egy normal halando muvelne ezt egy ceg penzevel, a minimum hogy kirugjak, de valoszinubb hogy bortont kap. eltolcsiek siman garazdalkodnak a MI PENZUNKBOL.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
habony árpád, orbán viktor, update norbi, andy vajna, rogánné cecíla és pataky attila ezt a sztorit most diszlájkolná, ha lenne olyan gomb.
kósa lajos, mészáros lőrinc, németh szilárd és kaya ibrahim pedig valószínűleg véletlenül lájkolná, mert együtt véve is csak annyi eszük van, mint egy talicska aprómajomnak.
nyanya001
A Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát adott a Kairosz kiadónak.
Még egy ilyen aljas kormánya nem volt ennek az országnak !
Toby
Tehát akkor karámon belül pörgött a Nagy Zsé ! Jó gengszterekhez illően !
Rohadjatok meg - csak így, egyszerűen, mert volt gyerekszobám...igaz, hogy csak a biciklit tartottuk ott.
relleporp
Hát itt itt aztán tolták ki a pénzeket rendesen. Milyen érdekeltség állhat a New Wave Production mögött, ahova 100 milliós pénzetek nyomtak ilyen címen:
"Támogatási szerződés - A támogatás célja: a „Magyarország 2015” projekt megvalósításának támogatása (melynek keretében egyéves időintervallumban, a 2015. évben heti és havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján). A projekt célja fontos társadalmi és gazdasági jelenségek, problémák bemutatása széles olvasói rétegek számára multimédiás eszközök segítségével. A szerződés 2015.12.31. napjáig terjedő, határozott időre szól"
Én még honlapjukat sem találom!
Ezen kívül sok 10 milllát határon túlra.
relleporp
Egyébként ez a kuszaszemü csámpás majom is csak az orbán strómanja
pbalage
@relleporp: az tuti, de a faszt se fogja érdekelni, amikor az M1-en egy szír menekült "riogassa" az egész országot.
Yoda69
Ez boven kimeriti a hutlen kezeles fogalmat sokszorosan. Ha egy normal halando muvelne ezt egy ceg penzevel, a minimum hogy kirugjak, de valoszinubb hogy bortont kap. eltolcsiek siman garazdalkodnak a MI PENZUNKBOL.
RonaGyuri
Én ezt írtam erről:

S még a műfordítók panaszkodnak

10milla per nyelv a Matolcsy a hősért

Ennek a Bégumnak (azon kívül, hogy még él, bár pöttyös a segge) nem ötszáz milliója, hanem sok milliárdja száll el a levegőbe. Azaz dehogy száll el landol a barátok, ismerősök, rokonok és üzletfelek számláin.
Okkal és joggal hüledezik a média azokon, hogy „Matolcsy György hat Pallasz Athéné alapítványa” mire költi a közpénzt.
Én – szokás szerint – csak egy oldalhajtást említem fel. A listák egyik kiemelt tétele „Sakk és póker, ez volt a címe Wiederman Helga könyvének, amit Matolcsy György gazdasági miniszteri tevékenységéről írt.”. Nos ennek főbb részletei is igencsak elgondolkodtatóak. például, hogy
az 5000-es utánnyomás (gondoltad volna, hogy kevés volt az első 5000) ugyanannyiba, 9,2millióba fáj az adófizetőknek,
a hirdetési kampány 2milliával többe,
s, ami még meglepőbb (már az sem semmi, hogy szükség volt rá), egy ½millával többe kóstáltak a fordítások!
Na ja + ÁFA!
lampa laz
...uhhhh, erre most olyat és csak olyat tudnák írni amire egyből a radírpók vetődne...
volvós
Szórjad csak kuszaszem elvtárs !!! Majd a cellában a társad
beakaszt a lompossal, elgondolkodhatsz !!
human
A főügyész Polt Péter feleségét 5 millió forintért alkalmazza az MNB. Van még kérdés?
444.hu/2015/06/05/rtl-polt-peter-felesege-havi-negymilliot-keres-az-mnb-nel/
human
@volvós: Ahogy fentebb írtam Polt Péter felesége is az MNB-ben dolgozik. Nem lesz itt semmilyen elszámoltatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.