Szakácsiban, egy alig 180 fős lakosú kis csereháti faluban próbáltunk utánajárni, miket főznek maguknak azok, akik jóval a létminimum alatt élnek. Magyarországon nem kevesen vannak: a Policy Agenda április közepén közzétett kutatása szerint tavaly a lakosság több mint 41 százaléka élt a létminimum alatt. Babos tészta, túrós tészta, rántott lé vakaróval, ilyen ételek jutnak a szegények tűzhelyére. Aki közmunkás, annak gyakrabban kerül hús, de az is inkább csak vakaróval. Körbenézett az Abcug Szakácsiban, ki mit tud főzni hó végén. Paszulyleves, tojás nélküli tészta. A krumpli a második étel! Krumplimackó Rántottlé vakaróval, töltelékleves. Rántott gomba, gombapörkölt. Az erdőn megszedjük, ha szezonja van. Mi értjük a gombát: tinóru, harmatgomba, csupros gomba, tövisalja…” – így Attila. “Sós krumpli, szalonna, hagyma, vakaróval, az a kedvencem” – mondja Natasa.

Forrás: kepek.444.hu
Feltöltő: Horizont
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
Ha jól emlékszem a gombaszedés is adóköteles.
eugen4402
Ide szégyen, oda szégyen, én megkérdezem, mert nem akarok hülyén kimúlni:
- Mi az a vakaró, amit megesznek..? Kiskoromban láttam ló-, disznó vakarót, de annak nyele volt, fából és fémből fabrikálták, de itt nem azt jelenti. Vajon mit?
eugen4402
@ila51: Köszönöm az infót, a "bodag"-ot már hallottam, a jelentését is ismertem, de "vakaró"-ként felénk nem hallottam még. Jó, hogy megnyugtattál, mert szeretem tudni, mit jelentenek a szavaink... :-))
ila51
@eugen4402: mivel sokszor jó kormos lett , le kellett vakarni
eugen4402
@ila51: Emlékezetem szerint régen a kenyérsütéshez dagasztott tésztából szoktak kimarkolni ilyen gombócokat és kemencében sütötték készre, azokat nem kellett vakarni...Viszont így az etimológiai gyökerét is értem a szónak.
eugen4402
@Csizmás Kond: Neked is köszönöm a forrást, mert hát a jó pap holtig tanul, hát még a rossz...! Lángost gyakran sütök én is, de az anyagában is eltér kissé, és főleg olajban sütöm gáztűzhelyen.
Csizmás Kond
@eugen4402: A vakaró vagy máshol vakarú az a kenyértészta teknőből valő kiszedése után ottmaradt tésztamaradék kivakarásából, kikaparásából összegyúrt maradék amit kis szódaporral keverve sütöttek meg a kemencében a kenyerekkel együtt.
Ma már nagyon ritkán sütnek több kenyeret ezért vakarék sem marad, tehát az a kovásztalan kenyér amit a cigányság a vándorlás miatt használt azt nevezik vakaréknak vakarónak.
Perwool
Ez így működik! 3 000 000 millió ember éhezik de örüljünk , hogy 500 000 jól él...
Az a jó, ha dübörög a gazdaság, mert akkor nem hallatszik az éhező gyomrok korgása...
Perwool
@eugen4402: Ez valami hasonló és nálunk sikeres is...
én egy kis darát húst is kenek a tésztára, tejföl és sajt...
www.recept-oldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek--peksutemenyek/hacsapuri---gruz-kenyerlepeny.html
ila51
@Perwool: finom , néha sütök , ha többen vagyunk itthon
Perwool
@ila51: Melyiket a sajátodat vagy a hacsapurit? (érdemes megkóstolni)
ila51
@Perwool: A hacsapurit...szeretem a különleges ízeket
eugen4402
@Perwool: Köszi a hacsapuri receptet, adtál egy házi feladatot,mert ezt meg kell kóstolnom. Majd Aram Hacsaturjanról mindig eszembe jut, így nem felejtem el...:-)
Perwool
@eugen4402: azt elfelejtettem írni a darált húst megdinsztelem.
eugen4402
@Perwool: Képzeletben darált, főtt füstölt sonkával tölteném, és ecetes reszelt tormát is tennék az asztalra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.