Az UNICEF legújabb jelentése szerint már a gazdag országokban is egyre inkább leszakadnak a szegények. Az Egyesült Államokban és Japánban például a szegény családok gyerekei fele olyan jól sem élnek, mint a középosztályba tartozók – hívja fel a figyelmet az Abcúg.

Csütörtökön adta ki az UNICEF az új, gyermekszegénységgel foglalkozó jelentését, amely lényegében egy rangsor arról, hogy az egyes országokban mennyire egyenlőek-e a gyerekek esélyei. Ez a jelentés azért érdekes, mert elsősorban a fejlett országokat vizsgálták, azaz főleg a gazdag, jólétben élő európai és amerikai országokat, az eredmény pedig még így is az lett, hogy egyre nőnek az egyenlőtlenségek a társadalom alsó és középső rétegei között.

A gazdag országokban is egyre rosszabb szegénynek lenni

“Nem lehetünk nyugodtak, komoly gondok vannak” – mondta a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyerekjogi igazgatója .

Az UNICEF négy kérdéskört vizsgált:

a jövedelmi különbségeket,

a tanulmányi teljesítménybeli különbségeket,

az egészséget,

és általában azt, hogy hogyan érzik magukat a gyerekek az adott országban.

Mindezt pedig úgy, hogy a legrosszabb helyzetű gyermekek sorsát hasonlították össze azokéval, akik átlagos körülmények között élnek.

A összesített rangsor elején Dánia áll, Lux szerint azért, mert a dánok plusz támogatással segítik a legrászorultabb gyerekeket és ez eredményes. A sor végén pedig Izrael és Törökország áll. Ennél meglepőbb azonban, hogy több olyan ország is rossz helyen végzett, amelyeket a világ legélhetőbb és/vagy leggazdagabb országaként szoktak számon tartani.

Belgium és Franciaország például az oktatási ranglista alján szerepelnek a gyerekek tanulmányi eredményeinek különbségei miatt. A világ két leggazdagabb országát, Japánt és az Egyesült Államokat a jövedelmi egyenlőtlenségek tekintetében a lista alsó harmadába rangsorolták. Mindkét országban az alsó tíz százalékba eső gyermekek háztartási jövedelme körülbelül csak a 40 százaléka azoknak a gyermekeknek, akik a jövedelem eloszlást tekintve a középmezőnybe sorolhatóak.

A jövedelemkülönbség ugyan a skandináv országokban a legalacsonyabb, Svédország azonban csupán a középmezőnyben szerepel, és összesítve is sokat romlott az országban a helyzet a gyerekek egyenlősége terén.

A gyerekek maguk amúgy Törökországban a leginkább elégedetlenek a sorsukkal. Megkérdezték őket ugyanis arról, hogyan értékelték saját életminőségüket. Egy tízes skálán kellett pontozniuk az életüket, ez az eredmény pedig különösen beszédes lett. Az átlagos körülmények között élő gyermekek rendszerint 10-ből 8-ast adtak az életüknek majd minden országban. A legrosszabb helyzetben élő gyerekek viszont csak 10-ből 2,5, illetve 3 pontot, ami hatalmas különbség.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Magyarország az összesített listán a középmezőnyben végzett: a 14. helyet érte el a 35 EU-s és OECD ország között. A rangsorban megosztott helyen áll Németországgal, Görögországgal és az Egyesült Királysággal.

Lux Ágnes ehhez hozzátette, hogy a középmezőny nem azt jelenti, hogy “itt nincs egyenlőtlenség”. A relatív jövedelmi egyenlőtlenség például 2008 és 2013 között 5.7 százalékponttal nőtt azért, mert a legszegényebb 10 százalékhoz tartozók jövedelme gyorsabban csökkent, mint a középső százalékértékhez tartozóké.

Az egyes területeken Magyarország így teljesít:

Relatív jövedelmi rés – Magyarország a 21. a vizsgált 41 EU vagy OECD ország között

Tanulmányi teljesítmény rés – Magyarország a 17. a vizsgált 37 EU vagy OECD ország között

A gyermekek önbevallásán alapuló egészségegyenlőtlenségi rés – Magyarország a 18. a vizsgált 35 EU vagy OECD ország között

Különbségek az élettel való elégedettségben – Magyarország a 15. a vizsgált 35 EU vagy OECD ország között.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Duma van ezerrel, de nem tesznek semmit! Legalább az alapjövedelmet vezetnék be, az megoldást jelentene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.