Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy – 45 perces – órája legyen a jövőben – nyilatkozta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a Magyar Időknek.

Horváth Péter a Nemzeti Alaptanterv tervezett módosításával összefüggésben rámutatott: az optimális óraszámok és tananyagmennyiségek átvizsgálása nem megy majd egyik napról a másikra, ehhez számos szakember – például oktatáskutató, pszichológus – bevonására lesz szükség. Éppen ezért egy „optimista kísérletnek” tartja azt, hogy már 2017 végére felülvizsgálják a Nat-ot, szerinte ennyi idő alatt nehéz lesz kialakítani, hogy mekkora az optimális terheltségi szint a diákok esetében.

Horváth azt is elmondta, hogy az átmeneti időszakban nem lesz könnyű érdemi változtatást elérni, ugyanakkor előrelépést jelentene, ha az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet javaslata alapján a következő tanév kezdetére az óraszámok átcsoportosíthatók lehetnének. – Így felszabadulna valamennyi tanítási idő, amelyet azután az iskolák saját hatáskörben eloszthatnának

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Van egy ötletem, de megvalósíthatatlan, mert 45 percig tart egy óra. Az ötletem az, hogy a "kicsiknek" több órát lehetne tartani, de azok csak 20-25 pecig tartsanak. Mert az ovis gyerek egyből negyvenöt pecig fog "tanulni"? Hát nem irígylem őket. És esetleg hosszabb szünetekkel, ha már úgyis négyig kötelező bentmaradni, használják ki értelmesen az időt! De nem értek hozzá.
ila51
@advocat: pedig jó a meglátásod...én a szomszéd asszonyom handa bandázását 5 percig sem bírom figyelni...elég egy gyereknek is 20 perc
zöldszem
Négy tanóra. 1 hittan-erkölcstan, 1 ének, 1 testnevelés, mert ugye ez mindennap kötelező.
1 óra pont elég írni olvasni tanulni. Bravó! a gyerekek meg tök hülyén kerülnek ki az iskolából.
A jövő Fidesz szavazói?...-:(((((
Elkeserítő! És ezeknek a "tanult" gyerekeknek kell majd kötelezően eltartani bennünket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.