A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar miniszterelnöknek át kell gondolnia politikáját a brit népszavazást követően.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Képviselők Közösségének szombati, budapesti helyzetértékelő ülésén azt mondta: Orbán Viktornak át kellene gondolnia, hogy ezzel a menekültellenes politikával és hangulatkeltéssel néhány százezer szavazat szerzésének reményében érdemes-e tovább gyengíteni a most amúgy is meggyengült európai egységet. A DK elnöke az Európai Unióból (EU) történő kilépésről tartott brit népszavazásról úgy fogalmazott, nem lehet összekeverni a politikát a történelemmel, mert aki ezt teszi, megnyer egy választást, de elveszíti az országot. Ez a Brexit egyik nagy tanulsága – emelte ki.

A brit EU-tagságról tartott csütörtöki referendumot a kilépést pártoló tábor nyerte meg, a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalékuk a bennmaradásra.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint érteni kell, mi a pártpolitikai érdek, a választási érdek és mi a nemzet érdeke. Mint mondta, egy nap alatt Nagy-Britannia a szétesés szélére sodródott, csak azért, mert David Cameron kormányfő 2-3 százaléknyi szavazatot szeretett volna szerezni.

A magyar miniszterelnök politikájára utalva azt mondta: Orbán Viktor eladja az ország történelmi esélyét, becsületét, sorsát egy tál lencséért. "Nem lehet egy kalandba belevinni egy országot, csak azért, mert azt várjuk tőle, hogy ezért lesz pár szavazónk" – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: ez olyanfajta történelmi bűn, amelynek a következményei most láthatók Nagy-Britanniában.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar miniszterelnök most válaszúthoz érkezett: pártpolitikus marad-e, vagy esélyt teremt magának, hogy Magyarországért felelős államférfi legyen. Ha az előbbit választja, akkor "percember" lesz – mondta. Arra kérte Orbán Viktort, hogy álljon el a menekültellenes népszavazástól, ne hergelje a magyarokat, és tegyen tanúbizonyságot arról, hogy érti, mi a felelőssége. Párhuzamot vonva a brit népszavazás és Cameron lemondása, illetve a magyar kvótareferendum között, azt mondta, a "politikai nagyotmondás" vége Magyarország kitaszítása lesz az EU-ból. A DK elnöke – idézve Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt – azt mondta, aki hétfőtől szombatig kritizálja az uniót, vasárnap nem tud a közösség hiteles támogatójává válni. "Ha a magyar miniszterelnök azt sulykolja, hogy ez egy rossz világ, akkor utána hiába tesz közzé hirdetést a brit lapban" – mondta. Gyurcsány Ferenc szerint azok, akik egy szabad, prosperáló világot képzelnek el, nem lehetnek "tessék-lássék" módjára európaiak. Ha valamikor, akkor most egyértelműen Európa-pártinak kell lenni, és lehet magyarként jó európainak lenni. Nem a feszültséget kell szítani, hanem a megbékélést kell erősíteni – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: ha nem kötjük össze a demokratikus elkötelezettséget a tömegek felemelkedésének lehetőségével, akkor mindaz, amit demokráciának és jogállamnak hívunk, "csak az elit acsarkodása lesz".

Hangsúlyozta, hogy egyszerre kell szolgálni a progresszió és a szociális felelősség ügyét, és ez Horn Gyula hagyatékának is tekinthető. Azt mondta, ha Magyarország egykori miniszterelnöke élne, a DK tagja lenne. Horn Gyula tudta, értette, hogyan kell egyszerre magyarnak és európainak lenni, védeni a kisember világát, és közben "Bokrossal és nyugdíjreformmal szolgálni a progressziót" – mondta Gyurcsány Ferenc a volt pénzügyminiszter, Bokros Lajos stabilizációs programjára utalva.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
@Szókrakész: Nem kötözködni akarok, de a gyárak kiárusítása Németh Miklós alatt kezdődött, spontán privatizáció, és egyéb rejtélyes fedőnéven új tulajdonosok ültek a vezetői székekbe. Az utcánkban van egy Tüzép-telep, annak két hetenként változott a tulajdonosa. Aztán az igazi nagy szezonvégi akciózás Antall József idején zajlott, mire Feriék felértek a csúcsra, már csak a raktár sarkában maradt szemetet tudták piacra dobni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@bundi: ...kéziratban...még nincs kiadva...de már valóság.
bundi
@Csizmás Kond: ahan...meg a chemtrail...meg a zsidóösszeesküvések...nem lenne egyszerűbb tanulni és csinálni azt amihez értessz?...és akkor nem kellene azon törnöd a fejed hogy neked miért is szar?...tudom te ezért kapod a pénzt...de mások nem...és hidd el ha beleolvasol a cikkbe és elgondolkozol...mitől lehet jobb az embereknek abban az országban...szerintem megérted te is, hogy ha minden áron ellenséget keresnek a vezetők...és rájuk fogják hogy a tanulatlan bunkók azért nemkapják meg álmaik állását mert a migránsok, cigányok, zsidók kulákok boszorkányok...elveszik azt...attól nem valószínű hogy a gyerekeid...már ha lesznek egyszer jobb környezetben nőnek majd fel...befogadóbbak lesznek velük szemben ha menniük kell...most építitek...illetve romboljátok a jövőt...te melyiket szeretnéd?...
magyarbakancs
Ezek a nagy hangzatos semmit mondó dumák.
Akár baloldalról akár jobboldalról.
Süketelés az megy, meg a nép hülyítés.
Csizmás Kond
@bundi: ...hogy te miket képzelsz bele az a te bajod...de ha cáfolni akarsz akkor írt le mi nem igaz abban amit írtam.
...és hogy én mit akarok ???...már nem is tudom, de nem ezt ami van és nem azt ami volt...
bundi
@Csizmás Kond: mit cáfolják?..."kéziratban, még nincs kiadva..." ezen mit lehet cáfolni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.