Három hónapra jöttek a mexikói varrónők, akik luxuskabriók speciális ponyváját készítik. A beszállító multi Szerbiából és Oroszországból is kénytelen volt munkásokat hozatni, akkora a hiány szakképzett munkaerőből. Közben Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség. Mexikói varrónők dolgoznak a Nógrád megyei Szügyön található autóipari beszállítónál, akkora hiány van a környéken szakképzett munkaerőből - értesült a Népszabadság. A neve mellőzését kérő cég képviselője azt mondta, a vállalat luxuskabriók tetőponyváját gyártja, és az év eső felében annyi rendelést kaptak, hogy kénytelenek voltak a tolucai gyárukból munkásnőket hozatni három hónapra. A cég munkatársa nem árulta el, hogy az asszonyok több vagy kevesebb pénzért dolgoznak, mint a tavalyi munkaerő. A rendelésállomány azóta sem csökkent, így végül szerbiai és oroszországi gyárukból is hozattak vendégmunkáskat.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: bundi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
és így kezdődik, hogy a migránsok elveszik a jó magyarok munkáját...basszus meg se tudnák csinálni...tanulni kellene...de az meg nincs benne a kormányzati elképzelésben...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bundi
és így kezdődik, hogy a migránsok elveszik a jó magyarok munkáját...basszus meg se tudnák csinálni...tanulni kellene...de az meg nincs benne a kormányzati elképzelésben...
karma1
Akkor dolt ossze Magyarorszag textilipara, (ami piszok jo volt), amikor 1985-tol folyamatosan hazakuldtek a textiliparbol a kubai szovo-fononoket...
Onnantol kezdve kizarolag csak bermunkabol tengodtek a legnagyobb gyarak is, a nemet multi behozott 500 tonna gyapjut, ebbol 500 tonna gyapjut kellett nekik visszaszallitanunk, fesusgyapju (a legfinomabb) minosegben. Erintve voltam, - ekkor szunt meg a nemetorszagba gyartott termekeim keszitese...
karma1
@bundi: Igen, es azok a kocsmaban konyoklo, a nevuket sem leirni tudo emberek fogjak ujra megszavazni a fideszt, mert majd idejonnek a kulfoldiek, elvenni az o munkajukat. Es mindezt 2 golyostollert...Nem lesz valtozas 2018-ban sem, mindenki dalolva fogja ezeket a rablokat a hatalomban tartani. Majd odamegy a szep Farkas Zsuzsa, vagy ki a fene nehany fittness sovany malaccal, amit atpakolnak egy Audiba, es megvan oldva a munkanelkuliek haztaji ellatasa...
nemkati
Nem úgy kéne az államvezetésnek működnie, hogy amelyik területen munkaerőhiány lép fel bizonyos szakmákból, ott sürgősen beindítják a szakképzést? Esetleg a beszállítók is indíthatnának képzést.
Szókrakész
@karma1: Akkor most árultad el, hogy a komcsik, a szocik a hibásak ebben is.
Mert már akkor így gondolkodtak.
Ahelyett, hogy egy nemzeti, hosszútávú munkás, szakemberképző stratégiát dolgoztak volna ki, már akkor bérmunkásokban gondolkodtak.
Mint most a menekültekkel.
Ha akkor lett volna képzés, és persze mellé egy kis júdáspénzért nem játsszák át az országot a nyugati multiknak, akkor most nem itt tartunk.
Mert a sok komcsi módszerváltás után csak frakcióztak, mdf, mszp, fidesz, szdsz néven.
De ugyanazok maradtak akik voltak.
karma1
@Szókrakész: Megint hulyeseget mondasz: VOLT magyar szakkepzes, volt magyar munkas, de nem eleg, mert eleg szarul fizettek azt a rohadt nehez munkat. A kubai szovonoknek meg ez volt a mennyorszag, anyagilag is, ahhoz kepest, amit otthon kereshettek volna. ahol a turisztika volt - lett volna - a huzoagazat.
Egyebkent ki beszelte tele a fejedet, hogy nekem kizarolag a fide$$el van bajom?
Nagyon sok bune volt a kommunista rendszernek is, de ha venned a faradsagot, akkor azt is tudnad, hogy azokban az idokben orban viktor KISZ titkar volt, kover laszlo, orban gyozo, meg a tobbi MOSTANI fidesznyik volt a legnagyobb kommunista tanonc, UGYNOK... Beleszaladtal a sajat hulyesegedbe, ugyhogy hagyjal mara beken, jo?
karma1
@nemkati: Volt nekunk a cuclista rendszerben folyamatos szakemberkepzesunk, ez atjott szinte a mostani idokig, csak eppen szepen elpusztitjak oket (lasd a pekipari tanulok sutemenyeit kidobtak a szemetbe, inkabb, mint az ehezoknek adtak volna). Meg hasonlok...
Szókrakész
@karma1: "VOLT magyar szakkepzes, volt magyar munkas, de nem eleg, mert eleg szarul fizettek azt a rohadt nehez munkat."

Akkor most másodszor is önleleplezés.

Kinek a hibája volt ez is.
Miért nem fizették meg.
Amúgy a vendégmunkások, legyen az lengyel vagy..., mindig is többet keresett mint egy magyar melós.
A 80-s években az Ikarusnál dolgozó lengyelek 12 ezret kerestek (személyesen ismerek 2-t közülük), míg a magyaroknak pár ezer forinttal kiszúrták a szemét.
A Dunai Vasműben a konverteres acélmű építésénél míg mi 4 ezret(minden pótlékkal, kiemelt beruházási xarral) kerestünk, addig a lengyel vendégmunkások a 8-9 ezret.

ÉS A LÉNYEG!

TITKOLNIUK kellet a magyarok előtt a valós fizetésüket!!!
Csak mivel szerettek inni is, egy-két kocsmai bulinál kikotyogták, hogy mennyi is a valós fizetésük.
Szókrakész
@karma1: "Nagyon sok bune volt a kommunista rendszernek is, de ha venned a faradsagot, akkor azt is tudnad, hogy azokban az idokben orban viktor KISZ titkar volt, kover laszlo, orban gyozo, meg a tobbi MOSTANI fidesznyik volt a legnagyobb kommunista tanonc, UGYNOK... Beleszaladtal a sajat hulyesegedbe, ugyhogy hagyjal mara beken, jo?"

Nem tudsz szöveget értelmezni?

Neked írtam
"Mert a sok komcsi módszerváltás után csak frakcióztak, mdf, mszp, fidesz, szdsz néven.
De ugyanazok maradtak akik voltak."

Békén hagylak!
Ne aggódj!
Szókrakész
@nemkati: Elvileg igen.

Csak sajna az élet se ilyen egyszerű.
bundi
@nemkati: és ?...utána röghözkötés?...mert mi van akkor ha valaki kitanul valamit?...és ott ahol szükség lenne rá, mert aki tudta azt a munkát elment onnan mert szarul fizették, eztán sem emelnek bért?...akkor maradjoin ott?...vagy kövesse azokat akik elmentek onnan...és ezzel a probléma maradt a régi...magyarországon van orvosképzés ápoló, mérnök it szakember ...stb...még sincs elegendő munkaerő...szerinted miért?...ha a gyereked mérnöknek tanul...szerinted utána melyik utat válassza?...
bundi
@Szókrakész: szépen nekifutottatok a múltnak...de esetleg a problémát most kellene megoldani...nem gondoljátok?...tudom van az a réteg aki ezért többet markol fel mint amennyit tesz érte...de ezeket a problémákat nem elsősorban nekik kellene megoldani...az embereknek kellene képezni magukat...majd elmenni, ha nem fizetik meg...de a munkanélküliség akkor is megoldódna...mert nem üldögélnének otthon a köldökszöszre vadászva...és búsonganának azon, hogy a vezér és vezérszulkolói miért nem oldják meg a gondjaik...nem gondolod?...
magyarbakancs
Elnézést de napi 12-14 óraért minimál bérét nm megy el dolgozni a varrónő.
Elmegy közmunkásnak söprögetni ugyanannyi pénzért 8 órába.
magyarbakancs
Sajnos Balassagyarmati térségben nagyon sok a képzetlen munkás.
Ideje korán ott hagyták az iskolát és 16-18 évesen inkább szül.
22 évesen már 3-4 gyereke van.
A családtalanból élnek.
A többi meg már aki jó szakember volt vagy nyugdíjas ,vagy elment külföldre.
bundi
@magyarbakancs: és erre megoldás, hogy utáljuk azt aki odamegy dolgozni...jöjjön bárhonnan is?...vagy esetleg lenne más módja is ?...például...mert tanulni sohasem késő...képezni kellene magukat az ottaniaknak is?...
magyarbakancs
@bundi: "és erre megoldás, hogy utáljuk azt aki odamegy dolgozni...jöjjön bárhonnan is?...vagy esetleg lenne más módja is ?...például...mert tanulni sohasem késő...képezni kellene magukat az ottaniaknak is?..."
Egyet értek a mondataiddal 100%-ban.
nemkati
@bundi: Miket nem írsz! Mi után mi van? Ha a hiányszakmára szerveznek képzést, aki abban részt vesz, annak munkahelyet is kell biztosítani. Ha meg megszűnik a munkahely, akkor ugyanaz van, mint bármelyik más szakmánál. Vagy nekivág, és keres más munkaheylet a dolgozó, vagy átképzi magát. De a szakképzést nem a munkavállalók szervezik, azt államilag kell létrehozni. A szakmunkát pedig nem minimálbérrel kell megfizetni. Ott van a legnagyobb baj, hogy a termékeket sem, és a fizikai-szellemi teljesítményt sem kezelik a helyén és az értékén.
36
Ez a Szügy is akkora lélekszámban, mint az én falum. De itt, még ekkora munkaadó sincs. Illetve van egy magyar vállalkozó, de ő élelmiszerrel foglalkozik és kb. 50 embernek ad munkát. A falunak, évi 2 millió forint iparűzési adót fizet be.(Ez nem tűnik sok pénznek, csak úgy, hogy ehhez képest, semmi nem épült nálunk, az elmúlt 10 évben, egy valamit kivéve. A helyi focistáknak, új öltöző az épült) Iskolánk felét Gyurcsányék idejében felszámolták.
Fent említett vállalkozónknál hetekig ki volt írva hogy takarítónőt keres. Nem jelentkezett senki.
Pincért sem. Péket sem talál. Más vállalkozó a szőlőjébe, metszőt, kapálót, szüretelőt nem talál, mert nem jelentkezik senki. Tőlünk nem messze, egy gazdálkodó, gyümölcsösébe, szedőt nem talál.(A járóképes nyugdíjasaink mennek ezekhez az emberekhez dolgozni, mert akár havi 80 ezer ft-ot is megkapnak)
Ehhez képest, a falunkban van 5-6 közmunkás, akik ott és úgy lógnak, ahol és amikor csak tudnak. Plussz, 3 állandóra az önkormányzat felvett, un. falugondnokokat, akik szintén a ráérünk arra még stílusban adják elő a munkát.
Van azonban egy rétege a falunak, akik csak úgy beköltöztek egy-egy megüresedett házba. Barna és ami rosszabb, fehér cigányok! Na, ők egyáltalán nem akarnak dolgozni. Szülik a pulyákat egymás után. A férfiak, piáért és cigiért kuncsorognak és közben fennhangon szidják a politikai rendszert, mert dolgozni kellene! Inkább töri el kezét lábát és minden héten az orvosnál ül, csak munkát ne kelljen vállalnia. És ők, sokan vannak!
varrólány
Hiába lenne szakképzett a fiatal , ide gyakorlottak kellenek mivel gyors határidős munkák . Nem véletlenül hoznak olcsóbb munkaerőt , nagyon kevés az olyan varroda ahol jól fizetnek.
itt megszűnt a női ruhakészítő szak , mivel a varrodák , háziipar is megszűnt. Helyette jöttek a kínai olcsóságok.
varrólány
@karma1: A Szovjetunió sok szép blúzt rendelt nagy szériában ment a termelés . Aztán ugye ők is szétestek !
karma1
@36: Megoldhatatlan patthelyzet... En is tudok hasonlo sziturol...:o(((
36
@karma1: A semmirekellők, rengetegen vannak! És borzasztó, hogy amikor kijövök a boltból, vagy bemegyek a postára, az arcomba böfögik, hogy milyen szar a rendszer, mert dolgozni kellene. Amikor megkérdezed tőlük hogy miért nem mennek el dolgozni, a válasz az, hogy ő beteg, a cigány az "elnyomott", gyereket nevel, a férje börtönben van, meg egyébként is ennyiért? Hát, menjen a büdös francba! Na, ezt kellene egyszer számszerűsíteni, hogy a semmirekellők mennyibe kerülnek. Azt hiszem meglepődnénk az összegen.
Én a munkakerülést, büntetném az biztos, úgy mint régen!
karma1
@36: Valoban, az volt az igazi : KMK! Igaz viszont, hogy akkor volt munka is,. Sajnos, a rendszervaltas utan a munkahoz es a lakhatashoz valo jogot vettek ki elsonek az Alkotmanybol...
Jo, a regi rendszerben nem fizettek tul az embert, viszont szerenyen meg lehetett belole elni. Szetk@rtak a rendszert, viszont semmit nem adtak helyette cserebe.
Volt bune annak a rendszernek is, viszont orbanek ABBOL a rendszerbol, ANNAK a bizonyos partnak a tagjakent mentettek at a rosszat ebbe a mostani rendszerbe.

Semmi nem valtozott, csak most ok lopnak, kb. ezerszer annyit, amit annakidejen csak egy-ket part-potentat engedett meg maganak. A regi kadarista vezetok, de meg Rakosi pajtas is sirva konyorognenek a receptert, ahogy ezek lopjak szet az orszagot...:O(((
Borsodi
@karma1: Teljesen igazat kell adni neked,ez a szomorú valóság és folytatódik, a mi kárunkra elmondhatjuk lassan Magyarország nem Magyarország lesz.Mutyisok országa.Kisemmiznek minket a hazánkban azok akiktől segítséget jobb létet várnánk.Semmi szükség rájuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.