A török puccsisták rendkívül bénák voltak, ami most elkezdődött, az elég rossz, a halálbüntetést vagy visszaállítják vagy nem, a puccs mögött vagy Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök áll vagy nem, a helyzet pedig válságos – többek közt ez derült ki a Turkinfo.hu és a Political Capital által jegyzett csütörtöki budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az is elhangzott: az esetleges brüsszeli kritikákkal a kormányzat nem nagyon fog törődni, ráadásul az ilyen kritikák a lakosság nagyobb részének szemében csak népszerűbbé teszik a vezetést. A vitatkozó felek szerint a szekularizáció ügye nem áll jól Törökországban. Van néhány rejtély is.

Törökország történelmi pillanatokat él át – mondta Tarik Demirkan. A Turkinfo.hu főszerkesztője arra hívta föl a figyelmet, hogy a XX. században négy sikeres és két sikertelen puccs volt Törökországban. Szerinte a július 15-i puccs „derült égből villámcsapás volt, senki sem számított rá”, ugyanakkor évek óta jelentős a társadalmi feszültség.

Magáról a puccsról a Magyarországon élő török újságíró azt mondta: a hadsereg középvezetéséből egy gárda megpróbálta átvenni a hatalmat, azonban a vezérkar nem volt benne a puccsban, sőt: a vezérkart a puccsisták szerették volna semlegesíteni. Ez a puccs méltatlan volt a török hadsereghez, a török hadsereg ugyanis tudja, hogy kell puccsolni – Demirkan szerint nem is volt rendes puccs.

A török újságíró szerint három súlyos hibát követtek el a puccsisták. Egyrészt puccsot nem este tízkor kell kezdeni, hanem késő éjjel, kora hajnalban, amikor mindenki otthon van, hogy a kijárási tilalmat foganatosítani lehessen; másrészt nem az állami televíziót, hanem az országos kereskedelmi csatornákat kell elfoglalni, tekintettel arra, hogy a törökök sem az állami, hanem a magántelevíziókat nézik; harmadrészt egy rendes puccsban Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnököt elfogták volna.

Demirkan ugyanakkor hangsúlyozta: egy igazi puccs évtizedekre visszavetette volna Törökországot.

A kerekasztal-beszélgetést a Budapest Beacon-on olvashatja >>>

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

perfekt
Ilyen ,hírekre szokta öreg barátom megjegyezni:" Sajnos, ma már a krampácsolás sem a régi"!
Mangu
Tehát nem puccs volt, hanem egy jól megrendezett színjáték, járulékos veszteséggel. Nagytakarítás Erdogan módra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.