Népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről az LMP, a Momentum Mozgalom pedig adott esetben be is segítene az aláírások gyűjtésében. A gond csak az, hogy a NVB nagy valószínűséggel vissza fogja dobni a zöld párt kérdését – írja az atv.hu.

Szél Bernadett pénteken jelentette be, hogy az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről, az erről szóló kérdést pedig hamarosan benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A kérdés így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?”

Az LMP társelnöke szerint a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás, ezért nyújtják be a kérdést. Szél Bernadett véleménye szerint az olimpiai aláírásgyűjtéseknél bebizonyosodott, az emberek nem hagyják, hogy bizonyos kérdésekben a kormány a fejük felett és a hátuk mögött döntsön.

Az atv.hu úgy értesült, hogy az olimpiáról szóló népszavazáshoz (többek között az LMP segítségével) 260 ezer aláírást összegyűjtő Momentum mozgalom is besegítene az új gyűjtésbe, ezért felhívták a pártot. Papp Gergő sajtóreferens némileg árnyalta a képet, és elmondta, őket ez idáig csak az LMP-közeli Reflektor Blog kereste meg a kérdéssel. Hozzátette: nem zárkóztak el az együttműködés lehetőségétől.

Arról is kérdezték őket, hogy alapvetően mi az álláspontjuk az atomenergiával kapcsolatban, amire azt válaszolták, hogy nem atomenergia-ellenesek, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy nőjön a megújuló energiaforrások aránya. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzik a paksi beruházást, mert véleményük szerint az egy politikai befolyásszerzési-kísérlet Oroszország részéről, ezért

ha bármit lehetne Paks ellen tenni, azt támogatnák.

Azt az LMP-s Gál József is megerősítette az atv.hu-nak, hogy hivatalosan nem keresték meg a Momentumot, de örülnének neki, ha adott esetben ők is gyűjtenék az aláírásokat Paks-ügyben, mit ahogy ők is besegítettek az olimpiás aláírások összegyűjtésében.

Nehéz dolga lesz az LMP-nek, hogy olyan népszavazási kérdést tegyen fel a beruházással kapcsolatban, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság is megfelelőnek talál. Lattmann Tamás szerint a párt mostani kérdése nem irányul nemzetközi szerződésre, de – a bizottság korábbi döntési gyakorlatát nézve – valószínűleg el fog vérezni. A nemzetközi jogász úgy véli, maga a kérdés sem a legszerencsésebb.

„Ha a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria adott esetben tovább is engedi a kérdést, akkor azért az üzembe helyezés tényére vonatkozó kérdés nem fogja megakadályozni az építésnek a tényét” – mondta az ATV Híradójának, hozzátéve, hogy véleménye szerint érdemes ezeket a dolgokat külön választani egymástól. „Abban sem vagyok biztos, hogy ez a kérdés politikailag alkalmas lenne a kívánt célnak az elérésére” – tette hozzá.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az LMP jelenlegi kérdése is alaptörvénybe ütközik. Szánthó Miklós úgy véli, nem is lehet feltenni olyan kérdést ebben a témában, ami végül népszavazáshoz vezetne.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/07/vendegiras-uralkodj-es-lopj/
Magyarországon, egy vezető fideszes politikus szóra sem érdemes L Simon László azt tudta mondani, hogy azért nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze­- vissza fúj. Nem úgy mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták. Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem­ kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének. Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina ­építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már zárják be őket. A közpénzek lenyúlásából sosem elég, nincs holnap.
karma1
Akinek ketsege van afelol, hogy ebben el tud inditani egy nepszavazast, azt nagyon megertem, mert szerintem el fogjak kaszalni, mar a legelso lepesnel.
De en a Momentum, es az LMP meg mindenfele zoldpart neveben igenis annyi alairast gyujtenek, amennyit birnek, es elvinnem a Hagai Fuggetlen Birosagra, vagy a Strassbourgi birosagra, Brusszelbe, az Unioba es elmondanam, hogy ennyien BIZTOSAN nem akarjak az atomeromuvet. Itt az alairasok csak megerositenek az Unionak az allasfoglalasat, miszerint nem szabadna tobb okbol sem megepiteni ezt az oreg , avitt konstrukcioju eromuvet fizikai es etikai tenyezok miatt sem. (Mert a szerzodes nem jogszeru, elter az altalunk alairt unios szerzodestol, mert a hatastanulmanyokat nem vettek figyelembe, es azok regiek is, es nem megoldott a finanszirozasa sem. Az elhasznalt futoelemek tarolasa sem megoldott,es meg sorolhatnam). Az Unio orulne annak, ha az o elmeletuket es gyakorlatukat ezek a nepszavazast akaro emberek is tamogatnak.
relatív
Elterjedt országunkban a ' szélmalom-harc ', vagyis magukat felkent hittérítőknek képzelő ( párt, vagy civil színekben ) egyének - többnyire ' egyemberek (! ) ' - a semmi lapátolásával vannak elfoglalva. Mivel ez manapság ebben a politikai katyvaszban igen jó elfoglaltságot biztosít, és a média kitüntető élményére IS számolhat ( az már úgyis a posvány alján lézeng)!

Ahelyett, hogy a töméntelen pénz szórását - a hiábavaló pénzköltésre sok példa adódik, sajnos -, a saját zsebek folyamatos tömését pellengéreznék ki!

Az egyre gyarapodó csoportocskák inkább az állampolgárok mindennapjait hátrányosan érintő kormányzati kapkodások elleni harccal, a vezetők leváltására való összefogással törődnének.

Ehelyett mindenféle sületlenséggel, hozzá nem értésüket sem szégyellve a regnálók malmára hajtanak szélmalom harcukkal !
Jozefina
Gondolom egy ország fogna össze a népszavazás kiírásáért! Ez lenne a normális út, ha orbán is az lenne!!??
relatív
@Jozefina: Az lenne a legjobb, ha minden kérdés ott, és úgy dőlne el, ahol a döntéshez megvan a kellő tudás..az energia - és ezzel összefüggő kérdések - nem a tudatlanok ( akár népnek IS hívják, de ismeret hiánya miatt jó döntésre alkalmatlanok ), hanem a kellő ismerettel rendelkezők döntése szerint várhatóan kerülhet megítélésre.

Ezért nem kellene - sokszor - a mai regnálóknak döntenie sok kérdésben, mert a szükséges tudásban súlyos hiányossággal rendelkeznek, sokkal kedvezőbben állna országunk mind anyagilag, mind szellemileg !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.