Forgalomba állították a 3-as metró vonalán az első felújított szerelvényt hétfő kora délután Budapesten. Tarlós István főpolgármester a metrószerelvény ünnepélyes elindítása előtt közölte, hogy az új szerelvény nem sokkal fél 2 után indul utasokkal Kőbánya-Kispestről.

A tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek a vonalon. Két héten belül már három korszerűsített szerelvényen lehet majd utazni, és Magyarországon van már öt felújított szerelvény – tette hozzá.

Elindult az első felújított orosz metrókocsi Budapesten

A főpolgármester elmondta, hogy Magyarország legnagyobb forgalmát lebonyolító tömegközlekedési útvonala a 3-as metróvonal, a 17 kilométeres útvonalon naponta félmillióan utaznak.

A 3-as metróvonal építése az 1970-es években kezdődött, első szakaszát 1973-ban adták át. A fokozott napi igénybevétel és az amortizáció miatt a vonal állapota évről évre romlott. A pálya és a szerelvények felújítására már több mint tizenöt éve szükség lett volna, de – a főpolgármester szavai szerint – "2010-ig nem történt semmi".

Mint fogalmazott, "ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy a négy évtized alatt a teljes vonal elavult és az üzembiztonságot is fenyegető módon ment tönkre". Korábban nem készítették elő a már akkor is siralmas állapotban lévő vonal korszerűsítését, de "azt is elintézték", hogy jó ideig még az utódoknak se legyen lehetőségük erre. Sokáig ugyanis azért nem vághatott bele a főváros a 3-as metróvonal felújításába, mert csak 2015 nyarán vállalta át a kormány a BKV adósságállományát, amely még akkor is majdnem hatvanmilliárd forint volt – emelte ki Tarlós István, megjegyezve: a BKV és a főváros addig fedezet nélkül vállalhatott volna csak kötelezettséget, ami lehetetlen.

A főpolgármester kitért arra is, hogy "mostanában többen és feltűnő hangossággal aggódnak", olyanok, "akik húsz évig semmit nem csináltak". Riogatnak, a büntető törvénykönyv határát súroló kijelentéseket tesznek, de "természetesen nem mondanak igazat, csupán merészek és gátlástalanok" – fogalmazott.

Tarlós István hangsúlyozta: az egyik legfontosabb fővárosi feladat a 3-as metró felújítása. "A döntések körüli csatározások közben is tudtuk, hogy Magyarország legnagyobb utasforgalmát lebonyolító tömegközlekedési útvonala nem kerülhet a működőképtelenség határára" – mondta, hozzátéve: a kormánnyal összefogva lassan megoldódni látszik az áldatlan állapot.

A legfőbb sürgető tényező az egyre katasztrofálisabb műszaki állapot volt – mondta. A menetbiztonság megőrzéséért az elmúlt években folyamatosan zajlott a síncsere, így ma a vonal lényegében jobb állapotban van, mint 2010-ben volt – jelentette ki.

Tarlós István emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés három éve döntött a teljes járműpark korszerűsítéséről. A közbeszerzési eljárás nyertes ajánlata a szerelvények eredeti gyártójának jogutódjától, az orosz Metrovagonmastól érkezett. A nyertes pályázó feladata volt, hogy vizsgálja meg a régi kocsikat, és döntse el, milyen mértékben cseréli ki a régi alkatrészeket annak érdekében, hogy a metrókocsik minimum húsz évig még üzemeltethetők legyenek.

A szerződés szerint 222 metrókocsi felújítása csaknem 220 millió euróba kerül.

Elindult az első felújított orosz metrókocsi Budapesten

A főpolgármester közölte azt is, hogy várhatóan havonta két felújított szerelvény áll majd forgalomba. Ezek a szerelvények megjelenésükben harmonizálnak a 2-es és a 4-es metróvonalon közlekedők szín- és formavilágával. A gyártó a felújított metrószerelvényekre a korábbi húsz év helyett harminc év élettartamot garantál, ezzel körülbelül hárommillió kilométer biztonságos megtételét vállalja – mondta.

Tarlós István kiemelte azt is, hogy a 3-as metró felújítása a szerelvények felújításával nem ér véget, a folytatás még ebben az évben várható. Ha a metróvonal infrasturkturális felújítására vonatkozó pályáztatás a tervek szerint halad, akkor lehet bizakodni abban, hogy a rekonstrukciós munkák valószínűleg már a nyáron elkezdődnek, és 2020-ig teljes körűen megújulhat a metróvonal – mondta a főpolgármester, aki szerint a 3-as metró felújításával ugrásszerűen javul majd a "város komfortérzete". Megszűnik az a dilemma is, hogy az erőltetett és politikai kérdéssé tett 4-es metró megépítése helyett sokkal inkább a 3-as metrót kellett volna korábban is felújítani – jelentette ki.

A beszéd után a Metrovagonmas vezérigazgatója, Borisz Bogatirjev átadta Tarlós Istvánnak a felújított szerelvény makettjét. Elmondta, hogy a cég 1970-től kezdve mintegy 300 kocsit szállított Budapestre, és nagy örömükre szolgált, hogy a felújítás is náluk történik. A legkorszerűbb technológiák felhasználásával azon voltak, hogy a metrókocsikat kényelmesebbé, biztonságosabbá és szebbé tegyék – közölte.

A felújított szerelvény az eseményen megjelenteket, köztük a főpolgármestert, a Kőér utcai telephelyről Kőbánya-Kispest érintésével a Határ úti állomásig vitte.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ezek használt orosz szarok nem magyar felújítottak...hanyagoljuk már, hogy felújítottnak hívjuk...kiszuperált orosz vackokat sózott ránk a putyin.
csa-csa
"..a főpolgármester szavai szerint – "2010-ig nem történt semmi".

előtte sem
csa-csa
@csa-csa: akarom mondani sem előtte sem utána
Qqberci
Ha jól olvasom, akkor 2015-ig nem történt semmi. Csak akkor kezdtek kapkodni, mikor már égett a ház: a 20 éves üzemre tervezett rendszer már 40 éve üzemelt. No, TaplóPista, ezt hogy varrod Demszky nyakába?...
volvós
Pistike !!! Most, hogy egy jó nagyot kommunistáztál, áztattad a sz@rt,
és fényesre ny@ltad a csúti szörös s...gét, nyugodtan brekeghetsz tovább...
vagy mehetsz szembeköpni magadat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.