Megoldási javaslatokkal jött az országba az Európai Bizottság delegációja, ám a javaslatok elfogadása helyett a magyar kormány kijelentette, nincs miről beszélni.

Az európai uniós joggal szembemegy a magyar gyakorlat, hogy a menedékkérőket zárt táborban, a szerb határon felállított tranzitzónában őrzik, mivel azért nem lehet valakit őrizetben tartani, ha menedéket kér.

Emiatt az Európai Bizottság tárgyalást javasolt a magyar kormánynak (a kötelezettségszegési eljárás megindítása helyett), hogy az erre vonatkozó magyar törvényt – amiben öt olyan rendelkezést is találtak, mely súlyosan sérti az uniós jogot – megváltoztassák. 

Elfelejtettek szólni az uniós félnek, hogy a tárgyalás dugába dőlt

A 444 cikke szerint a márciusban hozott törvény – minden 14 éven felüli menedékkérőt a tranzitzónába vittek – miatt Dimitrisz Avramopulosz, migrációért felelős biztos Magyarországra utazott, hogy a vitatott törvényrészek megváltoztatására bírja a kormányt. A biztost Trócsányi László igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszter fogadta, és akkor még úgy tűnt, hajlanak is a javaslatok megfogadására.

Akkor felállítottak egy munkacsoportot, akik e hét kedden is tárgyaltak. Az uniós fél javaslatait a magyar oldal nem utasította el, ehhez képest volt meglepő a cikk szerint, hogy szerdán a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda arról adott ki közleményt, hogy a tárgyalások megrekedtek, nincs miért folytatni azokat.

A magyar fél nemrég azzal haladta meg saját eddigi álláspontját (semmilyen menekült ne jöjjön az országba, még az az 1294 fő sem, akit az Orbán Viktor által is megszavazott uniós kvóta alapján kellene fogadnia az országnak), hogy felvetette:

a 18 éven aluli menekülteket befogadja, ha azok alávetik magukat egy DNS-vizsgálatnak, mely a korukat igazolná.

Csakhogy ez a 444 cikke szerint egyrészt drága mulatság, másrészt nem megbízható eljárás a kor megállapítására. 

A lap brüsszeli forrásokból úgy értesült, ezt a lehetőséget a magyar fél a keddi tárgyaláson fel sem vetette az uniós fél tárgyalóinak. Bakondi György belbiztonsági szóvivő pedig szerdán arról magyarázott, hogy az uniónak a szerb határkerítés elfogadhatatlan, holott a 444 cikke szerint ezt senki nem vitatta az unió részéről.

A strasbourgi emberjogi bíróság (EJEB) pár hete kimondta, hogy a menedéket kérők bezárása szembemegy az európai uniós jogokkal.

Büntetésre játszik a magyar kormány?

A cikk szerint az egész játék arra mehet ki, hogy Orbán Viktor Brüsszellel (Európai Unióval) szemben folytatott "harcát"legyen mivel folyamatosan alátámasztani, mivel Orbán vesszőparipája az, hogy az unió "illegális menekülteket" akar Magyarországra betelepíteni az ország megkérdezése nélkül.

Mivel a tárgyalások megrekedtek a tranzitzónás törvénynél, így a kötelezettségszegési eljárás jöhet, amit a Fidesz úgy kommunikálhat, mint az EU újabb presszióját az országgal szemben.

Ehhez jöhet jól a fentebb is említett 1294 menekült befogadása, erről még 2015 szeptemberében határozott az Európai Tanács, de Magyarország eddig senkit sem fogadott be, a határidő pedig október. Sőt, Magyarország bíróságon támadta meg ezt az uniós határozatot, ítélet talán júniusban várható első fokon. 

Ezzel "párhuzamosan az Európai Bizottság eljárást indíthat a befogadást szabotáló tagállamokkal szemben. Ha Magyarország veszít, akkor a kormánynak vagy menekülteket kell befogadnia, vagy minden eddiginél nyíltabban megsérti majd az EU-s jogot, ami komoly pénzbüntetéssel és hosszabb távon beláthatatlan szankciókkal járhat."

A 444 cikke szerint amúgy a menekültek bezárását tiltó uniós törvény 2013-as életbe lépésekor Orbán Viktor nem tiltakozott a szabályozás ellen.

(Címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Szerintem Orbán genetikailag képtelen igazat mondani, elvei meg sohasem voltak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Szerintem Orbán genetikailag képtelen igazat mondani, elvei meg sohasem voltak!
Zeta
Orbán, már az emlékezetes beszédekor sem volt őszinte. Már akkor is céljai érdekében használt fel mindent és mindenkit.
Ez most egyre nyílvánvalóbbáválik. Lassan az eu ra sem lesz szüksége. A hívekre is csak az unió pénze miatt van szüksége.
mekkelek
@advocat: na ja... de akkor kivel háborúzna ez az agyament?
Logogrif
@Desischado: Egy régi " kemény kiszólás szerint" a pávatánc nem más mint a " cigánykodás"...
kukac50
Már régen aláírta a befogadásról a beleegyezést akkor mi az Istennek hazudozik!
Múlt szerdán élőben közvetítette a Tv Orbán beszédét az európai Parlamentből, erre nem gondol,hogy kár neki hazudozni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.