A Balaton-part sok helyen egyáltalán nem látogatható az ottani telkek miatt, holott törvény írja elő, hogy mekkora szabad parti sávnak kellene lennie. Balatonvilágoson például mindössze néhány tíz méternyi szabad partszakasz van.

Külön telekadót fizettetne a Balatonnál a vízparti telkek tulajdonosaival a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet állami főépítésze – írja a Népszava.

Ifjabb Horváth János, a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész a javaslatával azt szeretné elérni, hogy több partszakasz szabaduljon fel a Balaton körül, a különadót ugyanis azzal lehetne kiváltani, ha a parti ingatlan tulajdonosa ingyen leadna 20-50 métert a telkéből közcélú sétánynak.

A főépítész egy hete a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai rendezvényén fejtette ki ötletét, a Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része ugyanis a látogatók elől elzárt magánterület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé. Itt csak néhány tíz méternyi szabad partszakasz van a két kis strand mellett.

Egy korábbi felmérés szerint 95 magántelket kellene kisajátítania az államnak ahhoz, hogy biztosítani lehessen minden településen a Balaton-törvény által előírt 30 százaléknyi szabad parti sávot. Az érintett ingatlanok többsége ugyanakkor állami tulajdonban van, épp ezért a főépítész szerint az állam járhatna elöl jó példával, és elsőként az állami területekből kellene "levágni" azért, hogy ténylegesen körbejárható legyen a Balaton.

A Balaton-törvény 17 éve, 2000-ben írta elő az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki. Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosítottak a településeknek. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást – de azóta sem történt semmi, ezért is hangozhatott el most a főépítész javaslata.

A főépítész a lapnak csak annyit mondott, hogy a Balaton-törvényt éppen most vizsgálják felül, ezért most dobta be az ötletet.

A balatonvilágosi polgármester, Fekete Barnabás ugyanakkor a lapnak azt mondta, szerinte telekadó helyett inkább a Balaton-törvénynek kellene vasszigorral érvényt szerezni, de ez többek érdekeit sérti. Korábban az is felmerült már, hogy feltöltik a part előtti területet, hogy így alakítsanak ki sétányt, de ez is megbukott az ingatlantulajdonosok ellenállásán, és maga az állam sem volt partner eddig.

Az elmúlt években Siófok Ezüstpartján sikerült eddig elzárt állami területeket "felszabadítani", Balatonőszöd pedig ingyenesen kapott egy 200 méteres parti sávot strand céljára a volt kormányüdülő telkéből, amikor az állami ingatlan Erzsébet-szálloda lett.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Valamikor megvették, most illő lenne vissza vásárolni, ha tulajdonban van.
Csak azért megadózratni, mert nem mond le róla , nem fair.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
A Balaton egy olyan egyedülálló közkincs, melynek nem is lett volna szabad a partját magántulajdonba adni. Ráadásul sokan teljesen szabálytalanul töltötték fel maguknak.
Zeta
Valamikor megvették, most illő lenne vissza vásárolni, ha tulajdonban van.
Csak azért megadózratni, mert nem mond le róla , nem fair.
quadrocopter
Amennyiben szaros politikusok is vannak a parti tulajok között - márpedig vannak! - akkor szar se lesz ebből! Olyan, mint a Tisza-tó! Dugig csókos tulajjal!
nemkati
@Zeta: Ez az adóztatás szerintem is baromság és nem sok értelme van. Én a kisajátítást és a kártalanítást tartom jó ötletnek. Igaz, hogy azok a valakik valamikor megvették, de ezzel elvették a lehetőséget többszázezer embertől, hogy használhassa a partot és a tavat. Igen, hatalmas kincs és hatalmas jóérzés kizárólag birtokolni egy darabot a Balatonból, de csak egy Balaton jut 10 millió emberre.
papa.49
,,Ingyen adja a tulajdonos az államnak,, FIÚK TI TÉNYLEG ROSSZUL VAGYTOK ÖSSZERAKVA, AZ ÁLLAM MIT AD INGYEN, MIKOR MÁR LASSAN A LEVEGŐÉRT IS FIZETNI KELL!!!
F_Viktor
@papa.49: M.lole felvasarolta a fel Balatont, a het elejen kiment az uj birtokara, s biztosan keveselte a lerabolhato vizparti fovenyt. Szolt a baratjanak, s maris megoldjak a (hajdan volt) fijjuk, hogy a stroman nyugodtan tudjon aludni.
papa.49
@F_Viktor: Érdekes lesz mikor kiderül ki is a valódi tulaj...
F_Viktor
@papa.49: Erdekes lesz, de nem hiszem, hogy barkit is meg fog lepni az igazsag.
De akkor lenne igazan erdekes ha arra a hirre a nyaj felemelne a fejet. De ebben nem bizok, nagyon bekes, bargyu a magyar nyaj.
papa.49
@F_Viktor: Te ez a nyáj még csak nem is birka, ezek tulkok az biztos őstulkok!!!
F_Viktor
@papa.49: Vagy szurkemarhak? Passzolom, de az biztos, hogy sok esz nem szorult a kobakukba.
papa.49
@F_Viktor: Az ész ebben a körben KIZÁRÓ OK!!!
a helység kalapácsa
Ha már a PÁRT nem szakad, akkor szakadjon a part.

Szakadjunk, vazze?
Szakadjunk.

Szakíts, ha bírsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.