A Republikon Intézet végzett felmérést a budapestiek körében, amiből az az eredmény született, hogy a fővárosiak nem annyira támogatják a Fideszt.

Telefonos közvéleménykutatást végzett 800 fő budapesti lakos bevonásával június 29. – július 3. között a Republikon Intézet, a telefonos felmérésük eredménye az lett, hogy Budapest nem fideszes – olvasható a 444 cikkében.

A megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormányt látna hatalmon, 27 százalékuk támogatta a Fidesz-KDNP-t, és 11 százalék szeretné, ha a Jobbik venné át a kormányrudat az országban.

Konkrét pártpreferenciákra bontva, a teljes népesség körében

- a Fidesz 21,

- az MSZP 10,

- a Jobbik 7,

- a DK és a Momentum 5-5,

- az LMP 4,

- a Kétfarkú Kutya 3,

- az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon állnak.

Jól látszik tehát, hogy a baloldali, liberális kormányra voksolóknál a kispártok támogatottsága húzta fel a százalékszámokat.

A pártválasztók körében

a Fidesz 36,

az MSZP 17,

a Jobbik 12,

a DK és a Momentum 9-9,

az LMP 6,

az MKKP 5,

az Együtt és a Párbeszéd 2-2,

a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

Panelházban él a balos és a jobbikos

A 444 cikke szerint a panelházakban, hagyományos bérházakban, társasházakban élőknél a baloldali pártok támogatottsága az erősebb, a Fidesz a sorházas, családi házas övezetekben erősebb általában. 

Ugyanakkor a felmérés szerint a jobbik sikeresen tudja megszólítani a panelházakban élőket, az ő körükben 15 százalék szeretne jobbikos kormányzást. 

"A Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken" – olvasható a cikkben.

A metró összehozza a jobb- és baloldalt

A felmérés szerint abban a kormánypárti és baloldali szavazók nagy része egyetért, hogy a fővárosban a legsürgetőbb dolog az M3-as metróvonal rendbe tétele. 

A Fidesz szavazók sem örülnek a látványos fővárosi beruházásoknak, a budapestiek 78 százaléka szerint teljesen fölösleges az új Puskás Ferenc Stadion megépítése. 

Ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele szerint hiába van szó állandóan a bulituristákról és az általuk elkövetett csendháborításokról, alapvetően kevés a turista a fővárosban. 

Abban mind a baloldali, mind a fideszes és jobbikos szavazók is egyetértettek a felmérés szerint, hogy a Budapesten beszedett adó döntő részét a fővárosra kell költeni. 

A Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így a 444 cikke szerint.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Egyik kutya, masik eb; szerencsetlenek.
Teljesen uj figurak kellenek, akik fuggetlenek az osszes jelenlegi parttol, akiknek az orszag a fontos es nem a sajat, a csaladjuk es cimboraik egyeni meggazdagodasa!
soljanka
"A Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb"

Ezt az itteni nemzeti-kormányhű kommentelők hozzászólásaiból már évek óta tudjuk :)
Jozefina
Egyanlőre sok alternatíva nincs, ha meg akarnak szabadulni orbántól és tarlóstól!!! Botka!!!
eszegfu
@nusika: 12:27 Nagyon érdekes a cikk...tetszett... kösz.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.