Körülnézhet a Mesterségek Ünnepén, ahol koncertek is lesznek, végigeheti a Magyar ízek Utcáját, de ha épp úgy érzi, adhat vért is.

A vízi- és légiparádé ugyan már délelőtt lezajlott (bár némileg csökkentett üzemmódban az erős szél miatt), de ha már elállt az eső és süt a nap, délután még érdemes körülnézni a Várkert Bazárban és fenn a Várban.

A borús idő ellenére is sokakat vonz a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe Budapesten: a Várkert Bazárnál a frissen sült kenyér és szilvalekváros papucs mellett kézműves sörök, mézbor és gyógynövény alapú szörpök, a budai Várban viseletbemutatók és koncertek is várják a látogatókat.

A Magyar Ízek Utcájában felsorakoztatott kínálatban házi sajtok, mézkülönlegességek – chilis, levendulás, fahéjas – paprikalekvár, aranyszalagos lángos, kelt kalács, darázsfészek, mézeskalács és linzerkarika is szerepel.

Programkínálat, avagy mit tud csinálni Budapesten az esti tűzijáték előtt?

A Várkert Kaszinó előtt felállított színpadon ételekről, a hozzájuk kapcsolódó történetekről és receptekről hallható beszélgetés, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátránál ingyenes vércukorszint- és testösszetétel-méréseket tartanak.

Itt lehet megkóstolni elsőként az idei Ország Tortáját

A Várkert Bazár előtt az utcán kígyózó sorban haladva lehetett bejutni az épületbe, ahol a tortaszeleteket vásárolhatták meg a látogatók. A Balatoni habos mogyoróst a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készítette.

A torta mogyorós habtészta alapú, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült. A dél-balatoni mogyorót felhasználó édesség receptje az év végén lesz nyilvános, addig csak a cukrász ipartestület tagjai készíthetik el.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Magyarország Cukormentes tortája verseny élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet.

És az idei Szent István napi kenyér is itt mutatkozott be

A Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc terméke lett, ugyancsak az Ízek Utcájában mutatták be először a nagyközönségnek. Az illatozó pékáruhoz szintén csak hosszas sorban állás után lehetett hozzájutni. A Görböc 95 százalék búzalisztből készült, benne csipetnyi rozsliszttel. A hosszú érésű kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható, teljesen adalékmentes.

A rozskenyerek kategóriájának nyertese idén Gere István Sütödéje volt, amely 80 százalékos rozslisztet használt a szakaszos kovászolási eljárással készített kenyérhez. Innovatív kategóriában a Kemence Sütőipari Kft. Szalmaláng nevű kenyere győzött és várta az augusztus 20-án a Várkert Bazárhoz ékezőket. A kenyérben kovász, kenyérliszt, rozsliszt, víz, só, olívaolaj található.

A péksütemények között kóstolható szatmári szilvalekváros-tepertős papucs fő alapanyaga a tepertővel, borssal gazdagított tészta mellett a szatmári szilvalekvár.

Az Ízek Utcájában mindezek mellett a Kárpát-medencei tájegységek és nemzetiségek gasztrokultúrája mutatkozik be, a magyar kiállítók mellett Szlovákia, Lengyelország és Csehország három standon kínálja étel- és italkülönlegességeit, a lengyel heringes ételektől a szlovák csapolt sörökön át a cseh knédliig és áfonyás gőzgombócig.

Több kézműves termék is megtalálható az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, a sokacbab vagy a cigánykáposzta.

A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, sajtokat kínálnak. A Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle terméke található.

A Magyar Ízek Utcájának Védegylete nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját.

Nem csak a testét táplálhatja

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett, csütörtök óta tartó Mesterségek Ünnepe a negyedik napon is rengeteg látogatót vonzott. A rendezvény vasárnapi programjában szerepel a Zsikó Zenekar, valamint az Ég-világ zenekar koncertje, viseletbemutatók, a békéscsabai Balassi Táncegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs, továbbá a Magyar Dudazenekar fellépése. Délután látható lesz Pályi János Vitéz László bábelőadása.

A 31. Mesterségek Ünnepén több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be, a rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre több mint tíz ország mestereit hívták meg, a díszvendég Mongólia.

A látogatókat idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel várják, többek között Baskíriából, Grúziából és Hondurasból is érkeztek fellépők.

(MTI)

Fotó és címlapkép: MTI / Mohai Balázs

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
" A Magyar Ízek Utcájában (...)– chilis, "
A chilit Árpád személyesen hozta be nyereg alatt puhítva. Nem sokkal ez után kezdtük importálni Dél Amerikába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Cefi: Tudjál róla, hogy a nejem már haragszik rád. Ő már kezdi unni a VdGG-t. Én már ezen rövid idő alatt sokadszorra, de még nem.
Cefi
@namihami: Hallgasson Mike Oldfieldet, vagy Pink Floydot mint én... :-)))
namihami
@Cefi: Nekem most az általad kiadott direktíva a menő, már csak a hirtelen felfedezett ""új szerelem"" okán is. Ez a lemez most annyira új, hogy ""szó szerint"" be kell magolni. A többi majd, már csak frissítés okán is, ráér később.
Bár most, miközben túrkáltam a dolgaim között, kezembe akadt egy Mountain lemez. ""Twin Peaks""--nem tudom, ismered-e?
namihami
@Cefi: És még annyi. Nekem pl. a Mike Oldfield nem igazán jön be. De hát ugyebár, ízlések és pofonok...
Cefi
@namihami: Igen. Zenével is foglalkoztam. Ha érdekel, priv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.