Több Tesco-áruházat be kellett zárni, például Hatvanban, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke pénteken délután az MTI-nek.

Hatalmas káosz lett a Tesco-sztrájkból
Kép: Wikipédia

A szakszervezet bejelentése szerint pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát, hasonló a helyzet a Pesti úti áruházban is, a munkavállalók folyamatosan teszik le a munkát – tette hozzá a KDFSZ elnöke.

A Tesco áruházak többsége továbbra is nyitva tart, jelenleg 6 hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el, mert nem tudták volna a vásárlókat a megszokott színvonalon kiszolgálni – közölte a Tesco sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 Pont a nagybevásárlásra időzítették

Hangsúlyozzák: a helyzet folyamatosan változik.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

A Tesconál működő szakszervezetek pénteken délután jelentették be, hogy pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Kölcsön-munkaerőt ültethettek a kasszák mögé

Az MTI tudósítója az egyik legnagyobb budapesti Tesco áruházban azt tapasztalta, hogy bár a dolgozók többsége sztrájkolt, az áruház üzemelt. A kasszáknál azonban hosszan kígyózó sorokban várakoztak a vásárlók és az áruházi parkoló is tele volt gépjárművekkel.

A sztrájkolók egyike elmondta: a kasszákban fiatal, számukra ismeretlen, valószínűleg kölcsönzött dolgozók ülnek.

A munkabeszüntetésben résztvevők az áruház előtt csoportokban beszélgettek, a hangulat nyugodt volt a dolgozók és a vásárlók között is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
Hatalmas káosz?
Mert sztrájknak az a célja.
Vagy akkor mi legyen? Rend? :)
Anonime maradok
Pénteken délután bejelentik. Ott vagyunk az egyik Tescoban, és igen bejelentik, mikor tele az áruház, tele a parkoló. Épp már sorban álltunk a kasszánál, legalább 30 perce, mert már csak 2!! kassza üzemel, azokban is tanulók ültek...mikor elénk beállt egy áruházi dolgozó, hogy "Innentől nem lehet fizetni, mert sztrájkolunk!" És nem éppen volt mindenhol nyugodt a hangulat.
Klubtag
Igen kedves vásárlók! A sztrájk eszköze erről szól. Napok óta tele van a média az előrejelzésekkel. Nem tetszettek elhinni? Jaj teremtőm, annyira sajnálom, hogy nem "volt mindenhol nyugodt a hangulat." A kérdés egyszerű: jogos, vagy nem jogos. E szerint áll melléjük a társadalom, vagy köpködi meg őket. Hiába, ezt még tanulni kell...
Kookas
@Klubtag: de a sztrájkot is tanulnunk kell.mert ez vicc vagy minden tesó bezár vagy egy sem ez olyan mint a mávos ott is a többi kolléga szart az utasellátósokra nem is ének-értek el semmit .ezek is mi vagyunk.
mackoka46
Na most bérfeszültség mögött az állam külön adói miatti meg nem fizetett dolgozók állnak.
Klubtag
@Kookas: ...igen, erről beszéltem, ezt kell tanulni...a HATÉKONY SZOLIDARITÁST... a nagyközönség és a kollégák részéről egyaránt...
darvinkettő
@Mirabilis: A dolgozók nem csak béremelést kérnek,hanem azt is,hogy bővítsék a létszámot,mert 190-210 órát dolgoznak a bruttó 185 ezerért,ami kb 125 ezer kézhez kapva.Tehát minimálbér van,csak a sok túlóra miatt ennyi a bruttó.A családos nők elhagyják a céget,mert a tecsók mindegyike nyitva van hétvégeken ,némelyik pedig nonstop.Még mindig sok az a bér?
darvinkettő
@Mirabilis: A kérdés demagóg,és nem csak erről szól a sztrájk.Ahol lakom,nagyon sok összeszerelő üzem van.Ha elterjed,hogy valamelyikben 20 ezerrel több a fizu,tömegesen vándorolnak át.Sok embernek a 20 ezres többlet létkérdés,amikor 100 ezer körül van az átlagkereset.
darvinkettő
@Mirabilis: Nagyon sok a független nő a kereskedelemben.Nem azt mondtam,hogy nincs,hanem azt,hogy menekülnek.Akik pedig ott maradtak,sztrájkolnak,mert jobban meg kellene fizetni ezt a munkát.Nem vagyok a kereskedelemben,de voltam,belelátok.
darvinkettő
@Mirabilis: Azért hoztam fel a 20 ezres elvándorlást,mert megkérdezted,hogy kit húz ki a szarból 20- 30 ezer forint.Nagyon sok embert.A munka törvénykönyvéről pedig:Hol élsz?Az átlagos munkaidő egy hónapban kb.180 óra.Ha csak a hivatalos túlórát számolom,az 40 óra pluszban.Hivatalosan!A kereskedelemben évek óta a dolgozók takarítanak,munkaidő után,ingyen!
Vitázhatunk még a dologról,de nem látom értelmét.Az én véleményem az,hogy jogos a sztrájk,a tied pedig az,hogy nem.Ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.