Jövőre több ponton is szigorodnak az iskolai buszos kirándulások szabályai. 2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy a külföldi kirándulásokon a járművezetők este 11 és másnap hajnali 4 óra között nem vezethetnek. Pihenőidejüket a buszt elhagyva kell eltölteniük.

Ezt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár jelentette be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte:

az új előírások értelmében 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani, továbbá minden oktatási intézmény csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy járművezetője nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban.

Palkovics László hangsúlyozta, az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályok szigorításától függetlenül a hatályos jogszabályok garantálják az autóbuszos közlekedés biztonságát, amely most is a legbiztonságosabb közlekedési forma.

Szigorúbbak lesznek az iskolai buszos kirándulások szabályai

Fotó: (illusztráció): Pixabay cco

Emlékezetett, az iskolai buszokra a januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszolva jönnek létre most szigorúbb szabályok, az Egyesült Államokban közlekedő iskolabuszok mintájához hasonlóan.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bemutatta szervezetük új autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvét. Ezt a napokban az iskolákba is eljuttatják. Az Emmi ajánlásával és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával megjelent kötet címe

Az autóbuszos utazás tízparancsolata

A kézikönyv célja, hogy szakmailag, de közérthető módon mutassa be az autóbuszos kirándulások legfontosabb biztonsági szempontjait.

A NiT Hungary kézikönyve könnyen érthető formában próbálja felhívni a szülők, kirándulást szervezők figyelmét azokra a szempontokra, amelyekre nagy figyelmet kell fordítani.

A kiadvány azt tanácsolja például a kirándulások szervezőinek, hogy minden esetben válasszanak megbízható szolgáltatót, ne spóroljanak a biztonságon, készüljenek pontos utaslisták.

Dittel Gábor emellett megjegyezte:

a buszvezetőnek mindig a járművet elhagyva kell eltöltenie pihenőidejét, továbbá érdemes a kirándulás részvevőinek fuvarszervezési forgatókönyvet készíteniük, amitől később nem térnek el, így ugyanis kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá válik az utazás.

A NiT Hungary készített egy a "A busz nem játszótér" című szórólapot is, amely a kisebbek figyelmét külön felhívja arra, hogy a buszos utazáson ülve, a biztonsági övet bekapcsolva tartva kell maradni, és menet közben nem szabad zavarni a járművezetőt.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A legfontosabb az lesz, hogy fütyiszes vállalkozása legyen a társaság !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.