Nem ütközik az alaptörvénybe, hogy az állami szférában dolgozók nyugdíját szüneteltetik – döntött az Alkotmánybíróság. Nemrég Strasbourgban is hasonló ítélet született. Nem alkotmányellenes az állami szférában foglalkoztatottak nyugdíjának szüneteltetése – mondta ki az Alkotmánybíróság. A most alkotmányosnak talált szabályozás 2013-tól írta elő, hogy a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. A nyugdíjtörvény szerint a közalkalmazotti jogviszonyban nyugdíjasként továbbfoglalkoztatottaknak le kell mondaniuk az öregségi nyugdíjilletményük melletti egyidejű folyósításáról. A rendelkezés a magánszektorban dolgozókat nem érinti.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Az jognak asztalánál

Még örüljenek, hogy nem kell adót fizetniük utána

Magán az kérdésen persze lenne mit elmélkedni, de a derék talárosék indoklása az lenyűgöző. „Az Ab vizsgálta és alkotmányosnak találta azt a szabályozást, mely 2013. július 1-jei hatállyal írta elő, hogy a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. A továbbfoglalkoztatottaknak munkaviszonyuk ideje alatt le kell mondaniuk öregségi nyugdíjukról.”. Hic & nunc nem foglalkozom a dolog különböző oldalaival, pedig lenne bőven – főleg a konkrét példák ismeretében – min elmélkedni, azonban az indoklás valóban lenyűgözött. Az amivel „a nyugdíjra jogosult személy alapvető jogainak védelme” érvet annulálták. A határozat kimondja, hogy „miután a nyugdíj kifizetésének ideiglenes szüneteltetéséről van szó, nem pedig a nyugdíjjogosultság végleges elvesztéséről, ezért a jog lényege nem sérül.”! =))
Még az a szerencse, hogy az adózásnál csak egysávos a rendszer, mert még a jövedelem magasabb sávba sorolást is alkalmazhatnák! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.