Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön.

Egyre drágább lesz a tojás
Illusztráció: Pixabay

A tájékoztatás szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak – jelezte a BTT.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
A hírek szerint Lengyelországban tojáshiány van, amire évtizedek óta nem volt példa. Ez miatt is emelkedik a tojás ára, na meg itt a téli nagy zabálások ideje, sütés-főzés sok tojásból.
mackoka46
Drágul itt minden, brutális módon. Hol a rizsacsökkentés, amikor a nav uzsora kamatokkal dolgozik. Az önkéntes pénztár pedig lekötött pénzre mínusz hozamot fizetett.
Te adókban úszkáló mégis mórikáló csóró botrány ország feslett erkölcsű fidesz kommunistái, akik isten kegyelméből tapossátok a népet, mikor tértek végre észre ?
simmering73
"...darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest."
Verem a seggem a földhöz, hülyegyerek. Miközben az ottani bérek toronymagasan a miénk fölött van. Dugjátok fel az 5%-os áfát.
42
Legyen egyre drágább.
És?
Kapnak plusz húszezerrel többet a nyugdíjasok, akiknek annyira lesz elég az emelés, hogy meg tudjanak venni ugyanannyi drágább tojást, mint eddig, a kevesebb nyugdíjból olcsóbban.
Ez aztán a pakisztáni életérzés.

Előre -izisztán!
Lájkoljunk egy marconát - mert megérdemeljük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.