A pécsi "Soros-kampányközpont" létesítése elleni tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A Nyílt Társadalom Alapítvány által mintegy 130 millió forinttal támogatott pécsi Emberség Erejével Alapítvány elfogadhatatlannak nevezte a nyilatkozatot.

Soros-ellenes kiáltványt fogadott el a pécsi közgyűlés
Fotó: Olivier Hoslet/AFP

A csütörtökön megszavazott nyilatkozatban az áll, hogy a pécsiek "megdöbbenéssel értesültek Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat".

A dokumentum szerint a város lakói "ebből nem kérnek", és ezzel szemben kiállnak "a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett".

A közelmúltban mintegy 130 millió forintot kapott az Emberség Erejével Alapítvány a Soros György általa létrehívott Nyílt Társadalom Alapítványtól. Nyirati András, a pécsi Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke korábban az M1 Híradójában azt mondta: a pénzt a dunántúli régió civil szervezeteinek megerősítésére kapták, és a támogatási szerződést már alá is írták.

A pécsi közgyűlés nyilatkozata azt is tartalmazza:

"felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország (.), Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában!"

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt arról beszélt, hogy erősödnek azok a "magukat civilnek nyilvánító" migránsbarát mozgalmak, amelyek a határkerítés lebontást akarják elérni és támogatják az ellenőrizetlen, illegális bevándorlást.

Az ellenzékiek elutasították

A voksolást megelőző több mint 45 perces vitában az ellenzéki képviselők a többi között tragikomikusnak, figyelemelterelésnek, értelmetlennek, méltatlannak, gyűlöletkeltőnek, hecckampánynak nevezték, valamint a pécsi lakosok fenyegetéseként értékelték a nyilatkozatot. Közülük többen azt is jelezték, hogy elutasítják az EU migránsok kötelező szétosztását célzó kvótáját, a migránsok tömeges betelepítését.

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) egyúttal elismerően szólt a hátrányos helyzetű emberek segítését végző civil szervezetek munkájáról.

Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP) a vitában úgy fogalmazott: "Pécs városa zombiként fogja követni a kormány döntéseit", ha elfogadják a nyilatkozatot.

Keresztes László Lóránt (LMP) és Kővári János is kezdeményezte a nyilatkozat szövegének módosítását, ezeket azonban a közgyűlés fideszes többsége elutasította.

Páva Zsolt reagálásában a "helyi közösségek kovászaként" működő civil szervezetek, mozgalmak és a külföldről finanszírozott "álcivilek és NGO-k" közötti különbséget hangsúlyozta, mondván, a nyilatkozat az utóbbiak tevékenységét utasítja el.

A dokumentumot a képviselő-testület 17 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el; 7 képviselő nem szavazott az előterjesztésről.

Az Emberség Erejével Alapítvány az MTI-hez a szavazás után eljuttatott közleményében azt írta, hogy "a nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan".

"Valótlanságra és álhírekre épül, (.) és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen"

- fogalmaztak.

Közölték: az alapítvány "változatlan formában és elkötelezettséggel" a jövőben is folytatja tevékenységét a baranyai megyeszékhelyen és a régióban az Erősödő Civil Közösségek (ECK) program lebonyolításával együtt.

Megjegyezték, hogy a korábbi képviselői nyilatkozatok következtében másik pécsi ingatlan bérlésére kényszerültek.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Több alkalommal jártunk Pécsett és el kell ismernem, nagyon szép város, kedves, barátságos emberekkel (legalább is akikkel mi találkoztunk-lehet, hogy mázlink volt?).
A jelek szerint kizárólag a vezetésbe (ja kérem, fideszes többség) hordta a szél a hülyéket össze.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
@durbincs: Vesse le a szemellenzőt vegye elő a józan eszét,próbáljon meg gondolkodni!
Ne a királyi tv hazugságainak higgyen! Biztosan Ön egy Fidesz hívő!
Magyarországon születtem itt is élek már 63 éve! Érzem Orbán rossz gazdaságpolitikáját saját bőrömön is! Papíron minden szép és jó a valóságban Magyarország teljesen elvan adósítva és aggódom az unokáim jövője miatt!
kukac50
@durbincs: Én egy józanul gondolkodó ember vagyok,ÖN meg hisz a Fidesz hazugságoknak,megvásárolható 10 ezer forintos Erzsébet utalványé.
kukac50
@durbincs: Sajnálom,hogy nem veszi észre,hogy megvezetik, beszopja a hazugságokat!
kukac50
@durbincs: Sajnálom Önt,hogy nem érti.
Yoda69
pavazsolt, mocskos putyin-berenc bolsevikok vagytok az utolso szalig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.