A Fidesz szerint a szocialistákat valójában soha nem érdekelte a devizahitelesek helyzete.

A nagyobbik kormánypárt kedden a szocialista Szakács László nyilatkozatára reagált, aki sajtótájékoztatóján azt mondta:

az MSZP ismét benyújtja devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartalmazó törvényjavaslatát.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte:

Gyurcsány és a szocialisták taszították devizahitelbe a családokat, mert egész kormányzásuk alatt a külföldi érdekeket és a bankok érdekét szolgálták, ezért megszüntették az első Orbán-kormány otthonteremtési programját.

Emlékeztetettek arra, hogy míg a kormány 2010 óta sorra hozta a devizahiteleseket segítő intézkedéseket, bevezette a végtörlesztést, az árfolyamgátat, a bankok elszámoltatását, a forintosítást, az eszközkezelőt, az ellenzék nem támogatta ezeket.

Ha rajtuk múlt volna, akkor több százezer család veszíthette volna el az otthonát vagy fizethetné a mai napig az elszabadult törlesztő-részleteket. Ha az ellenzéken múlna, a mostani otthonteremtési programot is megszüntetnék, újra megdrágítanák és kiszámíthatatlanná tennék az otthonteremtést – írta a nagyobbik kormánypárt.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A devizahitel kockázatos dolog. Akkor is, ha ezt nagyon kevesen látták át akkoriban. De ameddig Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként a város nevében szintén devizahiteleket vett fel, majd pedig a kormány a mi pénzünkből rendezte ezt a tartozást, addig a Kovács család lakása elúszott. A Jegybank nem a Kovács család hiteltörlesztését szorította le oly módon, hogy a 150 forintért svájci frankot eladta a Kovács családnak 152 forintért (ez a forintosítás), hanem a 150 forintért vásárolt svájci frankot 256 forintért adta el. Kovácsék lakását elvitte a bank, ők jobb esetben albérletbe, rosszabb esetben az utcára kerültek. Matolcsy György pedig jól dolgozott, mert egy frankon keresett 106 forintot. Ebből lehet alapítványokat létrehozni és a pénzt ész nélkül költeni. Matolcsy György fizetése a duplájára emelkedik, mert megérdemli. Jól dolgozott. A Kovács család nem járt ilyen jól. Nem elég, hogy elveszítették az otthonukat, hanem még mindig több pénzzel tartoznak a banknak, mint amennyit eredetileg felvettek, holott közben már majdnem a teljes összeget vissza is fizették. Ha dolgozik valaki a családból, a fizetését viszi is a bank. Az adósság öröklődik. A gyerekük sem szabadul. Soha az életben nem másznak ki a gödörből. Magyarországon nincsenek bérlakások, ahol emberi körülmények és megfizethető bérleti díjak lennének. Nincsenek olyan fizetések, amiből egy normális albérletre és megélhetésre is futná. Főleg úgy, hogy a bank viszi a fizetést. Olyan csapda ez, amiből nincs kiút.Amiért máshol börtön jár, azt nálunk ünnepelni szokás. Amiért máshol lemondatnak, kirúgnak, feljelentenek, beperelnek embereket, azért itt fizetésemelés, kitüntetés, teljes védettség dukál. Amiért máshol vasvillával kergetnek el politikusokat, azért nálunk bálványozni, csodálni illik a bűnözőket. Jól van ez így. Kovácsék pedig dögöljenek meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
2001 Fidesz kormány: mkogy.jogtar.hu/?page=show&docid=a0100093.TV
2001. évi XCIII. törvény
a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról1
Az Országgyűlés a piacgazdaság kiépítésének következményeként, a forint konvertibilitását teljessé téve, az Európai Unióhoz történő csatlakozásra való felkészülés érdekében törvényt alkot a devizakorlátozások megszüntetéséről, a tőke szabad áramlásának elősegítéséről.
1. § (1) A Magyar Köztársaság törvényes fizetőeszköze a forint. A forintban történő teljesítés belföldön nem utasítható vissza.
(2) Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, a Magyar Állam részére forintban kell teljesíteni az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. §-ában megfogalmazott közterheket, továbbá bíróság, büntetőügyekben eljáró más hatóság vagy szabálysértési hatóság által határozatban megállapított fizetési kötelezettséget (így különösen pénzbüntetést, pénzmellékbüntetést, pénzbírságot, rendbírságot).
(3) Amennyiben törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik
a) devizabelföldiek belföldön és külföldön,
b) devizakülföldiek belföldön
devizával, valutával, belföldi fizetőeszközzel, illetve belföldi pénznemre szóló követeléssel végzett jogügyletei és cselekményei szabadon végezhetőek.
Nessy
Azért a devizahitel felvétele minden családnak a saját döntése volt.
Most viszont, az orosz és kinai htelek 20 - 30 történő felvétele, pocsék kondiciókkal, Orbán döntése, amiről természetesen nem "konzultáltak" a zemberekkel.
Ezeket a hiteleket minden család, mindenki, aggastyánról a csecsemőig fizeti! És ráadásul csak a hátrányát "élvezik", a pénz jó részét sikeresen ellopják a végére a haverok!
Hellcat
1) a fidesz vezette be a devizahitelt
2) 2006 után hiába küzdöttek a szocik, bármit próbőáltak tenni annak érdekében, hogy ne legyen szarabb a helyzet a fidesz mindent megvétózott...
3) 2010 utána fidesz kapásból azzal kezdte, hogy bedöntögette a forintot.
4) A frankon való nyerészkedést pedig már leírták előttem.
lusta
@papa.49: Az egyik barátom már valóban az ELSÁTÁLÁS saját alapon történő alklamazását használja. Elment külföldre dolgozni, ott nem vonnak le semmit sem, ha véletlenül idehaza kell dolgoznia, akkor csakis feketén. Önmaga után nem fizeti a nyugdíjjárulékot, de rendelkezik nyugdíjbiztosítással. Ebből sem az államnak, sem a banknak semmilyen hszna sincs, csak kára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.