Április végéig kereshetik a kérdezőbiztosok mindazokat, akik a felnőttek alapkompetenciáit vizsgáló PIAAC felmérésbe bekerültek – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-t.

Ez nem átverés! Matekpéldákkal házalnak a kérdezőbiztosok
Fotó: Pixabay

Közölték: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által koordinált, tavaly szeptemberben indult kutatás a 16 és 65 év közöttiek szövegértési, olvasási, matematikai és informatikai problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását méri fel.

Országosan 127 összeíró 250 helyszínen kezdte el a hatezer véletlenszerűen kiválasztott ember képességeinek a felmérését. A felmérés egy számítógépen kitöltött kérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll, az adatgyűjtésben való részvétel önként vállalt, társadalmi feladat – olvasható a KSH közleményében.

A felnőttkorban végzett képességfelmérésnek számtalan előnye van, az esetenként sok-sok éve megszerzett diploma nem ad pontos képet az egyén képességeiről – idézi a közlemény Janák Katalint, a KSH életminőség-statisztikai főosztályának vezetőjét.

A statisztikai hivatal anyagából az is kiderül, hogy a PIAAC kutatást a tervek szerint tízévenként megismétlik, így láthatóvá válik, hogyan változnak a felnőttek készségei az egyes országokon belül és a többi résztvevő országgal történő összehasonlításban.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Megint Magyarországon nevet majd a világ, mikor a fityesz szavazók arra a kérdésre, hogy a háromszög súlyvonalai hány pontban metszik egymást, csak egy beeeee...-vel válaszolnak :-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
Megint Magyarországon nevet majd a világ, mikor a fityesz szavazók arra a kérdésre, hogy a háromszög súlyvonalai hány pontban metszik egymást, csak egy beeeee...-vel válaszolnak :-)))
wagabund
az illusztráció ángélus nyelvű...na, ha azt hordják körbe, akkor bizony az is kiderül, ki vette a nyelvvizsga papírját.

nagy szopás lesz..
GeoCravker
@F_Viktor: Holott felsorolhatnák mind a nyolc pontot. esetleg 12-t, ha az ellenzéki egy tüntetésen szavaztatja meg...
csipetke
Na,hozzám aztán jöhetnének matekozni.A métert simán átváltom literre.Ez a tantárgy,és én kölcsönösen utáltuk egymást.3-nál jobbat sose kaptam belőle.Lehet,hogy vénségemre érteni is fogom?
wagabund
@csipetke: wazze...a család berohant a szobámba, olyan hangosan röhögtem ...amikor meglátták min, megnyugodtak...más is jót nevetett.

...ez a méter átváltása literre, ez verhetetlen... méghozzá simán...

nálad a pont!
kokopelli
@csipetke: csalódtam benned!A nejemre úgy radadt az idegennyelv,mert latint
tanult az elején,de amikor a fiúk matekot kérdeztek tőle bedurrant!..ott van apátok!
Azért szerettem a matekot,mert nem lehetett kidulmálnia magát senkinek!
Soha nem felejtem a kérdést amit a haver kapott:
"Kollega + vagy -? Egy átlagember két szemeszter után másodszorra biztos eltalálja!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.