Szinte a teljes országot letarolta a márciusi hóvihar. Balesetek, tömegközlekedési fennakadások kísérik a hirtelen lezúdult havat és ónos esőt.

Káoszt okozott a rendkívüli időjárás, életveszélyesek az utak

Kelet-Magyarországon helyenként 20 centit is meghaladja a hótakaró vastagsága. További fotók: teglasblog.hu.

04:15 

Ismét járható az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldala

Ismét járható az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldala – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap hajnalban.

Az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát előzőleg az intenzív havazás miatt kellett teljes szélességében lezárni a 114-es kilométer és az M30-as csomópont közötti szakaszon, a forgalmat a 3-as főútra terelték.

03:05

Helyreállt az áramszolgáltatás Nagykállóban

A rossz időjárás miatt ezerötszáz fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban szombat éjjel, a szakembereknek hajnalra sikerült helyreállítaniuk a szolgáltatást – közölte vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az üzemzavart transzformátor-meghibásodás okozta.

02:32

Villanyoszlopok dőltek meg Besenyőtelken, lezárták a 33-as főutat

Megdőlt villanyoszlopok helyreállítása miatt teljes szélességében lezárták a 33-as főutat Besenyőtelek belterületén – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

Soltész Bálint tájékoztatása szerint péntek este az erős szél miatt a 33-as számú főút mentén több villanyoszlop megdőlt a településen, melyek helyreállítását az áramszolgáltató megkezdte.

A munkák idejére az érintett útszakaszt a rendőrség teljes szélességében lezárta. A Tiszafüred felől érkező gépjárműveket Mezőtárkány felé, a Füzesabony felől érkezőket pedig a településen belül kerülőútra terelték – tette hozzá.

Videó: hóvihar a Mátrában március 17-én:

02:09

Több mint 6000 háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Hajdú-Biharban

A rossz időjárás miatt több mint hatezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.

Tájékoztatásuk szerint a Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztási helyen nincs áram. A szakemberek már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

01:50

Lezárták az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát

Az intenzív havazás miatt teljes szélességében lezárták az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát a 114-es kilométer és az M30-as csomópont közötti szakaszon – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.

A sztráda forgalmát a 3-as főútra terelték, a közlekedők az M30-as csomópontnál térhetnek vissza az M3-as autópályára.

0:09

Ezerötszáz háztartásban nincs áram Nagykállóban

Ezerötszáz fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban – közölte vasárnapra virradó éjjel a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

A tájékoztatás szerint az üzemzavart transzformátor-meghibásodás okozta. A szakemberek már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

23:35

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében kiemelte:

éjjel gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem országos szinten és minden megyei igazgatóságon is operatív törzset működtet.

Sokan elutaztak a hosszú hétvégére, illetve vasárnapra terveztek programot – jegyezte meg a szóvivő, kiemelve: az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódon a meteorológiai előrejelzésekről a közutak állapotáról. Kiemelte továbbá, hogy a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásán egy helyen megtalálhatóak az időjárással, az utak állapotáról, a tűzoltói beavatkozással kapcsolatos információk.

Az OKF szóvivője szerint

az utakon hosszabb menetidőre, torlódásra, elakadásra lehet számítani, ezért fontos: mindenkinél legyen telefontöltő, hogy szükség esetén segítséget tudjon hívni.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés van érvényben. Itt a friss hóval fedett területeken a viharos szél több helyen jelentős hóakadályokat emelhet.

Káoszt okozott a rendkívüli időjárás, életveszélyesek az utak

Budapesten és Pest Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés a hófúvás miatt.

Mint írták: erős hófúvás szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is lehet. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 kilométer/óra körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Kiemelték továbbá, hogy az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. Budapesten és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintően az ónos eső miatt is vannak másodfokú riasztások.

Káoszt okozott a rendkívüli időjárás, életveszélyesek az utak

Itt tartós (többórás) ónos esőre kell készülni. Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy és Tolna megyében elsőfokú a veszélyjelzés az ónos eső miatt.

Emellett a sok eső miatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú, a fővárosban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mint kifejtették:

vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméter a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 centimétert meghaladó hó is hullhat.

Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Az ország nagy részén a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetések és riasztások vannak érvényben.

A jelenlegi veszélyjelzés szerint vasárnap a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 centimétert meghaladó hó hullhat. Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 kilométer/óra körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
30 évvel ezelőtt ebben az országban java részt ladák, wartburgok, trabantok voltak minősíthetetlen diagonál gumikkal felszerelve. Annak idején esett 20-30 cm hó és mindenki közlekedett ahogy tudott, aki elakadt azt kitolták megtolták. Nem volt alá-elő-mellé sózás sokszor még sózás se csak jött az Ifa és letolta a havat, vagy nem. Mégse volt katasztrófa, a hírek nem erről szóltak, nem voltak sárga, zöld, hupikék, rózsaszín /pink/ riasztások, nem volt pánik ha esett a hó… akármekkora. Erre most, ebben a high-tech világban amikor az ország olyan autókkal jár amin téli gumi, ESR, ABS, ESP stb stb van, /de még a kevésbé tehetősek is akinek autója van, annak is olyan, hogy messze-messze meghaladja a 30 évvel ezelőtti szintet/ esik 10 cm!!! hó és azok elakadnak, árokba esnek, felborulnak, sírnak-rínak. A média pánikot kelt, katasztrófa közeli állapotról beszélnek, adják itt a túlélési tanácsokat /vigyél kekszet magaddal ha útnak indulsz autóval/ bassza már meg esett a hó és…….. aki akar induljon útnak aki nem az maradjon otthon és azért mert – bármilyen hihetetlen is, hogy télen ilyen van (na jó már március 18 van) – esett a hó ez qu…ára de nem katasztrófa!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a hideget. Ki kell használni a lehetőséget, aki még nem épített hóembert megteheti. Jövő hét végén 10, 12 fok meleggel ez az egész már csak egy rossz álom lesz.
Perwool
30 évvel ezelőtt ebben az országban java részt ladák, wartburgok, trabantok voltak minősíthetetlen diagonál gumikkal felszerelve. Annak idején esett 20-30 cm hó és mindenki közlekedett ahogy tudott, aki elakadt azt kitolták megtolták. Nem volt alá-elő-mellé sózás sokszor még sózás se csak jött az Ifa és letolta a havat, vagy nem. Mégse volt katasztrófa, a hírek nem erről szóltak, nem voltak sárga, zöld, hupikék, rózsaszín /pink/ riasztások, nem volt pánik ha esett a hó… akármekkora. Erre most, ebben a high-tech világban amikor az ország olyan autókkal jár amin téli gumi, ESR, ABS, ESP stb stb van, /de még a kevésbé tehetősek is akinek autója van, annak is olyan, hogy messze-messze meghaladja a 30 évvel ezelőtti szintet/ esik 10 cm!!! hó és azok elakadnak, árokba esnek, felborulnak, sírnak-rínak. A média pánikot kelt, katasztrófa közeli állapotról beszélnek, adják itt a túlélési tanácsokat /vigyél kekszet magaddal ha útnak indulsz autóval/ bassza már meg esett a hó és…….. aki akar induljon útnak aki nem az maradjon otthon és azért mert – bármilyen hihetetlen is, hogy télen ilyen van (na jó már március 18 van) – esett a hó ez qu…ára de nem katasztrófa!!
cikicakk55
@Perwool: Nekem is hasonló dolgok járnak az eszembe. Sógornőm 3. éve él a lányáékkal Amerikában Jacksonwilleben. Na ott tényleg egyik nap tél,másik nap nyár van. Hol folyóvá válik az autópálya,tákfunok tornàdók jönnek mennek,és Ő az első időkben nem értette miért nem erről szólnak a hírek.? Azóta màr Ő is megtanulta,hogy nem a tv-t rádiót kell figyelni,hanem az eget,az állatok viselkedését és az óceán mozgását. Nem pánikoltatják az embereket,rá bízzák az emberek ösztöneire. Nálunk ez már szokássá vált,hogy minde időjárás változàs katasztrófát okoz. Máshol a 150 km-es szél sem csapja ketté a betonoszlopot,nálunk elég hozzá a 80 km - es is. Mi lenne itt ha beszednénk egy Japánban közepesnek tartott földrengést? A minőségi tégla és beton építményeink még a földszintesek is kártyavárként omlanának össze. A biztosítók meg nem fizetnének,mert nem az időjárás a hibás.
Perwool
@cikicakk55: Egy hete jöttem haza N.Y-ból. Még kint voltam (5 hét) 2X esett a hó. Elkezdett esni, tolták sózták, tolták sózták. Nem akkor amikor már letaposták!! Nem! Folyamatosan! Ja és tökig leeresztett tolólapokkal!
Perwool
@cikicakk55: Még annyi! "Káoszt okozott a rendkívüli időjárás, életveszélyesek az utak"

Rendkívüli hóesés nélkül is életveszélyesek! Az egész ország kátyú!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.