Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán, Várpalotán.

Süli János a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az atomenergia-ipar és a bányászat egymást feltételező, egymással összefüggő iparágak.

Kiemelte:

a paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják.

A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja – mondta.

Hozzátette: az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben.

Felidézte, hogy 2009-ben döntött a parlament az atomerőmű bővítésének előkészítéséről, majd 2014-ben a kormány aláírta az orosz féllel való megállapodást. Az érdemi munka 2015-ben kezdődött, ezt követően 1,5 éves szünet következett a brüsszeli bizottság vizsgálatai miatt. 2018 februárjában az orosz fél birtokba vette a felvonulási területet, amelyen 72 épület létesül majd.

A legfontosabb engedélyek már rendelkezésre állnak, a főépületre vonatkozó engedély azonban legkorábban 2019 október végén lesz meg

- fűzte hozzá.

Az építkezésen közel 8 ezer ember dolgozik majd, 1350 lakás is épül, így a beruházástól jelentős térségfejlesztés is várható

- húzta alá.

Süli János szerint gazdaságosak és biztonságosak lesznek az új atomerőmű-blokkokMTI Fotó: Sóki Tamás

Süli János elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt esztendőben 2,6 százalékos volt az energiaszükséglet növekedése, az ezt megelőző évben közel 1 százalék, 2030-ra pedig 3-5 ezer megawatt plusz kapacitásra lesz szükség, ami elengedhetetlenné teszi az új, egyenként 1200 megawattos blokkok építését.

Az építkezés tiltott állami támogatást nem tartalmaz, nem sért versenyjogot, pénzügyileg pedig szigorúan ellenőrzött – mondta Süli János.

Közölte, a két blokk értéke 12,5 milliárd euró, 80 százalékban orosz, 20 százalékban magyar forrásból épül meg.

A tárcanélküli miniszter szerint a fővállalkozó referencia-erőművet kíván megépíteni Pakson, ezért különösen fontos számára az építkezés kimenetele.

Süli János beszélt arról is, hogy az erőmű környezetében lévő 41 településen, valamint a környező országokban is közmeghallgatást tartottak, amelyeken az derült ki, hogy a beruházást pozitívan fogadják.

"Az atomerőmű bővítése lehetővé teszi azt, hogy olcsó energiát legyünk képesek hosszú távon előállítani, ami pedig új munkahelyek létesítését teszi majd lehetővé" – fűzte hozzá.

A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója tiszteletére rendezett emlékülés, amelyet 24. alkalommal rendeztek meg Várpalotán, a bányászok emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A végére egy kérdés marad: mit fogsz mondani akkor, ha kiderül hogy minden (és még több is) igaz, amit most az ellenzékinek hívott sajtó megírt? Amikor kiderül, hogy üres a kassza, ez itt az út vége, stadionok és temetők, ameddig a szem ellát? Meddig fogod magad azzal hitegetni, hogy aki nincs velünk, az ellenünk? Esetleg azzal, hogy a liberalizmusnak hívott eszme csak a hanyatló nyugat ópiuma? Téged nem zavar mióta ígérgetik, hogy utolérjük Ausztriát, és lassan a tőlünk keletre elhelyezkedő országok is lehagynak ehelyett? Hány kezet fog Pokorni személyesen levágni? Ha tudod a választ, akkor megnyugodtam. Akkor nincs baj. Ha viszont nem vagy biztos benne, akkor most még lesz egy esélyed újra átgondolni.
Eladott Ország
Miért kell nekünk Paks 2? Miért fordulunk egy olyan despotához segítségért, hitelért, akiről biztosan tudni, hogy – mint az ördög – semmit nem ad ingyen? Szerinted Orbán egyenlő partnere Putyinnak? Vagy Putyin zsarolja, bedarálta (ahogy szokta mindenkivel, akit nem tud/akar megöletni), hogy eladjon egy technológiát, ami idejétmúlt, olyan áron és hitel-konstrukcióban, hogy még az unokáid is kijárnak a sírunkat köpködni!? Ezzel egy függési rendszert alakítson ki, mert a borzasztó törlesztőkkel bármelyik következő kormányt zsarolni tudja majd. Feltételezem, nem akarsz megint a legvidámabb barakk lenni az orosz befolyási övezetben?! Süli János már csak tudja hogy biztonságos lesz az erőmű, hiszen annyit gondolkodott rajta, hogy kövérebb lett, mint egy mangalica disznó és a feje már a fidesz seggéből sem látszik ki, annyira beszorult.
papa.49
Egy kérdésem lenne eme dicstelen kompániához az építkezés kezdési időpontja 2018. január 10. volt vajon a pár hónapos csúszás minek is volt köszönhető, és vajon a z összeg feléből hogyan épül fel ez a valami ???
A másik fele eltapsolódott a vizesvb. n !!!
namihami
Gazdaságos--a fidesz-csókosoknak és a putyinhaveroknak.
Biztonságos--de ugye nem csernobili mértékhez képest?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.