Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT), amely nagy többséggel szavazta meg szerdán a témával kapcsolatos véleményét. A dokumentumot Deutsch Tamás fideszes képviselő "politikai pamfletnek" nevezte.

Az elfogadott szövegben kiemelték:

a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására, ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

Mint írták, 2008 óta Magyarország 19 pontot veszített a korrupcióérzékelési indexben, ami az egyik legrosszabb eredmény az egész EU-ban, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pedig 41 vizsgálatot végzett 2013 és 2016 között az ország vonatkozásában, amivel Magyarország a második legtöbbször vizsgált tagállam.

Aláhúzták:

2016-ban Magyarországgal szemben kellett alkalmazni a legmagasabb összegű pénzügyi korrekciót, összesen 211 millió euró értékben.

Bírálták a magyarországi közbeszerzési gyakorlatok hiányosságait, "aggodalommal jegyezve meg", hogy továbbra is igen magas, 36 százalékos az olyan közbeszerzések aránya, amelyek keretében az egyedüli pályázónak ítélték oda a megbízást, és Magyarország ezzel a második legrosszabb helyen áll az EU-ban. A CONT tájékoztatást kér az egyedüli pályázókként közbeszerzést nyerő vállalatokról, továbbá vizsgálatot annak felderítésére, hogy a pályázatokat direkt úgy írják-e ki, hogy azokon bizonyos cégek nyerjenek.

A 13:2 arányban jóváhagyott dokumentumban a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy "a kormányzati hatékonyság Magyarországon 1996 óta csökkent, s az ország az egyik legkevésbé hatékony kormányzatú tagállam az EU-ban", illetve megjegyezték, hogy "az alacsony színvonalú kormányzás akadályozza a gazdasági fejlődést és csökkenti az állami beruházások hatását".

Ennek kapcsán rámutattak: a magyar bruttó hazai termék (GDP) 2004 és 2016 között 16,1 százalékkal nőtt, ami alig haladja meg az uniós átlagot, jóval alacsonyabb, mint a többi visegrádi ország növekedési rátája.

Végezetül felkérték az Európai Bizottságot, hogy az eddig kimaradó tagországokat ösztönözze csatlakozásra az európai ügyészi hivatalhoz, valamint kiemelték, hogy az "élénk civil társadalom létfontosságú szerepet játszik az átláthatóság és az elszámoltathatóság előmozdításában".

Deutsch: "politikai blöff"

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a jóváhagyott dokumentumot egyoldalú és elfogult "politikai pamfletnek" nevezte, amely "figyelmen kívül hagyja a tényeket, és számos csúsztatást és hibás adatot tartalmaz".

Komoly bírálatot kapott a korrupciós helyzet miatt Magyarország az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságától – Deutsch szerint a dokumentum egyoldalú és elfogult "politikai pamflet

Fotó: Facebook

A szavazással az eredeti előterjesztés további politikai vádakkal, és újabb, a politikai blöff kategóriájába tartozó kijelentésekkel, valamint elfogult és téves állításokkal egészült ki

– fogalmazott Deutsch Tamás, aki szerint a hetes cikk szerinti eljárás kilátásába helyezése mögött az a szándék húzódik meg, hogy rávegyék a magyar kormányt a migrációval kapcsolatos álláspontjának megváltoztatására.

A kormány azonban továbbra is határozottan kiáll a magyar érdekek következetes képviselete mellett (...), s megvédi az országot az illegális migrációtól

- szögezte le.

Közleményében Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője figyelmeztetett: az európai ügyészséghez csatlakozni nem hajlandó államok esetében a jövőben akár fel is függeszthetik az uniós források kifizetését, aminek súlyos következményei lennének Magyarországra nézve.

"A kormány jelenlegi ostoba és kártékony politikájának – amelyet láthatólag már a saját európai pártcsaládja sem támogat –, sajnos, ismét az egész ország, a magyar emberek látják kárát" – közölte.

A szakbizottságban még március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a CONT is csatolni fogja a véleményét.

A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az "atomfegyverként" is emlegetett, hetes cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamisági elvek megsértése miatt.

A LIBE jelentéstervezetéhez az EP alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi szakbizottsága is megküldi a véleményét.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@csipetke: sőt a sampont megissza, a samponbuborékot felszippantja némi ragasztóval keverve...eddig laktanyázott, migráncsozott most pamfletezik. Tudja mi az a pamflet? Nem úgy tűnik! Talán pomfrít, azaz pommes-fritest akart mondani vagy gofrit...gusztustalan, qrvázó, nagypofájú, ostoba szennyláda.
F_Viktor
Tompika, aki itt blöfföl, az te vagy, puffogtatsz a nagy semmibe mikor ilyeneket mondasz:
"a jóváhagyott dokumentumot egyoldalú és elfogult "politikai pamfletnek" nevezte, amely "figyelmen kívül hagyja a tényeket, és számos csúsztatást és hibás adatot tartalmaz"."
csipetke
@Commenter: A pamflet gúnyiratot jelent,de nyilván az EP ellenőrző bizottsága nem azt írt.
namihami
A Mi Tomink bárkit, bármit BÍRÁLATtal illet. Már maga a tény is röhej. Tomi és a bírálat joga--mi jöhet még?
bakcsubakka
Szerintetek nem szokott ez valamit szívni? Pedig szívhatna. Pl. Mezőhegyes ,ménes!
Mirabilis
Mo. kilóg az eu-ból, lsd:
2018. április. 26. 16:44 Utolsó frissítés: 2018. április. 26. 17:27 Itthon
Nagy felháborodást okoztak Orbánék, mert megvétózták az EU–Afrika-megállapodást
http://hvg.hu/itthon/20180426_nagy_felhaborod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél