Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT), amely nagy többséggel szavazta meg szerdán a témával kapcsolatos véleményét. A dokumentumot Deutsch Tamás fideszes képviselő "politikai pamfletnek" nevezte.

Az elfogadott szövegben kiemelték:

a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására, ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

Mint írták, 2008 óta Magyarország 19 pontot veszített a korrupcióérzékelési indexben, ami az egyik legrosszabb eredmény az egész EU-ban, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pedig 41 vizsgálatot végzett 2013 és 2016 között az ország vonatkozásában, amivel Magyarország a második legtöbbször vizsgált tagállam.

Aláhúzták:

2016-ban Magyarországgal szemben kellett alkalmazni a legmagasabb összegű pénzügyi korrekciót, összesen 211 millió euró értékben.

Bírálták a magyarországi közbeszerzési gyakorlatok hiányosságait, "aggodalommal jegyezve meg", hogy továbbra is igen magas, 36 százalékos az olyan közbeszerzések aránya, amelyek keretében az egyedüli pályázónak ítélték oda a megbízást, és Magyarország ezzel a második legrosszabb helyen áll az EU-ban. A CONT tájékoztatást kér az egyedüli pályázókként közbeszerzést nyerő vállalatokról, továbbá vizsgálatot annak felderítésére, hogy a pályázatokat direkt úgy írják-e ki, hogy azokon bizonyos cégek nyerjenek.

A 13:2 arányban jóváhagyott dokumentumban a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy "a kormányzati hatékonyság Magyarországon 1996 óta csökkent, s az ország az egyik legkevésbé hatékony kormányzatú tagállam az EU-ban", illetve megjegyezték, hogy "az alacsony színvonalú kormányzás akadályozza a gazdasági fejlődést és csökkenti az állami beruházások hatását".

Ennek kapcsán rámutattak: a magyar bruttó hazai termék (GDP) 2004 és 2016 között 16,1 százalékkal nőtt, ami alig haladja meg az uniós átlagot, jóval alacsonyabb, mint a többi visegrádi ország növekedési rátája.

Végezetül felkérték az Európai Bizottságot, hogy az eddig kimaradó tagországokat ösztönözze csatlakozásra az európai ügyészi hivatalhoz, valamint kiemelték, hogy az "élénk civil társadalom létfontosságú szerepet játszik az átláthatóság és az elszámoltathatóság előmozdításában".

Deutsch: "politikai blöff"

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a jóváhagyott dokumentumot egyoldalú és elfogult "politikai pamfletnek" nevezte, amely "figyelmen kívül hagyja a tényeket, és számos csúsztatást és hibás adatot tartalmaz".

Komoly bírálatot kapott a korrupciós helyzet miatt Magyarország az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságától – Deutsch szerint a dokumentum egyoldalú és elfogult "politikai pamflet

Fotó: Facebook

A szavazással az eredeti előterjesztés további politikai vádakkal, és újabb, a politikai blöff kategóriájába tartozó kijelentésekkel, valamint elfogult és téves állításokkal egészült ki

– fogalmazott Deutsch Tamás, aki szerint a hetes cikk szerinti eljárás kilátásába helyezése mögött az a szándék húzódik meg, hogy rávegyék a magyar kormányt a migrációval kapcsolatos álláspontjának megváltoztatására.

A kormány azonban továbbra is határozottan kiáll a magyar érdekek következetes képviselete mellett (...), s megvédi az országot az illegális migrációtól

- szögezte le.

Közleményében Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője figyelmeztetett: az európai ügyészséghez csatlakozni nem hajlandó államok esetében a jövőben akár fel is függeszthetik az uniós források kifizetését, aminek súlyos következményei lennének Magyarországra nézve.

"A kormány jelenlegi ostoba és kártékony politikájának – amelyet láthatólag már a saját európai pártcsaládja sem támogat –, sajnos, ismét az egész ország, a magyar emberek látják kárát" – közölte.

A szakbizottságban még március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a CONT is csatolni fogja a véleményét.

A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az "atomfegyverként" is emlegetett, hetes cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamisági elvek megsértése miatt.

A LIBE jelentéstervezetéhez az EP alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi szakbizottsága is megküldi a véleményét.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Tompika, Tompika te jobban teszed, ha csendben maradsz! =))
csipetke
Ezeknek nem bírálat kéne,hanem valami olyan megoldás,amitől megszűnne az orbitálisnagy korrupció.Az ideutalt pénzeket nyomon követni az eu-nak,hogy ez a tolvaj banda ne tudja a nagyrészét lenyúlni,mint eddig.Dajcstompi pedig a fidesz jó papagája,aki azt ismétli,amit a gazdi szeretne hallani.
peterkelemen
Már régen be kellett volna fagyasztani az összes uniós pénzt amíg ez a tolvaj korrupt banda garázdálkodik ma Magyarországon és Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez!
tudode
Amihez "ezek" qvára értenek, tehát csúti
.
Szemét lett a stadion-beléptetőkapukból
index.hu/belfold/2014/02/12/elektronikai_hulladek_lett_a_stadionbelepteto-kapukbol/
.
''''Az elmúlt 12 év legjobban sikerült kótyavetyéje megtisztelő címet minden bizonnyal a 2002-es stadionbeléptetőkapu-beszerzés érdemelheti ki.
.
A négymilliárd forintért megvásárolt rendszer értékesíthető részén 51 millió forintért sikerült túladni, a maradék pedig a szeméttelepre került, elektronikai hulladékként."""
.
Kótya, vetye, lopkovics szekta!
.
Commenter
@csipetke: Hogy néz már ki ez retek ezen a képen is! Adjanak már neki Euro helyet szappant meg sampont meg egy zuhanyfülkét, és tiszta ruhát. Gondolom hajvágásra sem telik az Eurós fizetéséből, pedig Brüsszelben is vannak "fapados" hajvágó szalonok!
nezelodo
@tudode: A Tompika féle biznisz csak indulóéron volt 4, vagy ötmilliárd. Mivel a valasztásokkor ők üresen hagyják a kasszát, már 2002 áprilisában nem tudták kifizetni, az eladó visszavásárolta jóval kevesebbért, és lizing szerződést kötöttek, a Martonyí irodája csapta össze 800 milláért a szerződést. A kifizetés a következő kormányok és az adófizetők dolga maradt, ahogy a Kaya Ybrahim barátainál már megszokott. Összeségében 10 milliárd körüli nagy álom volt a Tompika lázálma, és ennek ellenére folyton veri a nyálát.
csipetke
@Commenter: 16:24 Elszívja a sampon árát.Időnként tényleg úgy néz ki,mint egy hajléktalan bármelyik aluljáróból...és ilyen képviseli az országot..
human
Ezekről minden lepereg. Szerintem még büszkék is rá milyen ügyesen tették milliárdossá a haverokat, családtagokat.
Commenter
@csipetke: mit? az alig egy eurós, saját márkás samponét? Azért max zöldfűszálakat szedegethet a parkban... ROFLMAO...nem időként, mindig ilyen szétesett külsejű! Nincs az a stylist, fodrász és az plasztikai sebész aki ennek a külsejét rendbe tudná hozni. Ugyanez igaz a gazdájára is. Vagy spájzoljon be itthon több literes párszáz forintos samponból pia és cucc helyett. Képzeld el, ha a Németh-kormány nem olyan humánus lett volna mint amilyen, és ott hagyja a francba 1989-ben, akkor ezt a xarkupacot most vajon milyen állapotban vakarná ki szíjjártó a prágai sittről?
Maxipocak
Ja, hogy az Uniót hiába próbáljátok hülyére venni??? Szokj hozzá mint a piához meg a kokóhoz. Faszfej.
Borsodi
A kormány megvéd,akkor végünk van,Eddig mindennek az ellenkezőjét csinálták mint amit ígértek.Amit kérünk mert szükségünk volna rá /kórház munka hely,jó utak közbiztonság/ ezt meg se hallják. Stadion,kisvasút nem kell,akkor azért is minél többet azért is.
www.youtube.com/watch?v=R00O1zW5OTg
egyember
Ha mindez néhány évvel ezelőtt hangzott volna el (biztosan elhangozhatott volna, a lopás , rablás a rezsim uralkodásának első percétől fogva jelen volt és csak a mértéke növekedett ... mértéktelenül), talán segített volna a birkahad megvilágosodásában, különösen, ha nem csak SZAVAK szintjén marad.
cikicakk55
Teljesen igaza van Deutsch Tompikának. Az adatok teljesen falsak és hiányosak. Sokkal több korrupciós közbeszerzés van és volt az országban,mint az EU által leírtak. Jobban utána kéne nézniük mielőtt leírnak valamit. Sokkal,de sokkal nagyobb százalékban nyernek azok a pályázatok,ahol már előre lehet tudni,hogy ki fog nyerni,elletve sokkal több az olyan,ahol nincs is másik pályázó. Kéretik az EP-nek korrekt számokat ,adatokat közölni!!!
cikicakk55
@egyember: Milyen birkahadról beszélsz? Arról a 2,4 millió emberről,amelyiknek a fele nem is Magyar? Azokról a szerencsétlen idős emberekről,akiknek a " Pógármester Jenő" mondta meg,hogy hová kötelező tenni a x-et? Esetleg azokról a rokonokról,barátokról,szomszédokról beszélsz,akik meggazdagodtak az utolsó 8 évben? Azok nem birkák,hanem szemét mocskos paraziták. Azoknak érdekük volt a Fideszre szavazni,mert ha nem nyert volna a csuti csüngőhasú ezek mehettek volna a sittre. A 7 Millió Magyar ember,aki nem szavazott rájuk akik teljesen mindegy,hogy kire,de kifejezetten a Fidesz miatt másik pártra szavaztak,azok nem birkák,hanem szerencsétlen Eberek milliói,akiket kihasznál és megaláz ez a mocskos kormány.
mackoka46
Ezek a mocskok csak az erő nyelvén értenek, minden más hatástalan.
Nessy
@bakcsubakka: Gondolod, hogy a gyilkosnak nincs ízlése?
vadsanca
"– Deutsch szerint a dokumentum egyoldalú és elfogult "politikai pamflet"
A helyében én is ezt mondanám! De ez a szomorú valóság! Az igazság sokszor fájni is tud.
Commenter
@csipetke: sőt a sampont megissza, a samponbuborékot felszippantja némi ragasztóval keverve...eddig laktanyázott, migráncsozott most pamfletezik. Tudja mi az a pamflet? Nem úgy tűnik! Talán pomfrít, azaz pommes-fritest akart mondani vagy gofrit...gusztustalan, qrvázó, nagypofájú, ostoba szennyláda.
F_Viktor
Tompika, aki itt blöfföl, az te vagy, puffogtatsz a nagy semmibe mikor ilyeneket mondasz:
"a jóváhagyott dokumentumot egyoldalú és elfogult "politikai pamfletnek" nevezte, amely "figyelmen kívül hagyja a tényeket, és számos csúsztatást és hibás adatot tartalmaz"."
csipetke
@Commenter: A pamflet gúnyiratot jelent,de nyilván az EP ellenőrző bizottsága nem azt írt.
namihami
A Mi Tomink bárkit, bármit BÍRÁLATtal illet. Már maga a tény is röhej. Tomi és a bírálat joga--mi jöhet még?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.