A legújabb népesedési adatok némi reményre adnak okot, emellett biztató, hogy a munkavállalási célú kivándorlás jelentősen csökken, és nőtt a visszatelepülők száma is – mondta a KDNP frakcióvezetője demográfiai témájú, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Harrach Péter a népesedési helyzetet az első számú nemzeti sorskérdésnek nevezte, emlékeztetve, hogy

körülbelül 40 éve kezdődött el az a folyamat, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek.

Az utóbbi évek pozitív eredményei közé sorolta a gyermekvállalási kedvet jelentő teljes termékenységi arányszám 1,5-re emelkedését, a házasságkötések számának növekedését, továbbá a válások és az abortuszok számának csökkenését.

Még hosszú éveknek kell eltelniük, hogy évtizedek negatív jelenségeit pozitívvá formálják – tette hozzá.

A külföldi munkavállalásról a KDNP frakcióvezetője kiemelte: a folyamat kezd visszafordulni, vagyis jelentősen emelkedik a visszaköltözők száma, a kivándorlóké pedig csökken.

Az Eurostat adataira hivatkozva azt közölte:

valamivel 300 ezer fölötti a külföldön munkát vállalók száma, ami 5,2 százalékos arányt jelent a magyar munkaképes lakosság körében. Jelezte, hogy például Romániából, Bulgáriából vagy a Balti-államokból többen mennek külföldre dolgozni.

Harrach Péter úgy összegzett, jelentős demográfiai változásokra van szükség, ami elsősorban a közgondolkodástól, a gyermekvállalási kedvtől, a családbarát környezet kialakításától függ, de a kormányzatnak is van feladata, például a családok anyagi támogatása.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Kevesebb a kivándorló? Hát igen, mivel az itthonlevők száma is egyre kevesebb már. És ha az itthoni kevesebb, akkor a kivándorló se lehet több.
Visszatelepedők? Arra a két-három hétre, amíg hazajönnek a szülőket látogatni? Bár én ezt nem mondanám a szó hagyományos értelmében visszaköltözésnek. Erre a szakszerű magyar szó a hazalátogatás.
Eladott Ország
Harrach Péter, a mindig komoly kereszténydemokrata politikus ma délelőtt igét hirdetett. Miután a gyermekéhezést és a szegénységet úgy nagy általánosságban sikerült megszüntetni – az új KSH számítási módszernek köszönhetően – úgy Harrach véleménye szerint minden társadalmi réteg helyzete javult Magyarországon. Kész, ha ezt maga a KDNP frakcióvezető mondja, akkor biztosan igaz, mert hát eddig sem hazudtak soha, hisz ők mélykeresztények.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/01/KSH-2.jpg
Tekintsünk csak rá a fenti, KSH által kiadott táblázatra és nézzük meg a hihetetlen helyzetjavulást. Jah, hogy ilyet keresve is alig találunk? Pedig ez a valóság, kedves barátaim. A foglalkoztatottak szegénységi aránya 2010-ben 6.2% volt, mely szám 2016-ban már 10.2%-ra emelkedett. Na de biztos más társadalmi réteg helyzete javult, ez pedig csak egy kis fiaskó. Lássuk a nyugdíjasok helyzetét, akiket olyan nagyon szeret a kormány. 2010-ben a nyugdíjas lakosság 4.6%-a élt relatív jövedelmi szegénységben, mely szám 2016-ra elérte a 9.1%-ot! Tehát majdnem kétszer annyi nyugdíjas él ma relatív szegénységben mint az Orbán-kormány hatalomra kerülésekor. Sorolhatnánk még az adatokat, de szerintem mindenki, aki nem a parlament falai között éli vidám kis életét, pontosan tisztában van az ország jelenlegi helyzetével. Magyarország jól teljesít. Egyre jobban. Már ott tartunk, hogy akár egy egyszerű gázszerelő is egymilliárd forintnyi megrendeléshez jut. Naponta. Minden egyes munkanapon közel 1,3 milliárd forintos közbeszerzést nyert a vállalkozózseni és szintén fenomenális családja. Orbán Viktor ismételt megkoronázása óta az elnyert megbízások összege megközelítette a 100 milliárd forintot, ha a lendület nem törik meg, a hét végére meg is haladhatja azt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.