Magánszolgáltatók bevonása nélkül gyorsan megbukhat az országos vastagbélrák-szűrés.

Kásler Miklós által a múlt héten bejelentett egy országos vastagbélrákszűrő programot, ami papíron persze jól hangzik, de a Népszava szerint ennél azért kacifántosabban fog összejönni: Bene László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke a lapnak elmondta: örül, hogy végre elkezdődik a 20 éve előkészítés alatt álló várt program, de aggódik, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz. Most is feszített tempóban dolgoznak:

ha nem sürgősséggel kérik a vizsgálatot, akkor országrésztől függően három héttől akár három hónapot is kell várakozni egy betegnek.

Ha elindul az országos program, várhatóan 400 ezer új pácienst kell megvizsgálni a teljes populáció székletvérszűrése után. Ehhez a mostaninál több szakemberre lenne szükség. A plusz szűréseket munkaidőn túl kellene elvégezni, de az ezzel foglalkozó orvosok többségének van magánrendelése is, így valószínűleg nem tudnák vállalni.

(Népszava)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Probaljon talan nehany Miatyankot felirni receptre...
Mi van, te nagyon hulye taslafulu - rajottel, hogy szarban van az egeszsegugy? Egyszer akartal valamit a vegzettseged szerint is csinalni, es mindjart meg is dolsz vele?
Na, hulyegyerek, meg mindig imadnivalo a ner?
Commenter
@karma1: imádnivaló hát. Valami látszat dolgot kellett csinálnia ennek a genyónak,szuperkórház, kézmosás.szűrés stb. de ez csak egy dupla nulla sejtképződmény marad. A szűrés, a prevenció nem olyan mint a tetves konzultációjuk, hogy kiküldök egy papírt aztán vagy megy, vagy nem megy. Vallásos és hazafias agymosás helyett egészségtant kellene tanítani már az általános iskolában, hogy tudatosuljon az emberekben már gyerekkorban hogy nem csak akkor megyünk orvoshoz ha már nagy a baj, vagy "majd otthoni kúrával elmúlik". Nyugaton azon a rothadón a prevenció ilyen szinten is már természetes.Mind az általános eü-ben mind a fogászatban.Itt megszüntették a kötelező tüdőszűrést, nem is nagyon megy a mobil szűrésekre senki. Tudomásul kell venni, hogy magyarok zöme csak akkor megy ha kötelező és ha valami birságot is kilátásba helyeznek. Eddig azt hitte az ember hogy csak hypo nincs, hát most már szakorvos sincs (ld még a szívinfarktust fel nem ismerő ügyeletes orvost). Ez a vén retek zsíros hajú agyhalott dugja el magának a nert meg a 10 parancsolatot és tűnjön el a gazdáival együtt.
wagabund
baszki, ezt a rákszűrést évek óta úgy igérik, hogy pár hónap múlva mindenkit megnéznek(50-és 70 között)..az első ígéret óta eltelt három év...ezekszerint pár év nem számít, meg az sok halott...
dr. prédikátor
Majd a koeser kásler megoldj a Tizparancsolattal! Úgy e vén hülye fasz!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.