A Magyarország és az Európai Bizottság közötti elszámolási viták lehet, hogy idén nem zárulnak le, így későbbre csúszhatnak a brüsszeli átutalások, sőt egyes projektek lehet, hogy nem is jogosultak az uniós támogatásra – jelezte szerdán este egy névtelen európai bizottsági forrás a Reutersnek a magyar államháztartás számára kifejezetten negatív üzeneteket.

Már idén lezárják az uniós pénzcsapot? Nagy bajba kerülhet a magyar államháztartás

Az érzékeny brüsszeli pénzátutalási témáról korábban nem volt jellemző, hogy ilyen formában, a nyilvánosságon keresztül üzenjen az Európai Bizottság a magyar kormánynak, így a kiszivárogtatásnak mindenképpen nagy a jelentősége. A Sargentini-jelentés múlt heti elfogadása után már felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez kihathat a Bizottság és a magyar kormány közötti, a 2014-2020-as ciklust érintő viták rendezésének idejére is (elhúzódhatnak) és a mai hír alapján úgy tűnik, hogy részben erről van szó. Ez pedig azt okozza, hogy későbbre tolódik a magyar büdzsé számára egyre fontosabbá váló brüsszeli átutalások megtörténte. A Reuters szerint a mostani fejlemény még inkább ronthatja a magyar kormány és a Bizottság között egyébként is feszült viszonyt.

Ez a fejlemény ezen pénzlehívási tervet sodorja veszélybe és így annak a veszélyét növeli, hogy az idei pénzforgalmi hiány akár 2000 milliárd forint körülig (vagy afölé) is emelkedhet, ha nem kezdi el lassítani a kormány a havonta átlagosan 150-200 milliárd forintnyi itthoni EU-s pályázati kifizetést a nyerteseknek.

(portfolio.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Hurráááá! Újra át kell irniuk a Tákolmányukat és persze a szerencsétlen Narancsinsztán költségvetését!! Nnnnna, legalább addig is csinálnak valamit a lopáson kívül!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@karma1: Az EU minden esetben késleltetheti a kifizetést,ill. követelhet újrael-
számolást,ha akar!Nemcsak M.o.-tól,hanem minden tagállamtól! Nincsen "pénztár-
tól való távozás után...!" Minden esetben utólag kell beadni a teljesítés igazolását!
Akármelyik tagországgal megtehetik! Elhiszem,hogy O.V és állandó jellegű tettestár-
saik foschn@k,mert nagy az "éhes horda"! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.