Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport – onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok -megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek.

A miniszter a lap pénteki számában megjelent interjúban elmondta:

a nemzeti egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára fognak épülni, amelyet 1993-ban az ő irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált.

A program részeként előírták a szűréseket, a diagnosztikát, a terápiás lehetőségeket, a betegség kezelésének oktatását, a kutatás-fejlesztést, a személyi feltételeket, a társadalmi szervezetek szerepét, a rehabilitációt és mindezek alapján a szükséges finanszírozást – ezek a szempontok adják majd tehát a programok vezérfonalát.

Kiemelte, az összes nemzeti program domináns része a megelőzés: már óvodától kezdve az oktatás részévé kell tenni, hogy az egészséges életmód természetessé váljon, illetve időben felismerjék az egyes betegségek tüneteit.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, tehát hosszú távban kell gondolkodni, nem négyéves politikai ciklusokban.

Forrás: MTI

Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
@Yoda69: Az már elfogyott, kiosztotta a birka fityfaszok között!
kereső
"a nemzeti egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára fognak épülni, amelyet 1993-ban az ő irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált" Kedves miniszter úr! Ha ez a program illen nagyon jó, akkor miért mi vezetjük a halálozási statisztikákat a daganatos betegségekben? Vagy némi hiba csúszott a megvalósitásba?Ezt önnek kell elsősorban tudni,mint a program kidolgozójának. Igy lesz a nemzeti népegészségügyi programmal is?
tudode
Kasler BÁTORKODJON alázatosan tájékozódni, hogy a GAZDIJA mi a turulmadarat MŰVELT nyocévig? Azért "harcolt" v. ordibált, hogy a MI EGÉSZSÉGÜGYÜNK van kockán?
.
Meséljen ŐFENESÉGE, hogy a BETONTEKNŐK árnyékában nem érez-e LELKIISMERETFURDALÁST a városnyi ÉLETERŐS hamvai fölött???
.
Egy két videó, miről is OLVASGATTA azt, amivel ELHÚZTA a társadalom nótáját, számtalan HANGSZERELÉSBEN:
.
------ "Joga van a népnek elkergetni a kormányt" - Orbán Viktor
www.youtube.com/watch?v=kQld6YVgmDs
.
---- Emlékszünk még? (Orbán Viktor jóslatai)
www.youtube.com/watch?v=CLCokYTDNnU&t=104s

----- Orbán Viktor 2007-ben és most
www.youtube.com/watch?v=6urBZMxCAEQ&t=121s
.
A nagybetűs NÉP amnéziában szenved, mert EZ A POLITIKAI SZÉLHÁMOS még 2030-ig szándékozni KIHÚZNI a nép lába alól KIHÚZNI A TALAJT!

.
anima
propeller.hu/itthon/3367032-magyarorszag-elen-halalos-statisztikaban#v2223440

Mi van !?
Szinte egymás alatt van a két cikk.
Ettől még Franz Kafka agya is leolvadna.
namihami
@Yoda69: Elég is lesz, de ez nem kőbe, hanem aranylapokra lesz vésve. A fideszes nagyvonalúság illusztrálása érdekében.@dr. prédikátor: Majd jön az utánnyomás. Határonbelülieknek újrafeldolgozott papírra, erdélyieknek a húszezresek hátára nyomtatva. Ne kelljen kétszer menni. A posványosi fingatón már lehet majd osztogatni.
eszegfu
Akár jó is lehetne ez a népegészségügyi program... ha be lenne "árazva", vagyis lehetne tudni, hogy erre mennyi kiadással kell a költségvetésnek számolnia ! Álmodnak egy nagyot ez ügyben is, de erre is csak annyi pénz lesz, amennyit a programok megirásáért kifizetnek... és ezzel el is hal a népegészségügy!:( A meglévő e.ü. intézmények állandó finanszirozási gonddal küzdenek, mert nem a szükségleteknek megfelelően állapitják meg az évi keretösszeget... folyamatosak az elvonások, aztán "nagy kegyesen" konszolidálják...Na most ezt párhuzamba állitva a megelőző programmal -- aminek az eredménye csak 15-20 év mulva látszana! -- erős kétségeim vannak, hogy képesek a jövőre gondolva ilyenbe "beleölni" a pénzt. Kiváncsi lennék rá: vajon a 2019. évi költségvetési javaslatban egyáltalán szerepel? Ember legyen a talpán, aki a több, mint 2000 (!) oldalas anyagban bármit is megtalál!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok