Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője felszólította Kövér László házelnököt, tegye lehetővé, hogy a magyar EP-képviselők is felszólalhassanak a Sargentini-jelentésre válaszul született kormánypárti javaslat szerdai parlamenti vitájában.

Az MSZP-s politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján felidézte:

Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés vitájában arról beszélt, soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák, aki nem ért velük egyet.

Mint mondta,

a jelentés egyik legfőbb pontja éppen az, hogyan hallgattatja el a miniszterelnök a vele egyet nem értőket.

Úgy vélte, illeszkedik ebbe az, hogy az Országgyűlés jövő szerdai, a Sargentini-jelentésről szóló vitáját nem európai uniós üggyé nyilvánították, így ahhoz nem szólhatnak hozzá az EP-képviselők. Ujhelyi István jelezte: valószínűleg nem is tudna ennél konkrétabban az EU-hoz kötődő napirendet tárgyalni a Ház.

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök meg akarja úszni, hogy a magyar EP-képviselők közvetlenül elmondhassák, milyen vélemény alakult ki a kormányról az EU-ban, másrészt kiderült, hogy a miniszterelnök és a Fidesz a kérdést belpolitikai témának tekinti.

Ujhelyi István közölte, azt várják, hogy a házbizottság fogadja el az MSZP javaslatát és minősítse uniós érintettségűnek a vitát.

Közölte:

el akarja mondani többek között, hogy az a hazafi, aki a jelentés tartalmára figyel, és tudja, hogy a magyar nemzeti érdekek és az uniós értékek egymással nem ellentétesek.

Azt is el akarja mondani, hogy a Sargentini-jelentés a magyar állampolgárokat védi az Orbán-kormány "dúlásával, jogfosztásával szemben", és fel akarja tenni a kérdést, a kormány jó célokra, a magyar emberek hétköznapjainak fejlesztésére, vagy "a saját oligarcháinak a hízlalására" fordította-e az uniós forrásokat – folytatta.

Arra a felvetésre, hogy 2015-ben még úgy nyilatkozott, nem szavaz meg hetes cikkelyes jelentést Magyarország ellen, kiemelte: 2015-ben arról beszélt, nem támogat olyan hetes cikkelyes jelentést, amely szankciókat fogalmaz meg Magyarországgal szemben, amely a magyar emberek hétköznapjait érinti.

Mint mondta, a Sargentini-jelentésbe nem kerültek bele konkrét szankciók, és 2015 óta sokat romlott a magyar jogállamiság helyzete, így nem volt más lehetősége a hazáját és a jövőt védő ellenzéki képviselőként, mint hogy támogassa az eljárást, amely – hangsúlyozta – az Orbán-kormány ellen szól és nem a magyar emberek ellen.

Deutsch Tamás szombati jelentésére, hogy az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez fordulnak a migrációs biztos, Dimitrisz Avramopulosz leváltása ügyében, Ujhelyi István közölte: EP-képviselőként tisztában van azzal, hogy a magyar társadalom nem kíván bevándorlási célországgá válni, de nem is ez problémája az országnak, hanem a kivándorlás.

Hozzátette: ma az Európai Néppárt ural minden vezető tisztséget, ahol menekültügyi, migrációs kérdésekről döntenek az EU-ban, azaz Orbán Viktornak a néppárti képviselőkkel van vitája a migrációs ügyekben.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. June 26., 05:54
Betiltják az e-cigarettákat
Itthon - 2019. June 26., 05:50
Országszerte kánikula várható