Tizenhétezer család jogosult a gyermekek otthongondozási díjára (gyod), amely jövőre egységesen havi bruttó százezer forintra nő – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Novák: 17 ezer család jogosult a gyermekek otthongondozási díjára

Novák Katalin azt mondta, a juttatást minden szülő megkapja, aki önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik otthon. A jogosultság független a gyermek korától.

Hangsúlyozta, a gyod a következő három évben folyamatosan emelkedik, 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget kapják majd az érintettek.

Azoknál a családoknál, ahol más közeli hozzátartozót gondoznak, megmarad a jelenlegi három kategóriás ápolási díj, de ennek is emelkedik az összege. Január 1-től 15, a következő három évben pedig öt-öt-öt százalékkal, tehát összesen harminc százalékkal – tette hozzá az államtitkár.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az otthonápolást végzők kétségbeesése érthető, az ügy ugyanis régóta húzódik és nemcsak Nyugat- és Észak-Európában, de a volt szocialista országokban is sokkal többet áldoznak ugyanis a kormányok a halmozottan sérült emberek otthoni ellátására.
-Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta.
-Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint).
-Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta,
-Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).
m.blog.hu/b1/b1/image/tumbnail-mo-jobban-teljesit-kicsi-1024x577.png
2.bp.blogspot.com/-pWYzucAKcW0/Ujtk5RzuuPI/AAAAAAAAG2E/C86KqYjVGvE/s1600/nyal%C3%A1s+20130923-400.jpg
solidedge
A kormánynak esze ágában sem volt ezt a díjat emelni. A civilek megmozdulása miatt döntöttek a szavazóbázis megtartása érdekében, hogy valamennyi koncot odalöknek.
F_Viktor
@solidedge: Tényleg csak "konc", bruttó 100 ezer a GYOD, ahol pedig nem gyermek jogán jogosultak az ápolási díjra, az pedig csak bicskanyitogató 15 százalékos (2022-ig + 15 százalék) emelés!
A KSH-s átlagbér járna ápolási díjként!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.