Magyarországon alapvetően családcentrikus emberek élnek, a magyarok hagyományosan családszeretők, és fontosak számukra ezek a kötelékek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián megrendezett konferenciáján egy kutatást idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy

a magyar fiatalok számára a saját szüleik jelentik a legmegbízhatóbb információforrást, nem az internet, a médiumok, a könyvek vagy éppen a barátaik.

Ez a bizalom is azt jelzi, milyen fontosak a családi kötelékek Magyarországon – tette hozzá.

Kutatások szerint a fiatalok családban képzelik el a jövőjüket, elsöprő többségük házasságban szeretne élni és gyermekeket nevelni, ezek az elképzelések, vágyak és tervek azonban rendre elmaradnak a valóságtól.

Az államtitkár szerint ezért a kormánynak egyszerre kötelessége és felelőssége is, hogy segítse őket a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatos terveik megvalósításában.

Novák Katalin a mozgalom kutatásának egy másik eredményére is felhívta a figyelmet, arra, hogy

az egyetemista fiatalok az átlagosnál több gyermeket vállalnának, és sokan vannak, akik nagycsaládos életformát képzelnek el maguknak.

Kitért arra is, hogy a nyugati világban a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, ugyanakkor örömmel látják, hogy Magyarországon ez a folyamat lelassult. A pozitív változások között említette azt is, hogy

a fiatalok már egy évvel korábbra tervezik az első gyermekük megszületését, mint a négy évvel korábbi ifjúságkutatás idején.

Novák Katalin felidézte a kormányzat családalapítást segítő fontosabb intézkedéseit, ezek között az gyermeknevelést tekintetbe vevő adórendszert, a gyerekeket vállaló hallgatók diákhitele visszafizetésének felfüggesztését, illetve részbeni vagy teljes elengedését, továbbá a fiatal házasok adókedvezményét, melyet már 80 ezer pár igényelt.

Közölte,

tavaly egy család átlagosan 262 ezer forintot tudott megspórolni a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Az államtitkár a konferencián arról is beszámolt, hogy hétfőn lezárult a "családbarát szülészet" pályázat, melyet azzal a céllal írtak ki, hogy "a lehető legnagyobb méltósággal és a lehető leginkább pozitív élményként tudják megélni szülésüket a nők".

A csaknem 8 milliárd forint keretösszegű pályázatra mások mellett 65 szülészeti osztály jelentkezett, az országban működő 78 közül. Hozzátette: november 15-éig döntenek a pályázatokról.

A rendezvényen jelentették be, hogy három felsőoktatási intézmény – a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem – csatlakozik a mozgalom Családbarát egyetem programjához. Az egyetemek vezetői, miután ismertették családbarát célkitűzéseiket, illetve programjaikat, a mozgalom elnökével, Skrabski Fruzsinával aláírták a csatlakozásról szóló dokumentumot.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Kopp Mária orvos hívta életre 2009-ben azzal a céllal, hogy megszülessenek a fiatalok által kívánt, tervezett gyermekek. A mozgalom kezdeményezésére öt éve valamennyi parlamenti frakció aláírta azt a nyilatkozatot, melyben vállalták, hogy döntéseik során támogatni fogják a gyermekvállalást.

A civil szervezet az elmúlt évtizedben egyebek mellett társkereső programokat tartott, párkapcsolati előadásokat szervezett, elindította a babazászló és a vándorbölcső mozgalmat, családi témákban egyetemi kurzusokat indított, továbbá a munka és a magánélet összeegyeztethetősége érdekében családbarát munkahely díjat alapított.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Itthon - 2019. April 23., 10:13
Megszűnik Bokros Lajos pártja
Itthon - 2019. April 23., 06:19
Lejár az EP-listák bejelentésének határideje

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
És mit tartasz a lakástakarék leöléséről ganyély nőstény?
tudode
Hogy mik vannak! Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián miért nem arról MESÉLT, hogy kénytelenek a még a 30 éves ifjak is az anyukájuk szoknyája alatt éldegélni, mert se pénz, se posztó, se kajiba számukra, mert ELŐNYT ÉLVEZGET pártunk-, és kurmányunk szamára a BETONTEKNŐ ERDŐ, a puccos térkövek, a Budai Vár elfoglalása ki tudja, ki HÁNYT, hány milliárdért! Az külön szám, amikor egy konyhában két dudás főz-dögél, mert megházasodott a KOROS gyermek!
.
Ne essünk túlzá-soKK-ba/be államtitkár asszony!
Eladott Ország
És ettől a magvas megállapítástól hova szarjunk Katika? Ezt a nőt a butasága, ès a szervilizmusa miatt tartja a rendszer. Novák Katalin – akit én eddig is a nagy esze miatt szerettem és tiszteltem – talán élete legnagyobb alakítását nyújtja az alábbi videóban. Kedves, nőiesen szelíd mosollyal mondja el nagyjából ugyanazt az egy mondatot ezerkétszázszor. https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/13...
A vidék haldoklik, az állam nem teljesíti a feladatait, munkahelyek pedig csak ott jönnek létre, ahol van infrastruktúra. A falvak egy része élhetetlen, gyermekvállalásra alkalmatlan, reménytelen hely lett. És nem azért, mert a vidéki emberek így érzik jól magukat. Ezen csak egy nagyon árfogó állami stratégia és az erre a célra fordítható sok pénz tudna segíteni. Nem pedig Novák Katalin kedves mosolya és az odavetett alamizsna.
csipetke
Mi összetartó család vagyunk,a három gyerekemmel,és már az ő családjaikkal együtt,és kollektívan utáljuk a fideszt.Vagy miről is van szó?Vajon ez a nő tudja,hogy mi van az országban?Vagy ő is egy A4-el jár,mint Hegedűs Zsuzsa?És eközben fingja nincs,hogy valójában mi megy itt,mert a luxusverdából nem látja.Ő valószínűleg egy papírból olvassa ezt a sok f@szságot,amit a gazdája nyomhatott a kezébe,mert láthatóan nincs tisztában a családok helyzetével.Nem véletlenül születik kevés gyerek,illetve minden 6.külföldön,mert itt mire szülessenek?A kilátástatalnságra?
kokopelli
@Aki Én: hát ez a különbség!Nem tudják a "magyar emberek",hogy milyen eldorá-
dóban élnek!A nyugati gyors pénzhajhászó társadalomban gyeremeknek lenni egy
büntetés!Az én két ebadtámra is rákényszerítettem olyan szabikat,amiket nem kel-
lett volna!Máig is szégyenlem magam,holott ők is kezdenek hasonlókat tervezni az
ő utánpótlásukkal!És mi a klou,az hogy nem kell az állam okoskodása hozzá! ;-)
kokopelli
@kokopelli: U.i.: a cikket olvasva jöttem rá,hogy én is családszerető vagyok!
Kösz. Katalin kincsem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. April 23., 10:34
Meghalt a volt luxemburgi nagyherceg
Itthon - 2019. April 23., 08:17
Milliárdokat szedett be a rendőrség