Számos lezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani az október 23-ai ünnepi programokhoz kapcsolódón a hosszú hétvégén Budapesten. A tomegközlekedésben is lesznek változások.

Lezárások a forradalom megemlékezései miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a fővárosi korlátozások az I., a II., a III., az V., a VI., a VIII., a IX. és a XI. kerületet érintik. Számos lezárás már életbe lépett.

Hétfőn reggel 6 órától este 6 óráig lezárják a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között, majd délután 3 órától este 8 óráig a Bem József teret.

Ne rutinból közlekedjen senki, számtalan lezárás lesz október 23. miatt Budapesten – a tömegközlekedés is változik

Fotó: pixabay.com CCO

Szintén hétfőn szakaszosan és időszakosan lezárják a Műegyetem rakpart-Szent Gellért rakpart-Döbrentei tér-Várkert rakpart-Ybl Miklós tér-Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem felső rakpart-Bem József tér útvonalat is.

Hétfőn és kedden lezárások lesznek az Andrássy út, az Eötvös utca, a Csengery utca, a Vörösmarty utca, az Izabella utca, a Rózsa utca és a Szív utca egy-egy szakaszán.

Október 23-án, kedd reggel 7 órától este 7 óráig lezárják a Bem József teret, majd 8 órakor este 9 óráig a Pollack Mihály teret és a Bródy Sándor utcát a Szentkirályi utca és a Puskin utca között.

Kedden 16 óra 30 perctől 18 óráig lezárják a Ferenciek tere-Szabad sajtó út-Erzsébet híd-Döbrentei tér-Attila út-Szarvas tér-Kereszt utca útvonalat. Majd 18 órától 19 óra 30 percig nem lehet közlekedni a Szent Gellért tér-Szabadság híd-Fővám tér útvonalon sem.

A járművek tulajdonosai, üzemeltetői számára október 21-23-ára zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Azok, akik az érintett területen a tiltó jelzés ellenére parkoltak és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hová szállították el autójukat, valamint a további teendőikről – írta a BRFK.

A rendőrség külön linket hozott létre honlapján az október 23-ai programokhoz kapcsolódó forgalomkorlátozásokról. Az országszerte várható lezárások, tilalmak elérhetők a rendőrség vonatkozó oldalán.

BKK: így változik a közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint a lezárások miatt több járatuk útvonala is módosul a hosszú hétvégén.

Az október 20-23-i hosszú hétvége szombati és vasárnapi napján az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár; október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden ugyanakkor egész nap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik a metró, Újpest felé pedig pótlóbusszal utazhatnak tovább. A fővárosi közösségi közlekedésben október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig a vasárnapi és ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

null

null

A hosszú hétvégén is érdemes utazásukat a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni. A BKK utazástervezője mobilkalmazásként iOS és Android rendszerű eszközökre is letölthető, weben a futar.bkk.hu címen érhető el, és mindig az optimális útvonalat tervezi meg úti célunk eléréséhez.

Forgalmi változások a hivatalos ünnepi programok alatt

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden is több helyszínen zajlanak majd hivatalos rendezvények, amelyekről részletesen az oktober23.kormany.hu oldalon tájékozódhatnak.

Koszorúzás és megemlékezés a Műegyetem rakparton – október 22. 14:00-tól

Október 22-én, hétfőn 14 órától koszorúznak és ünnepi megemlékezést tartanak a Műegyetemi emlékműnél. 16:30-tól ünnepi fáklyásmenet indul a Műegyetemtől a budai rakparton át a Bem térre, ahol 17:30-tól szintén megemlékezést tartanak. A Műegyetemi emlékmű a Műegyetem rakparton, a Szent Gellért tér közelében található, amely egész délután kényelmesen megközelíthető az M4-es metróval; a dél-budai villamosjáratok közlekedésében kb. 16:30 és 17:30 között a Szent Gellért rakparton, 17:30 és kb. 19:00 óra között a Bem rakparton várható korlátozás.

A menet elhaladása miatt kb. 17:00 és 19:00 óra között a 7-es autóbuszokat a Szent Gellért rakparti, a 16-os és a 105-ös autóbuszokat a Clark Ádám téri, a 11-es és a 39-es autóbuszokat a Batthyány téri, a 109-es autóbuszokat pedig a Bem József téri lezárások miatt korlátozzák.

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, a Szent Korona látogatása az Országházban – október 23. 9:00-tól

Október 23-a, nemzeti ünnepünk hivatalos rendezvénysorozata Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő ünnepélyes felvonásával kezdődik. Üzemkezdettől 10 óráig a 2-es villamosok csak a Közvágóhíd M és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekednek. 7 és 10 óra között az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását lezárhatják, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a teret elkerülve, módosított útvonalon közlekedik; ebben az időszakban érdemes az M3-as metró Arany János utca állomásától vagy a 4-es és a 6-os villamos Jászai Mari tér megállóhelyétől gyalogosan megközelíteni azt.

10 és 17 óra között az érdeklődők megtekinthetik az Országházban a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A Kossuth Lajos tér 10 óra után legkényelmesebben az M2-es metróval, valamint a 15-ös vagy a 115-ös busszal közelíthető meg.

A miniszterelnök beszéde a Terror Háza múzeumnál – október 23. 15:00-kor

A kormányfő ünnepi beszédének helyszíne, a Terror Háza múzeum a 4-es és a 6-os villamos Oktogon megállóhelyétől, illetve az M1-es metró Oktogon vagy Kodály körönd állomásától gyalogosan közelíthető meg. (A Vörösmarty utca állomást várhatóan 13 és 17 óra között lezárják.)

Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban

A Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna & the Barbies zenekar fellépésével tartják idén a Szabadságkoncert 1956 rendezvényt. Helyszíne, a Millenáris a Széll Kálmán térről, illetve a 4-es és a 6-os villamos Széna tér megállóhelyéről rövid gyaloglással érhető el.

1956-os különjárati villamos

A forradalom és szabadságharc emlékére 1956-os jelzéssel korhű külsejű UV típusú villamos indul a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban: október 22-én, hétfőn délután és kora este a 49-es villamos vonalán, majd 23-tól, keddtől november 4-ig, vasárnapig – szintén a délutáni és a kora esti órákban – a 6-os és a 49-es villamosvonalon.

A villamosok a BKK normál díjszabása szerint, azaz a megszokott módon csak jeggyel vagy bérlettel vehetők igénybe. Pontos menetrendjük elérhető a BKK honlapján. Több érintett villamosmegállóban – a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Mechwart liget, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Király utca / Erzsébet körút, a Blaha Lujza tér, a Corvin-negyed, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér megállóhelyeken – korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

Közösségi közlekedési változások

2018. október 22-én, hétfőn délután az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

A 7-es és a 133E autóbusz várhatóan 16:20 és 17 óra között az Erzsébet híd helyett a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Ferenciek tere M, a Március 15. tér és a Rudas Gyógyfürdő megállót. Mindkét buszjáratra a Kálvin téren és a Fővám téren lehet felszállni.

A 11-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között módosított útvonalon, a Nagybányai út és – a Margit körúton át – a Széll Kálmán tér M között közlekedik. A buszra a Széna téren és a Széll Kálmán téren a 39-es busz megállójában lehet felszállni.

A 19-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között két szakaszon, dél-budai végállomása felől a Szent Gellért tér M megállóig, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig a Rudas Gyógyfürdő megállóig közlekedik.

A 41-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között a Móricz Zsigmond körtér és a Margit híd közötti szakaszon a 17-es villamos vonalán közlekedik.

17 óra után, várhatóan 19 óráig a 19-es és 41-es villamosjárat módosított útvonalon, a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körúton haladva, a 17-es és az 56A villamos vonalán közlekedik.

A 39-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között rövidített útvonalon, a Goldmark Károly utca és a Fazekas utca megállóhely között közlekedik.

A 47-es és a 49-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, dél-budai végállomása és a Szent Gellért tér M között közlekedik.

Az 56A villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Döbrentei tér között közlekedik.

A 105-ös autóbusz várhatóan 18 órától egész este nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.

A 109-es autóbusz várhatóan 17 és 20 óra között rövidített útvonalon, Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő H között közlekedik.

2018. október 23-án, kedden az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

Az M1-es metró Vörösmarty utca megállóhelyét várhatóan 13 és 17 óra között lezárhatják, ebben az időszakban a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.

7 és 10 óra között biztonsági okokból lezárhatják az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását, ebben az esetben a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.

A 2-es villamos várhatóan 10 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár. 10 és 17 óra között biztonsági okokból korlátozhatják a villamos forgalmát, ebben az esetben rövidített útvonalon a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár.

A 15-ös és a 115-ös autóbusz várhatóan 7 és 10 óra között módosított útvonalon, a Kossuth Lajos teret elkerülve közlekedik. Az Árpád híd M és a Gyöngyösi utca M felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M megállóhelyet, mert a Báthory utca–Szemere utca útvonalon haladnak. A Boráros tér H felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M, a Széchenyi utca és a Zrínyi utca megállót, mert a Kálmán Imre út–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca útvonalon haladnak, ezért a 15-ös és a 115-ös buszra ezen a szakaszon a 9-es és a 16-os járat érintett megállóiban lehet felszállni.

A 70-es és a 78-as trolibuszra várhatóan 7 és 10 óra között a Honvéd utca helyett a Kálmán Imre utcában, a Honvéd utca kereszteződése előtt lehet felszállni.

A 73-as trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között nem közlekedik.

A 76-os trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között két szakaszon közlekedik: a Jászai Mari tér felől a Lehel tér M megállóhelyig, a Keleti pályaudvar M felől pedig – a Wesselényi utcától a 74-es vonalára terelve – a Károly körút (Astoria M) megállóhelyig.

A 105-ös autóbusz várhatóan 8 órától egész nap nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.

(MTI, BKK)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Hogy mer orbán és terrormarcsika megszólalni, nem hogy beszédet mondani?!
Commenter
@Commenter: A momentum tagjai sem fognak csendesen sétálgatni a Józsefvárosban természtesen a Bródy S u -t és környékét is lezárják.
https://momentum.hu/esemeny/az-elfelejtett-56...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok