Pedig az idén az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasza és nyara volt. 

Idén sokkal kevesebb volt a jégkár, az Agrárkamara szerint ez az elhárító rendszer érdeme
Fotó: Pixabay

Az országos jégkármérséklő-rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gazdálkodók

az idén 22,5 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami 70 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és majdnem 50 százalékkal marad el az elmúlt 5 év átlagától. A rendszer több milliárd forint kárt előzött meg a mezőgazdaságban

- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az 1,8 milliárd forintból kiépített rendszer egy éves tapasztalatáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kamara által működtetett hálózat 986 talajgenerátora a védekezési szezonban átlagosan egyenként 87-szer lépett működésbe és 479 órán keresztül üzemelt. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék volt, míg tavaly ez az érték elérte a 37 százalékot is.

Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy az idén május 1-jén indult az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira építő országos jégkármérséklő-rendszer és szeptember végéig tartott a védekezési szezon.

Bejelentette, hogy

az egyre szélsőségesebb időjárásra tekintettel jövőre a tervek szerint előbb, április 15-én indítják a jégkármérséklő-rendszert.

A NAK elnöke elmondta, hogy az idén az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasza és nyara volt. A villámlások száma 4 százalékkal nőtt május-szeptember között az előző évihez képest, és átlépte a 2,9 milliót, ami majdnem kétszerese volt az elmúlt 4 év átlagának.

Hozzátette: egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon van zivatar, ez az idén 27 nap volt, júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt a jellemző 26-26 zivataros nappal.

A védekezési rendszer hatóanyagaként használt ezüst-jodidból a tervezett 280 ezer liter helyett 390 ezer litert vásárolt a kamara, amiből a következő esztendőre is tartalékolnak. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően az idei védekezési költség mindent egybevéve 1,5 milliárd forintra tehető, amit a NAK a kárenyhítési alapból finanszírozott, tehát a rendszer működtetése a gazdák részéről további befizetést nem igényelt – hangsúlyozta a NAK elnöke.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackoka46
Akkor az agrárkamara zsebre is tette a megelőzött kárt ?
szalai7777
[-Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban_ : Huit.Re/Lanyok
Donnawasta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...
simmering73
Szerintem meg a kedvező időjárás miatt volt kevesebb jégeső. De az erre elkülönített pénzt természetesen lenyúlták.
papa.49
@simmering73: Jégeső itt az Alföldön szinte sehol nem volt se tavasszal, se a nyár elején, a pénzt természetesen lenyúlták ebben nem volt hiba !!!
Peller Anikó
@papa.49: na jó, de azért nem volt jégeső mert állandóan permetezték a jódot (állítják).

És valóban gőzösítettek sokszor, egy ismerősöm is teszi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.