A korábbi évekhez képest nem kiugró hiány keletkezett a költségvetésben. Ezzel azonban az első tizenegy havi kumulált deficit már az éves előirányzat 135%-án áll – írja a portfolio.hu

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt; a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti, GDP-arányos államháztartási hiánycél tartható

- közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken.

A központi költségvetés 11 havi hiánya 1856,1 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 39,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,1 milliárd forint deficittel zártak. Idén novemberben a központi alrendszer hiánya 164,3 milliárd forint volt.

A PM megismételte, a várhatóan jóval négy százalék felett alakuló gazdasági növekedés mellett a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható.

Az első tíz hónapot 1678 milliárd forint hiánnyal zárta az államháztartás, tavaly januártól november végéig 1667 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének hiánya.

Novemberben jelentős, 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, így már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől Magyarországnak megtérített összegek

- írták. Ezzel párhuzamosan a költségvetés eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére.

Jelezték: 2018 január elejétől november végéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kiemelték: A gazdaság teljesítménye az elmúlt év után idén is lehetővé tette nyugdíjprémium kifizetését több mint 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, ami 41,2 milliárd forint kiadást jelentett. Emellett folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például a közúthálózat felújítása, illetve a Modern Városok Program) finanszírozása.

Forrás: MTI, Portfolio

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A hiány nem kiugró az előirányzott 135%-án áll. Mennyi lehet a végleges előirányzat. [email protected] bohóckodnak ezek a költségvetéssel, ha nem lehet megállapítani 100% alatt. Miért nem? Mert folyamatosan lopnak, és egyre többen lopnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@karma1: 22:27, nem az államadósság áll 135%-on, hanem a magyar költségvetés 2018-as hiánya ennyi a tervezetthez képest. Ami meg a furcsaságot illeti,hogy mégis tartahatónak mondják a hiánycélt , az okozza -nem kell figyellembe venni az eu-s projektekre kifizetett előlegeket,elszámolásokat, amelyek még nem érkeztek meg az Eu-tól. Bár én nem lennék benne biztos, hogy ebben az összegben nem csak ezek a tételek lesznek eldugva ahhoz,hogy az évvégi elszámoláskor majd "szép" legyen a hiány.
karma1
@kereső: Tudom, csak nem akartam olyan korulmenyesen leirni a hianyt...:o))))) Termeszetesen tudom, hogy van a betervezett hiany, dehat azt se tudjak (igaz, nem is akarjak) betartani.
Nem hiszem, hogy tartani tudnak a hianycelt, de tulajdonkeppen en egyaltalan nem hiszem el azokat az adatokat, amiket kikozmetikazva, adatokat eltitkolva kuldenek ki az Unionak...
m73
Ebből is látszik,hogy az unjó nélkül már rég éhen döglöttünk volna.Vagy a komcsi ruszki és kína gyarmata lennénk(amit orbán már nagyon szeretne).Addig baszogatja ez a barom orbán Merkelt.Amíg nem szól az autógyártóknak,hogy irány haza.Aztán akkor zabálhatjuk egymást!
kereső
És ami kiamaradt a pm.beszámolójából:„Címzett: Dr. Szél Bernadett (független) Benyújtó: Süli János, tárca nélküli miniszter (a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős)

Tisztelt Képviselő Asszony! Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ában foglaltak szerint a hozzám intézett „Mennyit hívtunk le a paksi hitelből?” című, K/3646. számú írásbeli kérdésére az alábbi választ adom.

Az Oroszországi Föderáció és Magyarország között megkötött nemzetközi hitel-megállapodás szerint az atomerőmű-építés eddig igazolt, összesen 98 millió eurós költségeinek finanszírozására az összeg 80%-ának megfelelő, azaz mintegy 78 millió euró hitel lehívására került sor.

A kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva 2018 májusában a Magyar Állam élt a hitelszerződésben erre biztosított lehetőséggel, és az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé.”

Már csak az a kérdés, hogy mire költötte az állam bácsi ezt a 78 millió eurót? Mert valamire elköltötte az biztos.
Pálinkás Pál
No fideszcsicskál...várom a hozzászólásokat...hogy is csökken a hiány??? Ezt csak ilyen tiféle majmoknak lehetett eddig is beadni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok