Pártlogó nélkül, a helyi civilekkel együttműködve döntené meg az ellenzék a kormánypártok hatalmát ősszel, az önkormányzati választásokon. Az országban először Egerben született teljes körű megállapodás, ahol a Jobbik országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám mögé sorakozott fel az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az LMP, valamint a Momentum is.

Így buktatná meg a Fideszt az ellenzék

Fotó: Pixabay.com

Az ellenzék újabb stratégiájának lényege, hogy egy civil szervezet égisze alatt, a pártpolitikai érdekek száműzésével próbálnak kialakítani olyan helyzetet, hogy csak egyetlen valódi kihívója legyen a fideszes jelöltnek vagy vezetésnek. Mirkóczki szerint a pártok mellett számos civil és szakember csatlakozott már az őt indító Egységben a Városért Egyesülethez.

A megállapodást egy évig tartó tárgyalás előzte meg azzal a nem titkolt céllal, hogy ne a politikai szembenállás, hanem egy szakmai program domináljon majd ősszel. A program konszenzuson nyugszik, az egyesület tagjai pedig mindent, így a kampányt is közösen bonyolítják le – magyarázta Mirkóczki.

A polgármesterjelölt elmondása szerint abban bízik, hogy a megyei jogú városok, a megyeszékhelyek és a választókerületi központok háromnegyedében hasonló egyezség születik majd.

Noha az önkormányzati választásokig még több mint hét hónap van hátra, Eger mellett Újpesten is körvonalazódik már egy hasonló jellegű együttműködés. A fővárosi kerületben egyenesen egy volt KDNP-s politikus, Szalma Botond lesz az összefogás jelöltje. Szalmát, Mirkóczkihoz hasonlóan az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja. Ugyanezen pártok szintén megállapodtak a közös indulásban Miskolcon, valamint a Kétfarkú Kutya Párttal kiegészülve Szombathelyen is.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a zuglói példa jól mutatja, hogy helyi vitákban, például a pozíciók betöltésében akkor is rivalizálni fognak az ellenzéki pártok, ha korábban már „kényszerházasságot kötöttek”.

Abban bíznak ugyanis, hogy összeadhatják a szavazóbázisukat. De ez nem ennyire egyszerű és logikus: a valóságban ugyanis nem fog mindenki átszavazni a másik párt politikusára még abban az esetben sem, ha az egy civil szervezet színeiben indul a választásokon – mondta a szakértő.

A Népszava információi szerint Siófokon a jelenlegi polgármester újrázását támogatja a teljes ellenzék: Lengyel Róbert függetlenként győzte le 2014-ben a húsz éve regnáló fideszes településvezetőt. Hasonló jellegű együttműködést terveznek ezeken kívül még Kaposváron és Zalaegerszegen is.

Blikk

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
@Shikari: Ugye emlékszel arra amikor ki mentek a ruszkik. Kurva sokan sefteltek. Mindent eladtak és vissza mentek. Nekem ma is vannak olyan barátaim akik tisztek voltak és el mondták hogy ezek a kis csicskák, a sok pénzzel bénították meg az országot. pld. Textil ipar? megállították az úton és fel gyújtották. Húsipar? az élőállatokat lelövöldözték a kocsin és fel gyújtották.Tökéletes rendszer volt a kormány meg buktatása és ebből milliárdosok lettek. Na ezek jönnek vissza Szerinted meg javultak, Nem.Putyin kormánya csak azért látszik tökéletesnek mert akinek nem tetszik megy Szibériába . Ott is van munka és nincs apelláta Ha nem mész , agyon is vernek. Vagyis, ha azt mondják menned kell, akkor szó nélkül mosolyogva távozol.Na meg Eu akarja a migráncsokat? hát ki emgedi be és ad nekik pénzt is? Orbán. a tévében és a kis falvakban is ő vezeti félre az embereket hogy jönnek a migráncsok és el veszik a házad. Ők meg, ha már a miniszter mondjaa, igaza is van ugye. 10 mázsa fa és az egész falu rá szavaz mert meg véd.Közbe azt sem tudják mi az a migráncs. Na meg valljuk be az a kis picsányi kerítéshez megy az összes migráncs aki be akarna jönni? Ugye ezt te sem hiszed el.Most néztem az M 1 esen adták le. Orbán mondja és élőbe. .- Az ellenzék még azt is el akarja érni hogy ne csak a nők szüljenek. Na. őt biztos nem, mert ekkora barmot ember nem tudna mondani. Minden szart rá fog az ellenzékre és mindenki Soros. Na meg ha valaki fedezi a tanulásom költségeit annak meg kell köszönni nem le alázni . Legalábbis normális ember ezt teszi. Orbán?? nem. Nem is értem miért hiszitek el amit hazudik. Jó , az ellenzék is hazudik, na meg nincs is ellenzék, mert ez egy szar
Shikari
@qxy: Minden felsorolás ellenére Magyarország működik, ami nem ment Gyurcsány alatt.
qxy
@Shikari: Igen. működik. A stadion építés és a sok pénz meg venni a szavazatokat külföldön. Az valóban működik. de az ország? Most nem a Fideszre gondolok és a sok segg végekre. hanem a nép. Tudod. Hány családot is tett ki Orbán az utcára? Hány milliót is adott a határon túlra lakás, ház vásárlásra? Szerinted ez a működik? Sok sikkasztás és nincs bűnös? mert Polt Péter benyalt ? ez is működik. Tizede bűnért már lógna az ember. Most nem a Fideszre gondolok hanem a politikusokra. Polt meg a haza legigazabb embere fedezi a csalásokat törvényileg és jogilag? Ezt nevezed te működésnek? Bocsi de szerintem ez nem az Van jó sok barátom aki Fideszes és tényleg nem jutunk egyről a kettőre ha a politika feljön szóba. Teljesen más világban éltek. Hogy kezdte Orbán? Oroszok ki. Most meg, eladta az országot? milyen embere ez? Soros? pénzelte Orbánt és most szarozza? Milyen ember az ilyen? Igazad van a másik politikus sem jobb de ezek, jól meg vezettek benneteket.
Shikari
@qxy: Leragadhatunk a részleteknél is, de inkább nagyobb távlatból nézzük a dolgot.
Orbán és csapata úgy kezeli a kasszát, ahogy akarja. Nem mondhatod, hogy lopnak, mert ők törvényt hoztak arra, hogy amit akarnak, azt elvehetik. Innentől ez ha nem is erkölcsös, de törvényes.
Minden berzenkedés ellenére a gazdaság működik, mióta ők kormányoznak. A gazdasághoz értenek, az biztos. Lehetne ezt jobban is csinálni, de a lakosság annyira nem bízik az ellenzékben, hogy inkább Orbánékat tartja benn a rendszerben, minthogy az ellenzékre váltana.
Amíg ezt a tömegek nem látják másképp, Orbán azt tesz, amit akar.
qxy
@Shikari: Igen értenek a gazdagodáshoz. Na de mi lesz ha az Eu azt mondja hogy az ország fejlesztésére adott x milliárdot vissza kell adni. Mert nem arra adták hogy Mészárosnak, hanemaz országnak. Na ez nem mindegy . Hogy törvényes? Ezt meg kérdőjelezném hogy a csalás a rablás mióta törvényes Magyarországon, Igazad van Polt által az. ez szerinted igazságos? Az ellenzék? Nincs is ellenzék. Szerinted milyen ellenzék vezető az aki 1 millát ad annak aki bizonyítékot hoz a Fidesz csalásra? és ez akarja le váltani Orbánt? amikor azt sem tudja milyen rendezvényen van? Olyan sötét mint a vakond belső zsebe. Ezzel hogy fel ajánlotta a pénzt , ezzel elismerte azt hogy halvány fingja sincs hogy csal e a Fidesz. és ő mondja hogy összetartás? A száját kell ennek össze tartani Szánalmas. Igaza is van Orbánnak hogy le szarja a népet és csak a maga gazdagodása a lényeg. Meg teheti, hisz törvény van rá. csak nehogy úgy végezze mint a Román nagy főnök. Pedig igencsak ott a fal neki is és tegyük hozzá. Meg is érdemelné. Ki semmizte az öregeket ellopta a pénzt nincs nyugdíj gyedre akarja az öregeket küldeni? Mocskos gazember .( szerintem) De tudom szerinted nem. A Fideszes barátomnak el küldtem azt a videót amikor Orbán a lopásról beszélt és meg kell büntetni aki lop. Azt mondta, ez nem igazi videó az ellenzék csinálta. Pedig nem Orbán beszél arról is hogy hálás Sorosnak. Ez a hála?
Shikari
@qxy: Szerintem a video valódi. A baj nem az lesz ha az Eu vizsgálódik hanem az ha 2020 tól a támogatás a fele lesz vagy a negyede az eddiginek. Na azt nagyon megszívjuk. Nem Orbán hanem mi. Addig itt változás ak esélyét sem látom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.