Európát szinte kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő. A kontinens közepe felé haladva viszont fokozatosan hűvösebb területeket találunk, a leghűvösebb Magyarországon van!

Európa leghidegebb helye lett Magyarország

A magasnyomás még mindig a Skandináv-félsziget felett található, nagy kiterjedése miatt szárazföldünk középső vidékeinek időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken nyugodt idő a jellemző, a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elvétve alakul ki lokális csapadék.

Az anticiklon keleti peremén – az Ural előterétől egészen az Égei-tengerig – frontálzóna húzódik. Ennek mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul.

A lassan mozgó csapadéktömbök miatt a Balkán-félszigeten villámárvizekről, áradásokról is érkeznek jelentések.

Európát szinte kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő.

A kontinens közepe felé haladva viszont fokozatosan hűvösebb területeket találunk, a leghűvösebb épp Magyarországon, illetve az környező országokban van, itt akadnak olyan területek is, ahol 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet.

(infostart/MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.