Bige nem alkuszik, így inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.

Napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, vagyis az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását – tudta meg a Népszava a tulajdonostól, Bige Lászlótól.

A bezárás oka, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata megtiltotta a gyár működését a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenesség miatt.

A lap birtokába jutott határozat előírja, hogy szüntessék meg az óleumtorony szigetelése és a betonszarkofágja sérüléseit, tárják fel és javítsák ki bizonyos tartályok műszaki hibáit, illetve csökkentsék a megengedett szint negyede alá a tárolt veszélyes anyag mennyiségét. Mindezekről jelentést is kell készíteni.

Bige a Népszavának azt mondta, hogy a határozat megállapításai egészében szabálytalanok és végrehajthatatlanok, már csak azért is, mert szerinte a felsorolt hiányosságok elhárítása veszélyes üzem, amit a határozat tilt. Ezt június 4-i válaszlevelében meg is írta a hivatalnak. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nem csak ellehetetleníti a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre való utasítás pedig felbujtás – véli az üzletember.

A Bige Holding vezetői hozzátették: a hatóság élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt és kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Ezeket végül úgy sikerült kiszállítani, hogy külön kérték. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést már elküldték, ezzel együtt kétségbe vonják a hatóság szakértőjének felkészültségét és a határozat szakmaiságát is.

A Népszava megkereste a katasztrófavédelem illetékes igazgatóságát is, ahol azt mondták, hogy

az intézkedés azért vált szükségesség, mert ismételt hiányosságokat találtak az üzemben, és az ellenőrzés alatt is üzemzavar volt. Szerintük a veszélyes anyagokat elszállítással, valamint szabályos megsemmisítéssel csökkenteni lehet.

Mint írták, a benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, a szolnoki kormányhivatal nem indított eljárást.

A milliárdos vállalkozó szerint a dokumentum számukra végrehajthatatlan és mivel a Bige Holding anyagilag jól áll, nem lát más kiutat, mint bezárja a gyárat és kifizesse az összes tartozást a dolgozóknak, a beszállítóknak és a banknak, a kifizetések után pedig bárki viheti a gyárat. Az 1951 óta működő, 250 embert foglalkoztató gyár nyereséges és mintegy 40 országba szállít.

Bigének az a meggyőződése, hogy bizonyos körök fondorlatosan, hatóságok és strómanok felhasználásával szeretnék gyakorlatilag ingyen megszerezni a vagyonát. Azt nem akarta pontosítani, hogy kire gondolt, mert egyelőre nincsenek bizonyítékai.

(nepszava.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A gázbúvár lölő már felkészült átveszi őaz üzemet, aztán mehet minden úgy ahogy eddig volt, már nem lesz probléma semmi !!!
nezelodo
A katasztrófavédelem felkészült, kérdés, hogy mire és mi a feladata. Azóta nincsenek a szervezet működéséről kétségeim, amióta az ország legkeményebben szakszerű és független szervezetét a bányakapitányságot a katasztrófavédelem alá sorolták. Aki kitalálja miért, nyerhet egy hangszórót, mint abban a régi vetélkedőben.
Lepényleső
Aki a védelmi pénzt nem fizeti,annak a cégét a gázos majd átveszi? Aztán orba-szájba lehet korlátlanul a környezetet
is szennyezni?
evacica
Szolnok és környéke Lévai érdekeltség! Hiába nagy a család és senki sem maradhat az árok szélén! Itt még az oligarchák sem lehetnek biztonságban , ha valamelyik családtag szemet vet valamire azt meg is szerzi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.