Nyáron lehetőleg ne sérüljön meg senki többszörösen Budapesten, ugyanis sajtóhírek szerint csökkentett kapacitással próbálják orvosolni a problémákat a politraumás sérülteket ellátó kórházaknál.

A Népszava cikke szerint csökkentett kapacitással próbálja megoldani a szakhatóság nyáron a politraumás (azaz többszörös sérülést szenvedett) sérültek ellátását Budapesten. 

Csökkentett kapacitással várják a súlyos sérülteket nyáron a budapesti kijelölt kórházak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a négy sürgősségi centrumból csak három lesz állandó szolgálatban augusztus végéig, a negyedik csak készenlétben fog állni, és csak akkor fog betegeket fogadni, ha a másik három politraumás centrum már megtelt. De a más jellegű sürgősségi ellátásokra ez a szabály nem lesz érvényes.

"Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe – a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba – kellene vinniük a mentőknek, attól függően, hogy kinek a területén történt a baleset. Csakhogy néhány hete a Honvédkórház bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert a hét minden napjára nincs elég orvosuk. Az ilyenek műtéti ellátáshoz ugyanis 2-3 traumatológusra, idegsebészre is szükség lehet a műtőben. Az intenzív ágyak hiányára hivatkozva is gyakoriak az ügyleti lemondások, az ilyen helyzetekben is gyakran a Honvédnak kell állnia a sarat.

Az ellátási feszültségek miatt május második hetében az országos tiszti főorvos egyeztető megbeszélésre hívta a főváros sürgősségi centrumainak vezetőit. Itt az a megegyezés született, hogy a Honvédkórház nem állhat le, de hogy tehermentesítik. Ezért a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap. Ez utóbbiak területi betegeit pedig a többiek látják el"

- olvasható a cikkben.

A lépéssel a fővárosi politraumás ellátás kapacitását 75 százalékosra csökkentették, holott pont a nyári hónapokban szokott a balesetek közel harmada bekövetkezni. 

A Népszava információi szerint az Országos Mentőszolgálat beutalási rendjét má át is írták ennek megfelelően, a rendszer már jó két hete működik, és azóta már volt egy szigorítás is: a korábban "pihenőre küldött" intézménynek a módosítás után készenléti ügyeletet kell adnia, azaz az orvosoknak készenlétben kell állniuk arra az esetre, ha a többi sürgősségi centrum megtelne súlyos sérültekkel.

A Népszava kérdésére – hogy adódott-e az új rendszer miatt bármilyen ellátási feszültség – az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya úgy felelt, hogy "politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja."

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Semmi pánik, minden a legnagyobb rendben van. Ez egy ilyen ország.
Az emberek jelesre vizsgáztak, jöhet az Észak-Koreai minta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
almalibre
@szegfue: A matek az makacs dolog.
Amit írsz az: 2003-ban a GDP 8.1%-a az 1550252 millió Ft, 2015-ben GDP 7.2%-a az 2475258 millió Ft.
8.1 tényleg nagyobb, mint 7.2, de 155 a 247-nek csak úgy a 62%-a, azaz a jelenlegi kormány 925006 milcsivel többet költ az EÜ-re évente, mint az elődje…
szegfue
@almalibre: Pont az ilyenekről beszélek! Te megnézted, hogy mennyi volt ezekben az években a GDP tömegében, tehát nem lehet csak egyfélét nézni! Tényleg ez 925.006 millióval több, ami azt jelenti, hogy a 2003. évi GDP-hez képes közel 60 %-os emelkedés volt 2015-ben. Viszont itt azt is figyelembe kell venni, hogy ez alatt az idő alatt nem igazán a "termelés" növekedett, hanem az árak. A GDP 60 %-os emelkedése mellett az árak bizony legalább a 2x-re nőttek! Amig a csirke akkor 462 Ft volt, ez 1000, a kenyér 156 Ft volt, 380 lett, az olaj 284 Ft volt, 480 lett, egy vonaljegy 94 Ft volt, 262 Ft lett... csakhogy egy párat emlitsek.
Az neked is tudnod kell, hogy 2003-hoz képest pl. egy bármilyen felujitás, u.azokkal a paraméterekkel sokkal többe került 2015-ben, hiszen eleve az épitőanyag árak is megemelkedtek, a m.dijakról már nem is beszélve. Kár, hogy az áremelkedést én nem tudom "kiszürni" a GDP-ből.
volvós
@szegfue: 15:26...kérlek, hagy figyelmen kívül, ez a troll beépített lény, még
életében nem volt külföldön ( kivéve Szabolcs-sSzatmárt )
almalibre
@szegfue: Bocs, nem én hoztam fel a GDP-t, hanem te, igazolandó, hogy a kormány kevesebbet költ az EÜ-re, mint az elődje.
Én sem, a kormány sem mondja, hogy az EÜ 100% -on mükszik, folyamatban vannak a fejlesztések, béremelések, stb. Emellett nem érzem jogosnak azt a beállítást, hogy Orbánék tehetnek az EÜ lerongyolódásáért, mert az már 10 évvel ezelőtt is (az egész országgal együtt) olyan állapotban volt, hogy egyszerűbb lett volna “kidobni”, mint megmenteni…
Az EÜ egyébként olyan, mint egy gyerek, akit elvihetsz a legszuperebb vidámparkba, a végén úgy is sírni fog, mert valamire már nem ülhetet fel…
Azon pedig lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb szülő, akinél mindig tele a hűtő finomságokkal, vagy az, aki elhordja a gyermekét sportolni? De a válasz akkor lesz meg, mikor a gyerekek felnőnek.
almalibre
@volvós: Ha rám gondoltál, nagyon melléfogtál. Nehezedre esik elfogadni, hogy léteznek más vélemények, mint a tied, és hogy valaki többet látott már a világból, mint te… Ez nem trollkodás, hanem úgy hívják tapasztalat.
volvós
@almalibre: @almalibre: @almalibre: ne álmodozz, ha ébren vagy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.