Nyáron lehetőleg ne sérüljön meg senki többszörösen Budapesten, ugyanis sajtóhírek szerint csökkentett kapacitással próbálják orvosolni a problémákat a politraumás sérülteket ellátó kórházaknál.

A Népszava cikke szerint csökkentett kapacitással próbálja megoldani a szakhatóság nyáron a politraumás (azaz többszörös sérülést szenvedett) sérültek ellátását Budapesten. 

Csökkentett kapacitással várják a súlyos sérülteket nyáron a budapesti kijelölt kórházak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a négy sürgősségi centrumból csak három lesz állandó szolgálatban augusztus végéig, a negyedik csak készenlétben fog állni, és csak akkor fog betegeket fogadni, ha a másik három politraumás centrum már megtelt. De a más jellegű sürgősségi ellátásokra ez a szabály nem lesz érvényes.

"Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe – a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba – kellene vinniük a mentőknek, attól függően, hogy kinek a területén történt a baleset. Csakhogy néhány hete a Honvédkórház bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert a hét minden napjára nincs elég orvosuk. Az ilyenek műtéti ellátáshoz ugyanis 2-3 traumatológusra, idegsebészre is szükség lehet a műtőben. Az intenzív ágyak hiányára hivatkozva is gyakoriak az ügyleti lemondások, az ilyen helyzetekben is gyakran a Honvédnak kell állnia a sarat.

Az ellátási feszültségek miatt május második hetében az országos tiszti főorvos egyeztető megbeszélésre hívta a főváros sürgősségi centrumainak vezetőit. Itt az a megegyezés született, hogy a Honvédkórház nem állhat le, de hogy tehermentesítik. Ezért a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap. Ez utóbbiak területi betegeit pedig a többiek látják el"

- olvasható a cikkben.

A lépéssel a fővárosi politraumás ellátás kapacitását 75 százalékosra csökkentették, holott pont a nyári hónapokban szokott a balesetek közel harmada bekövetkezni. 

A Népszava információi szerint az Országos Mentőszolgálat beutalási rendjét má át is írták ennek megfelelően, a rendszer már jó két hete működik, és azóta már volt egy szigorítás is: a korábban "pihenőre küldött" intézménynek a módosítás után készenléti ügyeletet kell adnia, azaz az orvosoknak készenlétben kell állniuk arra az esetre, ha a többi sürgősségi centrum megtelne súlyos sérültekkel.

A Népszava kérdésére – hogy adódott-e az új rendszer miatt bármilyen ellátási feszültség – az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya úgy felelt, hogy "politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja."

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Semmi pánik, minden a legnagyobb rendben van. Ez egy ilyen ország.
Az emberek jelesre vizsgáztak, jöhet az Észak-Koreai minta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
Azért csöndben megjegyezném: azok a fiatalok, akik nem éltek a Kádár-rendszerben és nem értik, miért tartott negyven évig-- most nézzenek szét (és magukba) és megtudják. :(
almalibre
@görbetükör: "Ez egy ilyen ország." Szeretem az ilyen jellegű hozzászólásokat, amik arról szólnak, ez csak nálunk fordulhat elő… Hát nem, a spanyol tengerparton, miközben az év közben csaknem üres települések megtelnek, az egészségügyi személyzet szabadságolása miatt a helyzet hasonló a Budapestihez. Várólisták sem csak Magyarországon vannak, nyugaton is várni kell vizsgálatokra, műtétekre és ha valakinek ez nem tetszik, az privát egészség biztosítást köt, vagy kifizeti az alkalmankénti 100 €-s konzultációs díjat… Nem kéne elvárni, hogy az ország 50+20 éves lemaradást 10 év alatt behozzon.
görbetükör
@almalibre: Kedves, ötven évvel ezelőtt nem volt gond a sürgősségi ellátással.
Az utóbbi tizenévben romlott le ennyire.Miközben azt szajkózzák, hogy minden rendben, hogy dübörög a gazdaság, csak egyetlen veszély van, a migráció, amit a kedves vezért elhárit. Minden más heppy.
Ez sajnos egy ilyen ország.
szegfue
@almalibre: 11:27 Én nem várom el, hogy 10 év alatt ez a kormány behozzon bármilyen lemaradást. De azt sem, hogy 2011. és 2016. között "kiessen" a költségvetésből 359 milliárd Ft, mert azt a vállalkozások egyenesen a focira, mint "látványsportra" adhatták a társasági adójukat. Az a baj szerintem:nem tudják a fontossági sorrendet!
Nessy
Az egészségügyi rendszerrel semmi probléma ha az egyetlen zavaró tényezőt sikerül végre kiiktatni, a BETEGET!
simmering73
Magyarul, a súlyosan (politraumás) sérültek magukra vessenek. Teccettek volna kevésbé megsérülni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.