Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A valóság kiábrándító: a tíz évvel ezelőtti szintet értük csak utol.

A tíz évvel ezelőtti szintet érték utol a fizetések

Jó okkal érezhetjük úgy, hogy az évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben

az euróval szemben több hullámban jócskán leértékelődött a forint, illetve a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot.

A 2008-as válság előtt nagyjából 250 forintos euróárfolyamhoz szokhattunk hozzá, majd kisebb-nagyobb lépésekben 2014-re eljutottunk a néhány évig stabilan 310 forint körüli váltáshoz. A forint lassú leértékelődése 2018-ban folytatódott, aminek következtében az utóbbi két évben már a 320 fölötti árfolyamszinttel kell megbarátkoznunk.

2008 és 2019 között tehát nagyjából 28 százalékkal értékelődött le a forint az euróval szemben, ami főleg a külföldi utazások, vásárlások idején törheti le a növekvő magyar bérekből élők örömét. Az infláció kumulált mértéke pedig meghaladta a 36 százalékot ebben az időszakban, jórészt a 2008 és 2012 között tapasztalt élénk árnövekedés következtében.

A bérekre nézve ez azt jelenti, hogy a kérdéses tizenkét év alatt a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete bár forintban kifejezve 83 százalékkal nőtt, euróban mérve már csak 43 százalékos az emelkedés. Ha pedig figyelembe vesszük a magyar fizetőeszköz tizenkét évnyi inflációját arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában a harmadával lett magasabb az átlagfizetés.

Jól látszik az is a fenti ábrán, hogy bár forintban számolva még a válságos években is lassacskán, de nőttek a bérek, euróra váltva viszont elértéktelenedtek a keresetek 2009-ben, és csak 2015-ben ért újra annyi eurót a magyar átlagfizetés, mint 2008-ban. Az utóbbi négy évet nézve azonban már viszonylag meredek növekedés látszik az euróra átváltott átlagbéreket nézve is.

Ha az inflációt vesszük figyelembe, szintén azt láthatjuk, hogy az érdemi béremelkedés csak 2016-ban kezdődött, ekkora érték el ugyanis a válság előtti szintet az átlagos reálbérek. Azóta azonban a 2017-ben újra megindult infláció következtében sem torpant meg a reálkeresetek növekedése.

A jövedelmi helyzet leírásában azonban nem csak a teljes munkaidőben dolgozók átlagfizetésére vonatkozó adatok a mérvadók. A dolgozó lakosság megélhetését ugyanis számos más munkavállalási és fizetési forma is biztosíthatja, például a részmunkaidős állások, alkalmi megbízások, bérpótlékok, jutalmak, és még sok hasonló. Ráadásul az átlagbér számítása is sokat torzít a valós képen, a fizetések esetében rendszerint viszonylag kevés, ámde kiugróan magas vezetői bér felhúzza az összes érték számtani közepét a nagy tömegben előforduló, az átlagtól jóval elmaradó keresetekhez képest. És van még egy komoly hiányossága a KSH statisztikájának: az csak a legalább öt fős létszámú vállalkozásoknál lévő munkahelyekre terjed ki.

Érdemes tehát elvonatkoztatnunk a teljes munkaidőben dolgozók fizetéseitől, és ehelyett a teljes vállalati szférára koncentrálni. Ha a bérszínvonalat a nemzeti számlákban megjelenő teljes bértömegnek a keresőkre való leosztásával jellemezzük, már egyáltalán nem láthatunk szédületes növekedést.* 2008-hoz képest 2019-re az eddig rendelkezésre álló adatok alapján forintban kifejezve és mindenféle, az inflációval való kiigazítás nélkül csak valamivel több, mint harmadával nőttek a keresetek, a pénzromlással is számolva pedig

nagyjából most tartunk a válság előtti szinten.

Így már nagyjából érthető, hogy miért nem roskadt bele a magyar vállalati szféra az elmúlt évek béremelkedésébe: valójában csak most érte utol magát a magyar bérszituáció. Pedig azért tíz év alatt el lehetett volna várni némi emelkedést.

Forrás: g7.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Cincinntatus: Ne ez a fidesz szeminárium helye. Hiába nő a GDP, a magyaroknál szinte mindenki több értékhez jut hozzá az unióban, már Románia is!
g7.hu/elet/20190619/hiaba-no-a-gdp-a-magyaroknal-szinte-mindenki-tobb-ertekhez-jut-hozza-az-unioban/
Románia az elmúlt tíz évben lényegében állva hagyta Magyarországot a gazdasági növekedés terén, az ottani lakossági fogyasztás immáron meghaladja az magyarországit. Az ország a schengeni övezetbe tart.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Na ne röhögtessük már egymást. Zongorázni lehet a különbséget, hogy mennyivel jobban éltünk tíz évvel ezelőtt. Írjuk le az igazságot. Sose éltünk ilyen szarul, mint az utolsó kilenc évben. Pl: 100%-kal emelkedett a háztartásra fordított kiadásunk (és közben mindketten abbahagytuk a dohányzást), hogy mást ne említsek.
földlakó
@Cincinntatus: Mobiltelefon pedig egyetlen egy darab sem volt 1960-ban! Most pedig több millió. Logikus, hogy jobban élünk, vagy ...
lusta
@Cincinntatus: Drága sztrovacsek, 2009-ben egy Sharp Aquos LC 42 collos full HD TV 260 ezrebe került. Ma a Sharp AQUOS LC-42 collos full HD csak 130 ezerbe. Ebből a vak is, meg az egybites 300 forintos budiforradalmár is láthatja és hangoztathatja, hogy mennyivel jobb ma mint 10 évvel ezelőtt.
Cincinntatus
@lusta: Itt vannak a számok: ennyien kapnak minimálbért ma Magyarországon
2019. jan. 7. 18:58 Blikk.hu
"A versenyszférában 2018-ban így 879 ezer munkavállalónak kellett emelni a fizetését a jogszabály alapján 138 ezer (nettó 92 ezer), illetve 180,5 ezer (nettó 120 ezer) forintra, amelynek valamivel több mint a fele minimálbéres volt. Mivel az állami szektorban 230-250 ezer embert érinthetett a minimálbér-emelés, így összesen 1,1 millió dolgozó kénytelen beérni a lehető legalacsonyabb bérrel.
Lusta úr úgy tesz, mintha a minimálbér 99.085 Ft volna. Pedig létezik szakmunkás bérminimum is!
havi garantált bérminimum (szakmunkás bérminimum) esetén 129 675 Ft a nettó bér.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1903.html
2019. ápr. 29. - A 2019. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer fő volt, 62 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
Lusta úr hatalmasat lódít akkor, amikor azt állítja, hogy "A foglalkoztatottak jelenleg 85%-a minimálbéres" és ezek mindannyian 99.085 Ft nettó minimálbért kapnak.
lusta
@Cincinntatus: Remek számok, de ugye a kényszerközfoglalkoztatott rabszolgákat is beleszámolta. Igaz csak 2018-as adataim vannak, de:
egy egyfős háztartás létminimuma nettó 94 820 forint;
egy négyfős (két felnőtt, két gyerek) háztartás létminimuma nettó 274 978 forint;
egy nyugdíjas létminimuma nettó 85 338 forint.
Remélem tisztában van azzal, hogy a statisztikai számítás alapja a versenyszférában a 10 fő feletti cégeket érint. Persze tévedhetek, mert lehet, hogy 15. Valahogy őket senki sem akarja figyelembe venni és bizony ezek az emberek csodálkoznak leginkább, mert ők néha még a nettó 99 ezret sem kapják meg. A statisztika nem veszi figyelembe a foglalkoztatottak esetében a részmunkaidősöket,sem. Lehetne folytatni, de úgy látom, Őn nagyon elégedett, sajnos az átlag magyarra mindez nem mondható el. Félnek, ha majd megszűnnek félni, lesz akkor nagy futás.
Cincinntatus
Tévedhet!
Seneca mondta: Errare humanum est sed in errore perseverare stultum est.
Tévedni emberi dolog, de a tévedésben megmaradni ostobaság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.