Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A valóság kiábrándító: a tíz évvel ezelőtti szintet értük csak utol.

A tíz évvel ezelőtti szintet érték utol a fizetések

Jó okkal érezhetjük úgy, hogy az évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben

az euróval szemben több hullámban jócskán leértékelődött a forint, illetve a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot.

A 2008-as válság előtt nagyjából 250 forintos euróárfolyamhoz szokhattunk hozzá, majd kisebb-nagyobb lépésekben 2014-re eljutottunk a néhány évig stabilan 310 forint körüli váltáshoz. A forint lassú leértékelődése 2018-ban folytatódott, aminek következtében az utóbbi két évben már a 320 fölötti árfolyamszinttel kell megbarátkoznunk.

2008 és 2019 között tehát nagyjából 28 százalékkal értékelődött le a forint az euróval szemben, ami főleg a külföldi utazások, vásárlások idején törheti le a növekvő magyar bérekből élők örömét. Az infláció kumulált mértéke pedig meghaladta a 36 százalékot ebben az időszakban, jórészt a 2008 és 2012 között tapasztalt élénk árnövekedés következtében.

A bérekre nézve ez azt jelenti, hogy a kérdéses tizenkét év alatt a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete bár forintban kifejezve 83 százalékkal nőtt, euróban mérve már csak 43 százalékos az emelkedés. Ha pedig figyelembe vesszük a magyar fizetőeszköz tizenkét évnyi inflációját arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában a harmadával lett magasabb az átlagfizetés.

Jól látszik az is a fenti ábrán, hogy bár forintban számolva még a válságos években is lassacskán, de nőttek a bérek, euróra váltva viszont elértéktelenedtek a keresetek 2009-ben, és csak 2015-ben ért újra annyi eurót a magyar átlagfizetés, mint 2008-ban. Az utóbbi négy évet nézve azonban már viszonylag meredek növekedés látszik az euróra átváltott átlagbéreket nézve is.

Ha az inflációt vesszük figyelembe, szintén azt láthatjuk, hogy az érdemi béremelkedés csak 2016-ban kezdődött, ekkora érték el ugyanis a válság előtti szintet az átlagos reálbérek. Azóta azonban a 2017-ben újra megindult infláció következtében sem torpant meg a reálkeresetek növekedése.

A jövedelmi helyzet leírásában azonban nem csak a teljes munkaidőben dolgozók átlagfizetésére vonatkozó adatok a mérvadók. A dolgozó lakosság megélhetését ugyanis számos más munkavállalási és fizetési forma is biztosíthatja, például a részmunkaidős állások, alkalmi megbízások, bérpótlékok, jutalmak, és még sok hasonló. Ráadásul az átlagbér számítása is sokat torzít a valós képen, a fizetések esetében rendszerint viszonylag kevés, ámde kiugróan magas vezetői bér felhúzza az összes érték számtani közepét a nagy tömegben előforduló, az átlagtól jóval elmaradó keresetekhez képest. És van még egy komoly hiányossága a KSH statisztikájának: az csak a legalább öt fős létszámú vállalkozásoknál lévő munkahelyekre terjed ki.

Érdemes tehát elvonatkoztatnunk a teljes munkaidőben dolgozók fizetéseitől, és ehelyett a teljes vállalati szférára koncentrálni. Ha a bérszínvonalat a nemzeti számlákban megjelenő teljes bértömegnek a keresőkre való leosztásával jellemezzük, már egyáltalán nem láthatunk szédületes növekedést.* 2008-hoz képest 2019-re az eddig rendelkezésre álló adatok alapján forintban kifejezve és mindenféle, az inflációval való kiigazítás nélkül csak valamivel több, mint harmadával nőttek a keresetek, a pénzromlással is számolva pedig

nagyjából most tartunk a válság előtti szinten.

Így már nagyjából érthető, hogy miért nem roskadt bele a magyar vállalati szféra az elmúlt évek béremelkedésébe: valójában csak most érte utol magát a magyar bérszituáció. Pedig azért tíz év alatt el lehetett volna várni némi emelkedést.

Forrás: g7.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Cincinntatus: Ne ez a fidesz szeminárium helye. Hiába nő a GDP, a magyaroknál szinte mindenki több értékhez jut hozzá az unióban, már Románia is!
https://g7.hu/elet/20190619/hiaba-no-a-gdp-a-...
Románia az elmúlt tíz évben lényegében állva hagyta Magyarországot a gazdasági növekedés terén, az ottani lakossági fogyasztás immáron meghaladja az magyarországit. Az ország a schengeni övezetbe tart.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
"nagyjából most tartunk a válság előtti szinten."
Itt a lényeg és ez NAGYON-NAGYON SZOMORÚ!!!
Cincinntatus
Vaskos hamis állítás a cikk címe: "A tíz évvel ezelőtti szintet érték utol a fizetések"

Forrás: g7.hu
Átlagkeresetek változása Magyarországon, 2008-2019
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete grafikonból az derül ki, hogy 2008-hoz viszonyítva névértéken euróban 43 %-al nőtt.
De az is kiderül, hogy a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 2008-hoz viszonyítva 2009-ben névértéken euróban 10 %-al csökkent, tehát 2009-hez viszonyítva névértéken euróban 53 %-al nőtt.
Eladott Ország
Amíg ez a rohadt, tróger bűnöző és politikai prostituált banda van hatalmon semmilyen változásra nincs kilátás. Sajnos ehhez még hozzájárul, a fékek és ellensúlyok, a jogállam lebontása, és a (totális) diktatúra permanens kiépítése. Európa közepén nincs még egy ország aki annyi támogatásban részesült volna mint a magyar , és hagytak nyomorba süllyedni az országot ! Bízom benne hogy ezért mindenki fizetni fog , aki asszisztált ehhez! Csakhogy. Örökös diktátor nincs, ki szokták őket retusálni a közös életünkből. És akkor Rogán-Semjén-Lázár-Matolcsy-Kósa meg a többi diktátorsegéd után mehetnek a fidesz-mohókák is. Mi pedig veszünk új mosógépet. Beledobni a sok mocskos mocsok emlékét is. Patyolat akció lesz. Lehet csatlakozni.
Eladott Ország
@Cincinntatus: Ne ez a fidesz szeminárium helye. Hiába nő a GDP, a magyaroknál szinte mindenki több értékhez jut hozzá az unióban, már Románia is!
https://g7.hu/elet/20190619/hiaba-no-a-gdp-a-...
Románia az elmúlt tíz évben lényegében állva hagyta Magyarországot a gazdasági növekedés terén, az ottani lakossági fogyasztás immáron meghaladja az magyarországit. Az ország a schengeni övezetbe tart.
Cincinntatus
@Eladott Ország: Most 2019 augusztus 5.-t írunk!
Tíz évvel ezelőtt 2019 volt.
A cikk Forrása: g7.hu.
A g7.hu.cikk szerint a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 2009-hez viszonyítva névértéken
euróban 53 %-al nőtt.
Tehát vaskos hamis állítás a cikk címe: "A tíz évvel ezelőtti szintet érték utol a fizetések"
Rockxy
azok rínak leghangosabban a keves péz miatt, akiknek legtöbb van belőle.
aztán, mikor elfelejtkeznek a nyávogásról, akkor tőtik a facbokkra a tengeri nyaralós képeket.
Macskaszem
@Cincinntatus: A húszezresnek a névértéke 10 évvel ezelőtt is húszezer Ft volt. Csakhogy az ma már reálértéken jóval kevesebbet ér. Aki 2009-ben keresett 100 ezret, most meg keres 153-et, kb. ugyanannyit tud vásárolni belőle.
namihami
Az, hogy a 2019-es bérek hány százalékkal haladják meg a 2009-es összeget, ez még a világon semmit nem jelent. Ez csak arra jó, hogy a közgazdaságban járatlanok boldogan vegyék tudomásul a puszta számokat.
A 2019-es év bér/ár-arány mutatót kellene a 2009-essel hasonlítani. Tökéletes példa pl. erre a pártlap által is. "" zöldségárrobbanásnak"" nevezett cikk is.
Lelkendezve írnak a tv-k és egyéb, a napi szükségletben fölösleges termékek nagyarányú áreséséről. A baj, hogy tv-t és hasonlót nem lehet enni vagy inni. A műszaki jellegű termékek árcsökkenése, ami egyébiránt is inkább a korszerűtlenebb, régebbi változatokra igaz, nem kompenzálja a család napi megélhetési költségeinek drasztikus emelkedését.
kereső
@Cincinntatus: mi a különbség a "névérték"-és a "reálérték" között? Majd ha rájössz, akkor tituláld hamis álltásnak a g7 cikk cimét. Amúgy a cikkben fehéren-feketén benne van a válasz.
Cincinntatus
@Macskaszem: Grafikon: nettó átlagkeresetek 2009-2017. - Haszon magazin
https://haszon.hu/penzes.../107378-grafikon-n...
2017. jún. 22.
A cikk szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete 2009-ben vállalkozásoknál 124264 forint volt.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker...
2019. májusban:
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 364 400 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 374 700 forint volt.

A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 242 300 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 249 800 forint volt.

(2019. július 30. kedd, 09:03 Napi.hu)
A nettó bérek az infláció hatását kiszűrve 2010 és 2018 között 38,1 százalékkal, a családi adókedvezményt is figyelembe véve több mint a 43 százalékkal nőttek.
2002 és 2010 között a nettó bérek az infláció hatását kiszűrve csak 13,3 százalékkal nőttek.
Eladott Ország
@Cincinntatus: ma, 15:01; Hiába nőttek a fizetések, Bulgáriát kivéve valamennyi volt Kelet-Európai ország megelőzött életszínvonalban. Én erről írtam. Pedig a csatlakozáskor, a csehek és a szlovénok álltak előttünk, mi voltunk a dobogós harmadik ország. Az meg külön tragédia, hogy a tíz évvel ezelőtti szintet érték utol a fizetések. Látod már megint hazudtok és mellé pofáztok! Nem kellett volna annyit lopni, hogy basszátok meg a fajtátokat! Ezért börtönben fognak a megrohadni, a fideszes főkolomposok, mert bűnözők! Ne önmagunkhoz mérjél, ha nem a régióhoz, nos erről van szó!
Vége lesz az ámokfutásnak és a handabandázásnak!
Eladott Ország
@Cincinntatus: ma, 15:35; Lófaszt! Ezt a szomorú valóság, a többi mese!
https://uploads.disquscdn.com/images/5d4cda07...
advocat
És miért kerül a vaj kétszer annyiba? Miért kerül egy osztrák üdítő fél év alatt 499.-ről 599.-be? És ne ragozzuk a piaci árakat! Szóval több a pénz csak éppen kevesebbet ér. Ajánlom figyelmébe kedves pénzügyminiszterünknek is, hogy a nyaralás forintban sem olcsó. Mert a balatoni árak lassan drágábbak az osztrákokénál. Vagy már el is érték. Viszont megint olcsóbb a színes tv.
namihami
@Cincinntatus: Jártál-e Olaszországban a '80-as években? Vagy Jugoszláviában? Mindkét országban milliósak voltak a bankjegyek értékei, de annyit is kerestek, amennyit azért nagyságrendileg fizetni IS kellett.
Most itt is ez a helyzet. Magas lett egy bizonyos réteg jövedelme, de az árak névértékben még annál is nagyobbat ufrottak.
Nem kivánom a Kádárt vissza, csak példának. Akkor alacsony volt a fizetés, de 3,60 volt a kenyér, a tej és olcsó az energia. Ma sokkal többet keres még a minimálbéres réteg is, de vesd össze a mai árakkal. És a szegénységi olló, az akkorihoz képest, nagyságrenddel nagyobb. Azért nincs nagyszázalékban nyomor most, mert a Fidesz.KSH ezt ma már nem akarja, de főleg nem is meri elkészíteni. És úgy könnyű.
Cincinntatus
@namihami: Soha ennyi autó nem volt a magyar utakon írta a Portfolio 2018. szept. 19.
"Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt a magyar utakon futó autók száma, az idei első fél évben elérve a 3,58 millió darabot. "
Ezek mindegyikében emberek ülnek és repesztenek!

Míg 1960-ban alig több mint 30 ezer,
1980-ban már több mint 1 millió autó volt
forgalomban hazánkban.
A személygépkocsik száma 1991-ben haladta meg
a 2 milliót.
Cicamama55
Ez bizony így igaz! 2015-ben a 2006-os fizetésemet nem kaptam kézhez, mert 2010-2011-ben elvették a cafeteriát, pótlékokat, s a személyi adó és járulékok pedig a csillagok között jártak. :(((
Yoda69
Ezért sem akar orbán eurót. Mert a forinttal tudja vakitani a parasztot.
namihami
@Cincinntatus: Igen. Sikerült a hanyatló Nyugat uraságoktól levetett roncsainak tetemes részét hazahozni. Szerinted miért 15 év feletti a magyar járműpark évjárata?
Az újonnan eladott autók túlnyomó többségét vagy hitelre (egyéni eladósodás) vagy az állambácsi és a cégek flottájaként adják el. Készpénzre az autók 6 (fogod?--hat) szàzaléka kel el. KSH---és az inkább odakerekít.
Így már nem is olyan szép a gyerek, ugye?
Cincinntatus
@namihami: Vezess.hu 2012.01.19. csütörtök 10:00 írta:
A 240 millió autós ottani gépkocsipark ezek szerint rekordöreg lett tavaly. Az átlagéletkor a michigani Polk gazdaságkutató adatai alapján 10,8 év;

Ez arra utal, hogy ott sem jár mindenki vadonatúj autókon.
Arra utal, hogy ott, abban a nagyon gazdag országban az autósok fele 10,8 évnél öregebb autókon kocsikázik.
csak úgy....
@Cincinntatus: értelek! neked michigen az etalon,mert az itt van a szomszédban...
lusta
@Cincinntatus: Dr'ga sztrovacsek, egy-két adat akkor, hogy milyen remekül alakulnak a gazdasági mutatók.
Nettó minimálbér:
2019 - 99.085 Ft
2009 - 57.815 Ft
Nettó átlagbér:
2019 - 246.800 Ft
2009 - 124.116 Ft
A foglalkoztatottak jelenleg 85%-a minimálbéres.
simmering73
Na ne röhögtessük már egymást. Zongorázni lehet a különbséget, hogy mennyivel jobban éltünk tíz évvel ezelőtt. Írjuk le az igazságot. Sose éltünk ilyen szarul, mint az utolsó kilenc évben. Pl: 100%-kal emelkedett a háztartásra fordított kiadásunk (és közben mindketten abbahagytuk a dohányzást), hogy mást ne említsek.
földlakó
@Cincinntatus: Mobiltelefon pedig egyetlen egy darab sem volt 1960-ban! Most pedig több millió. Logikus, hogy jobban élünk, vagy ...
lusta
@Cincinntatus: Drága sztrovacsek, 2009-ben egy Sharp Aquos LC 42 collos full HD TV 260 ezrebe került. Ma a Sharp AQUOS LC-42 collos full HD csak 130 ezerbe. Ebből a vak is, meg az egybites 300 forintos budiforradalmár is láthatja és hangoztathatja, hogy mennyivel jobb ma mint 10 évvel ezelőtt.
Cincinntatus
@lusta: Itt vannak a számok: ennyien kapnak minimálbért ma Magyarországon
2019. jan. 7. 18:58 Blikk.hu
"A versenyszférában 2018-ban így 879 ezer munkavállalónak kellett emelni a fizetését a jogszabály alapján 138 ezer (nettó 92 ezer), illetve 180,5 ezer (nettó 120 ezer) forintra, amelynek valamivel több mint a fele minimálbéres volt. Mivel az állami szektorban 230-250 ezer embert érinthetett a minimálbér-emelés, így összesen 1,1 millió dolgozó kénytelen beérni a lehető legalacsonyabb bérrel.
Lusta úr úgy tesz, mintha a minimálbér 99.085 Ft volna. Pedig létezik szakmunkás bérminimum is!
havi garantált bérminimum (szakmunkás bérminimum) esetén 129 675 Ft a nettó bér.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog...
2019. ápr. 29. - A 2019. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer fő volt, 62 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
Lusta úr hatalmasat lódít akkor, amikor azt állítja, hogy "A foglalkoztatottak jelenleg 85%-a minimálbéres" és ezek mindannyian 99.085 Ft nettó minimálbért kapnak.
lusta
@Cincinntatus: Remek számok, de ugye a kényszerközfoglalkoztatott rabszolgákat is beleszámolta. Igaz csak 2018-as adataim vannak, de:
egy egyfős háztartás létminimuma nettó 94 820 forint;
egy négyfős (két felnőtt, két gyerek) háztartás létminimuma nettó 274 978 forint;
egy nyugdíjas létminimuma nettó 85 338 forint.
Remélem tisztában van azzal, hogy a statisztikai számítás alapja a versenyszférában a 10 fő feletti cégeket érint. Persze tévedhetek, mert lehet, hogy 15. Valahogy őket senki sem akarja figyelembe venni és bizony ezek az emberek csodálkoznak leginkább, mert ők néha még a nettó 99 ezret sem kapják meg. A statisztika nem veszi figyelembe a foglalkoztatottak esetében a részmunkaidősöket,sem. Lehetne folytatni, de úgy látom, Őn nagyon elégedett, sajnos az átlag magyarra mindez nem mondható el. Félnek, ha majd megszűnnek félni, lesz akkor nagy futás.
Cincinntatus
Tévedhet!
Seneca mondta: Errare humanum est sed in errore perseverare stultum est.
Tévedni emberi dolog, de a tévedésben megmaradni ostobaság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 18:45
Megvertek egy mentőst Budapesten
Sport - 2020. May 30., 18:27
Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja
Szórakozás - 2020. May 30., 18:08
Mihalik Enikő meztelen fenékkel pózol