Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország ugyanis – folytatta – a világ kibocsátásának 137 ezred részét teszi ki, az Európai Unió kibocsátásának pedig csak 1 százalékát, míg az egész EU a világ kibocsátásának nem egészen 10 százalékát adja.

Az államfőt a jövő héten kezdődő New York-i ENSZ-klímacsúcs kapcsán kérdezték, amelyen Magyarországot képviseli.

Ezzel kapcsolatban elmondta:

a találkozó politikai vita lesz, ami a szándékok kinyilvánításáról, a tettrekészségről szól majd, megállapodás aláírásáról azonban most nincs szó.

A szén-dioxid-kibocsátás nagyságrendjének érzékeltetésére azt a példát hozta: az Európai Unió 28 országának összes éves kibocsátása 2017-ben annyi volt, amennyit Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe bocsátott.

Tehát amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak különböző intézkedéseket kell tennie a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel, például az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával. A mi felelősségünk azért sokkal kisebb

- fogalmazott.

Áder János az Európai Unió (EU) előtt álló kihívásokról szólva kifejtette: az egyik nagy vita arról szól, vajon 2050-re elérhető-e, hogy az EU, ezen belül Magyarország klímasemleges legyen, vagyis a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid megkötésének aránya egyensúlyban álljon.

Magyarországon az egy főre eső kibocsátás bőven az EU-átlag alatt van, a német kétszerese, az amerikai pedig három és félszerese a magyarnak

- mutatott rá Áder János, aki szerint ez is jól jelzi a felelősség mértékét.

Hangsúlyozta: más uniós országokkal összevetve Magyarország 1990-hez képest pontosan annyival csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását mint Dánia, miközben Ausztria, Spanyolország és Írország növelte a kibocsátását.

Az államfő kiemelte: 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet, amennyiben megépül Paks 2., megtízszereződik a naperőmű-kapacitás, illetve megszűnik a szén alapú energiatermelés. Nem sok ilyen ország lesz 2030-ra a világon – jegyezte meg.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez az a kérdés, amikor nincs semmi alapja az összehasonlitásoknak. A magyar társadalom- a kormány, az államfő -és mindenki azért az 1%-ért felelős!!- ,hogy az ne ennyi legyen, hanem csak a harmada. Hogy téli napokon nem fulladjon meg az ember a szabad levegőn már falun IS!, hogy nyári/őszi szélcsendes napokon a városlakók lássanak-és tudjanak levegőt venni- ne legyen szmog, ami megüli városainkat. Nem kell lebetonozni védett területeket-Szalajka völgy, balatoni nádasok, Fertő-tó- nem kell kivágni 180 ha-ros egybefüggő, védett erdőt... lehet sorolni, hogy mi mindent lehetne és főleg NEM KELLENE!!! megtenni-és megengedni. A nagy klima-és természetvédő pecás hol volt amikor ezek történtek a közelmultban. Jóvá tehetetlen károkat okoztak a természeti környezetnek csupán nyereség vágyból. Jobb lenne hallgatni- mert a szép szavak nem érnek semmit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@csak úgy...: :) a bajszáért...:) :))))
csak úgy....
@Clavigo: oszt a lölöt? annak még bajsza sincs? :)
Qqberci
"A mi felelősségünk azért sokkal kisebb"

Bajszos szar...
papa.49
@Clavigo: Kellemesen csiklandozza a seggét miközben nyal neki !!!
Mary
Ha igaz hogy Magyarország nem a legnagyobb.szennyező országok.közé tartozik, az csak azért van, mert kis ország vagyunk, kevés lakossàggal
Logikus, hogy ahol 10 szer többen élnek és 10 szer nagyobb az ország, ott valószìnűbb nagyobb a szennyezés is
De sok.kicsi sokra megy elv alapján, minden számít, még az is, hogy ha nem tennèk le az emberek a szemetet az erdő szélére pl

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.