Október 10-re országos közszolgálati sztrájkot hirdetett két szakszervezet.

A kormány nem tartotta be ígéreteit, becsapta a szociális ágazatban dolgozókat, ezért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) október 10-én folytatja a márciusban felfüggesztett országos sztrájkot – közölték a szakszervezetek pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint március 13-án a kormány azt ígérte a szakszervezeteknek, hogy kidolgoz egy bérfelzárkóztatási programot és megteremti a jogalapját a szociális ágazatban dolgozók kollektív szerződésének.

Hozzátették, a kormány nevében tárgyalók az ígéretek teljesítéséhez határidőket is szabtak: április 30-át és június 30-át.

A szakszervezetek szerint a kormány egyik határidőt és egyik ígéretét sem tartotta be, ezért döntöttek úgy, hogy a márciusban felfüggesztett sztrájkot megtartják.

A közleményben kitérnek arra, hogy a szakszervezetek a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérték az elégséges szolgáltatások megállapítását.

A sztrájkot szervezők igazodnak a bírósági döntéshez, így alternatív időpontként jelölték meg november 13-t, a szociális munka napja utáni napot. De figyelembe veszik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság többi szakszervezetének esetleges más időpontját is.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a március 14-i sztrájk után elmondta: országszerte 7500-an, zömmel önkormányzati dolgozók vettek részt az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatás kormánytisztviselői körében meghirdetett sztrájkban.

Hollik István kormányszóvivő akkor azt mondta, egyértelműen kimondható, hogy teljes kudarc volt a közszolgálati sztrájk, amelyet ellenzéki politikai akciónak nevezett.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Bruzák Noémi / MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Borítékolható, hogy semmilyen hatása nem lesz. Ha azonban összefogna az egészségügyben oktatásban, MÁV-nál, közigazgatásban, stb. dolgozó szerencsétlen kizsákmányoltak hada és országos sztrájkot hoznának össze, annak már lenne hatása. De úgy, hogy az isiben, oviban gyerekmegőrzés sincs, ajtók bezárva, vonatok nem indulnak, stb. Ez a bűnöző rablóbanda másból nem ért. Szárnyal a gazdaság! Hogy lehet, hogy fizetésre mégsem jut, csak a bűnöző cigánynak és sleppjének?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
@Eladott Ország: az elképzelésed nem rossz...a végrehajtásnál lenne némi felháborodás...például, ha az isiben, oviban még gyermekmegőrzés sm lenne, tízezreknek okozna fejfájást, ki vigyázzon a gyerkőcre...vonatok nem indulnának? haja, abból is lázadás lenne, mert tízezrek nem jutnának el a munkahelyükre, ahol a hiányuk miatt zárva maradna a bolt,stb..aztán aki éjszakás volt, az nem jutna haza aludni...
A szándék nagyon jó, de lehet, hogy az okozott káosz ellene dolgozna a sztrájk szándékának..

Azt hiszem nem kell részleteznem, hogy a háttérben mi minden történne..
A lényeg, hogy országos összefogás nélkül a közszolgáknak esélyük sincs semmire..
Eladott Ország
@jesz: 2013-ban az oktatási kiadások csökkentésének álcázására bevezették a pedagógusok minősítési rendszerét. A pedagógusok nagy része addigi pályája során komoly befektetéseket eszközölt szakmai tudásába azzal a reménnyel, hogy mint a befektetések általában, ez is meg fog térülni, és anyagi hasznot is fog hozni. Sokan különféle továbbképzéseken vettek részt, második, harmadik diplomát, tudományos fokozatot szereztek. Erre pénzt, szabadidőt, energiát áldoztak.
A kormány ezt a befektetést egy törvénnyel lenullázta, amikor minden pedagógust a legalacsonyabb – és a legkisebb fizetéssel járó – „Pedagógus I.” fantázianevű kategóriába sorolt, és egy értelmetlen portfólióhoz kötötte nemcsak a fizetésemelést, hanem a pályán maradást is. Ötvenkét öntudatos tanár nyilvánosan közölte, hogy bojkottálja a portfóliót. Követték őket a pedagógusok tízezrei? Nem. Miközben morgolódtak és panaszkodtak, önként igába hajtották fejüket. Tüntetésről, pláne sztrájkról szó sem esett. 2014-ben végleg elvették a tűzoltók, a rendőrök, a buszsofőrök, a mozdonyvezetők, sőt a különösen egészségkárosító munkakörökben dolgozók korengedményes nyugdíját, és még egy tüntetés sem volt – sztrájkról nem is beszélve. Az érintett körülbelül százezer ember belenyugodott. Az „emútnyócévben” egyetlen nagyszabású és sikeres tüntetés volt, az úgynevezett internetes tüntetés. Mindebből az tűnik ki, hogy ha valaki közvetlenül és már holnap akar a magyarok zsebébe nyúlni, akkor felhorgadnak. De ha úgy kotorászik a zsebünkben, hogy a hatás majd csak évek múlva, az ország lepusztulásában jelentkezik, akkor nem törődünk vele. Békésen legelészünk tovább. Igaza is volt Kertész Ákosnak minden betűjével. Fekszünk a sárban, röfögve, örülve, ha a gazda moslékot zúdít elénk és nem figyelünk rá, hogy a háta mögött ott a böllérkés a kezében.
Nessy
@jesz: Az tény, hogy káosz lenne, de így nem sokat ér az egész!
Ugyanis a bíróság kimondja, hogy mennyi az elégséges szolgáltatás, és az lefedi a tevékenység legalább 60 - 70%-t, ebben a pillanatban többet várnak el, mint a nyári szabadságok idején!
Eladott Ország
@Nessy: Ahol nincs demokrácia és a hatalmat közönséges bűnözők gyakorolják, ott demokratikus játékszabályokkal nem lehet győzni! Azért módosították szájízük szerint a gyülekezési törvényt, hogy a büdös életben ne lehessen leváltani ezt a tróger, politikai prostituált, bűnöző bandát!
Nessy
@Eladott Ország: Megmondták, ha még egyszer nyernek, az örökre szól!
Azoknak, akik nyertesei a rendszernek, ez tökéletes! A levelezőtagozatosoknak azért sok milliárdért, meg ganz egal, hova teszik az ikszet, még a halott nagypapa helyett is, miután a kutya nem ellenőrzi ki, kinek a nevében szavazott! Miután az ódiumát nem kell viselniük! Azért erdélyi "hű magyarjaink" remélem, nem fogadják el a 15% nyugdíjemelést, hanem szolidaritásból csak az éves 2,7 + 0,8% emelést! Elvégre, ők erre adták a voksukat!
jesz
@Eladott Ország: bizony...a háta mögött ott a böllérkés...na ezért nem lesz ebből semmi.

(az internetes tüntetés akkor lett volna hatásos, ha a töredékébe kerülne...ámulva nézem némelyik (gazdag)ország netes szokásait...persze ezekben ingyenes a net...nem véletlenül bízta a gazdi dajcsra a lázadás méregfogának kihúzását...neki is ott a kezében a böllérkés)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.